Αντιδράσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι για τα Capital Controls

Ψήφος εμπιστοσύνης Βουλή
Ψήφος εμπιστοσύνης Βουλή NICK PALEOLOGOS / SOOC

"Κενές περιεχομένου οι υποσχέσεις της κυβέρνησης" σημειώνει η ΝΔ. “Δεν πρόκειται για χαλάρωση αλλά για τη διαρκή σχέση της Κυβέρνησης Τσίπρα με την εξαπάτηση” αναφέρει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ. Τι σχολιάζει το Ποτάμι

Αντιδράσεις προκαλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η αλλαγή στα Capital Controls. Αξιωματική αντιπολίτευση, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι στηλιτεύουν το γεγονός πως η νέα ρύθμιση ορίζει το ύψος του ποσού που μπορεί να "σηκώσει" κανείς από την τράπεζα ανά μήνα, ενώ μέχρι σήμερα αυτό υπολογιζόταν ανά βδομάδα. Έτσι, όπως λένε, το ποσό που μπορεί κανείς να πάρει από τις καταθέσεις του στην τράπεζα σε διάστημα ενός χρόνου είναι κατά τι μικρότερο από αυτό που προβλέπεται με την ισχύουσα ρύθμιση. Για "σκληρή πραγματικότητα που εκδικείται τα ψέμματα" κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε κυβέρνηση που έχει "διαρκεί σχέση με την εξαπάτηση". "Έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις βαρύγδουπες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι επίκειται πλήρης άρση των capital controls" σχολιάζει το Ποτάμι.

Η σκληρή πραγματικότητα εκδικείται τα ψέματα, τις αυταπάτες, την ανικανότητα και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης

"Δύο χρόνια από την επιβολή τους, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί  εξακολουθούν -  και θα εξακολουθούν -  να υφίστανται", σχολιάζει ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. "Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι περιορισμοί άμεσα θα εξαλείφονταν, αποδείχθηκαν, και σε αυτήν την περίπτωση, κενές περιεχομένου.

Με αποτέλεσμα οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που επί της ουσίας δεν μεταβάλλονται, σε συνδυασμό με τη διευρυμένη και μεγαλύτερη εσωτερική στάση πληρωμών, να δυσκολεύουν τις συναλλαγές και να στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία", προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας.

"Οικονομία, που στενάζει από την υπερφορολόγηση των πολιτών, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, έχει εξαντληθεί. Η σκληρή πραγματικότητα εκδικείται τα ψέματα, τις αυταπάτες, την ανικανότητα και την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ" σημειώνει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

πρόκειται για τη διαρκή σχέση της Κυβέρνησης Τσίπρα με την εξαπάτηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση όμως εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαρκή σχέση με την εξαπάτηση καθώς -όπως αναφέρει- δύο χρόνια τώρα ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που τα βρήκε τον Γενάρη 2015 και δεν το καταφέρνει. "O Υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα ανακοίνωσε σήμερα την «χαλάρωση» των capital controls. Από την 1η Σεπτεμβρίου το όριο ανάληψης γίνεται πλέον 1.800 ευρώ το μήνα δηλαδή 21.600 ευρώ ετησίως" σχολιάζουν και προσθέτουν πως το προηγούμενο όριο ήταν 420 ευρώ την εβδομάδα δηλαδή 21.840 ευρώ ετησίως. "Προφανώς δεν πρόκειται για χαλάρωση αλλά για τη διαρκή σχέση της Κυβέρνησης Τσίπρα με την εξαπάτηση" αναφέρουν στη Χαριλάλου Τρικούπη.

"Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα η οποία έκλεισε ήδη τον κύκλο της με ολέθρια αποτελέσματα" καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ:

“Μια ακόμα εξαπάτηση από την Κυβέρνηση Τσίπρα

O Υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα ανακοίνωσε σήμερα την «χαλάρωση» των capital controls. Από την 1η Σεπτεμβρίου το όριο ανάληψης γίνεται πλέον 1.800 ευρώ το μήνα δηλαδή 21.600 ευρώ ετησίως.

Το προηγούμενο όριο ήταν 420 ευρώ την εβδομάδα δηλαδή 21.840 ευρώ ετησίως.

Προφανώς δεν πρόκειται για χαλάρωση αλλά για τη διαρκή σχέση της Κυβέρνησης Τσίπρα με την εξαπάτηση.

Δύο χρόνια τώρα ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που τα βρήκε τον Γενάρη 2015 και δεν το καταφέρνει.

Τώρα που οι πρωταγωνιστές του σχεδίου κατάληψης της εξουσίας από τον κ. Τσίπρα άρχισε να μιλούν όλα είναι πιο καθαρά:

· Τα εξοντωτικά μέτρα 15 δις ευρώ που πληρώνουν όλοι με την υπερφορολόγηση και το φορο-ασφαλιστικό ήταν αχρείαστα και οφείλονται στο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

· Το βάρος των 100 δις ευρώ του 1ου εξαμήνου Τσίπρα στην πραγματική οικονομία είναι που μας οδήγησε στα παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 με την υπογραφή του.

· Το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επαίρεται ο κ. Τσίπρας όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα είναι εύθραυστο και αυτό δεν θα αργήσει να αποδειχτεί.

· Η ελληνική οικονομία άντεξε μέχρι σήμερα γιατί δεν ήταν κατεστραμμένη όπως ισχυριζόταν ο κ. Τσίπρας αλλά και επειδή ευνοήθηκε από εξωγενής παράγοντες συγκυριακά (χαμηλές τιμές πετρελαίου, κρίση τουρισμού σε ανταγωνιστικές χώρες κλπ).

Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα η οποία έκλεισε ήδη τον κύκλο της με ολέθρια αποτελέσματα.

Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί τίποτα άλλο να κάνει παρά να εξαπατά διαρκώς τους πολίτες γι’ αυτό ο λόγος πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό”.

Με τη χθεσινή απόφαση του κ. Τσακαλώτου ξαναζήσαμε το μύθο του Χότζα

«Με τη χθεσινή απόφαση του κ. Τσακαλώτου ξαναζήσαμε το μύθο του Χότζα, όταν έβαλε στο δωμάτιο του χωρικού όλα τα ζώα και άρχισε να τα βγάζει ένα-ένα για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα» αναφέρει το Ποτάμι σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls).

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι χαρακτηρίζει ως θετική την αύξηση του συνολικού ποσού σε μηνιαία βάση, αλλά σημειώνει πως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι απέχουμε ακόμα πολύ από την πλήρη άρση των περιορισμών. Επίσης, με βάση την απόφαση, επισημαίνει πως το συνολικό ποσό αναλήψεων σε ετήσια βάση θα είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα.

Στη συνέχεια παρατηρεί πως «διανύουμε τον τρίτο χρόνο με περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ανταπεξέλθουν» και επισημαίνει: «Έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις βαρύγδουπες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι επίκειται πλήρης άρση των capital controls. Στην αρχή μας είπαν ότι τα capital controls θα κρατήσουν λίγες ημέρες. Ο κ. Παππάς το 2015 υποσχόταν ότι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί». Ο κ. Τσίπρας αργότερα υποσχόταν ότι θα υπάρχει πλήρης άρση μέχρι τον Μάρτιο του 2016».

Καταλήγοντας, το Ποτάμι εκτιμά πως η ζημιά που έχει γίνει στη χώρα και την οικονομία είναι τεράστια και σημειώνει πως «με την παρούσα κυβέρνηση, η εμπιστοσύνη δεν θα έρθει ποτέ, έχουν μονιμοποιήσει την κρίση».

ΦΩΤΟ SOOC

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ, Capital Controls
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Capital controls: Tι αλλάζει από 1η Σεπτεμβρίου

SHARE:

24Media Network