Παπαδημούλης: Η “καταπληκτική ποιότητα ζωής” του Μητσοτάκη αφορά τους λίγους και ισχυρούς

Παπαδημούλης: Η “καταπληκτική ποιότητα ζωής” του Μητσοτάκη αφορά τους λίγους και ισχυρούς
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης European Union

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γράφει για την "απογείωση" του πληθωρισμού, την αναγκαία μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και την ακρίβεια να χτυπά όλους τους τομείς της οικονομίας, τροφοδοτούμενη κυρίως από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την «εκτίναξη» του πληθωρισμού σε ποσοστό 6,2% τον Ιανουάριο του 2022, ποσοστό που συνιστά ρεκόρ 25ετίας, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία του μήνα που διανύουμε, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6 χειρότερη θέση στην τιμή της βενζίνης και την 16 στην τιμή ντίζελ σε σύνολο 42 ευρωπαϊκών χωρών!

Για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, τον Οκτώβριο του 2021, μια εργαλειοθήκη με μέτρα συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και άμεσα εφαρμόσιμα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων φορολογικών μειώσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών. Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών, με εξαίρεση – μεταξύ άλλων – και τη χώρα μας, έχει προβεί ήδη σε μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα, αξιοποιώντας την εργαλειοθήκη που πρότεινε η Επιτροπή. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που παρατηρούνται τόσο σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές των καυσίμων μεταξύ των επιμέρους χωρών της ΕΕ και που η Ελλάδα φιγουράρει στις θέσεις με τις υψηλότερες τιμές λιανικής καυσίμων, στις οποίες οι επιβαλλόμενοι φόροι ξεπερνούν το 60%!

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος μόνο από αυτόν που ισχύει σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, και μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, τότε παρατηρείται το φαινόμενο αυτή να είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση ακόμη και με αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Πολωνίας.

Επιπλέον, η Κομισιόν δημοσίευσε πριν λίγες μέρες την 8 έκθεση για την κοινωνική συνοχή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην απασχόληση, στην ποιότητα διακυβέρνησης (μεταξύ των δεικτών για τη μέτρηση της οποίας και ο βαθμός στον οποίο η δημόσια εξουσία ασκείται για ιδιωτικό όφελος, καθώς και το επίπεδο «κατάληψης του κράτους» από ελίτ και ιδιωτικά συμφέροντα), στην περιφερειακή ανισοκατανομή του ΑΕΠ, στο ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται στον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (στις περισσότερες Περιφέρειες το ποσοστό είναι μεταξύ 30% και 40%, ενώ σε δύο ξεπερνά το 40%), στο χάσμα φύλων στο ποσοστό απασχόλησης, στην υπερβάλλουσα θνητότητα και στη γήρανση του πληθυσμού.

Τι στιγμή, λοιπόν, που οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά την τριετή καθήλωση των μισθών τους έχουν πλέον χειρότερο επίπεδο διαβίωσης ακόμη και από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και που το 2020 η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα ήταν υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ, με τους σχετικούς δείκτες (Gini και S80/S2018) να αποτυπώνουν μια τάση διακοπής / ανατροπής της σταθερής βελτίωσής τους έως το 2019, ακούμε κυβερνητικά στελέχη να προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών, αποκαλώντας «μίζερους» και «γκρινιάρηδες» όσους παραπονιούνται για την ακρίβεια και να αρνούνται συστηματικά τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, με την αιτιολογία ότι θα ευνοήσει μόνο τους πλούσιους, διότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει προχωρήσει δύο φορές σε κατάθεση τροπολογίας για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ από πλευράς μου έφερα το ζήτημα στην Κομισιόν με σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων τροφοδοτούν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης και απώλεια εσόδων, υπέρμετρη επιβάρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αναχαίτιση της ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις αόριστες υποσχέσεις και την διαρκή αναβλητικότητα και να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και σε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Και αυτό, διότι η συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού στο 2% και τα λιγοστά ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του σφοδρού κύματος ακρίβειας δεν είναι δυνατό να καλύψουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη ότι μέσα σε ένα έτος το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 155%, ο ηλεκτρισμός κατά 57%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 36% και τα καύσιμα κατά 22%, αυξήσεις που με τη σειρά τους οδηγούν τις τιμές βασικών ειδών διατροφής στα ύψη. Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» του Μητσοτάκη αφορά τους λίγους και ισχυρούς, τους οποίους δεν έχει σταματήσει να ευνοεί με φορολογικές ελαφρύνσεις και με την διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μεταξύ άλλων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα