Πέτσας: Σχολεία και ΜΜΜ δεν αποτελούν εστίες κορονοϊού

Πέτσας: Σχολεία και ΜΜΜ δεν αποτελούν εστίες κορονοϊού
Στιγμιότυπα από την κίνηση σε λεωφορεία και τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Στα στοιχεία των ελέγχων που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει υπερμετάδοση κορονοϊού σε σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναφέρθηκε ο Πέτσας, εστιάζοντας αντίθετα στην εστίαση.

Αν και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αποτελούν εστίες υπερμέταδοσης κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ελέγχους, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος ελλοχεύει σε χώρους διασκέδασης όπου συγχρωτίζονται ιδίως νέοι χωρίς τήρηση μέτρων προστασίας.

Ουσιαστικά δηλαδή απέδωσε στην πιστή τήρηση της χρήσης μάσκας σε σχολεία και αστικές συγκοινωνίες, το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί σε αυτούς τους δύο χώρους εστίες υπερμετάδοσης.

Όπως σημείωσε δε ο κ.Πέτσας, τα δεδομένα που επεξεργάζονται οι ειδικοί έχουν τέτοια ακρίβεια ώστε η πολιτεία ειναι σε θέση να προβλέπει και την εξάπλωση της πανδημίας. Και ανέφερε πως έχει διαπιστωθεί ότι στα σχολεία δεν υπάρχει ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή, αλλά τα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα και συνήθως μαθητής ή εκπαιδευτικός φέρνει τον ιό από έξω μέσα στο σχολείο, αλλά δε γίνεται μεταφορά μεταξύ μαθητών.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία του Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών αυξήθηκαν από 34.000 σε 49.200, ώστε να μην υπάρχουν θέματα στελέχωσης. Πρόσθεσε δε ότι στη συγκριτική ανάλυση με τις χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει τον τέταρτο μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε 33 χώρες και τόνισε ότι μόνο 3% των σχολικών τμημάτων έχουν πάνω από 25 μαθητές, καταλήγοντας πως η εξέλιξη στην παιδεία είναι πολύ ικανοποιητική.

Όσον αφορά στα ΜΜΜ, καταρχάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σε ένα τρίπτυχο αποσυμφόρησης στις ώρες αιχμής με κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο, τηλε-εργασία σε ποσοστό 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση με λεωφορεία, αναφέροντας το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Μεταφορών με 200 οχήματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι κατά τις ώρες αιχμής έγιναν στοχευμένα τεστ σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και το Θησείο και διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι από τα 3.046 τεστ που έγιναν την Τρίτη στο Σύνταγμα μόλις 29 βρέθηκαν θετικά. Δηλαδή, εξήγησε, το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από τη μονάδα τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από τρία.

“Δεν είναι εκεί η εστία μετάδοσης ή τελοσπάντων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλες”, πρόσθεσε και σημείωση ότι στο Θησείο βρέθηκαν οκτώ θετικά κρούσματα με ηλικία 21,3 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι στους χώρους διασκέδασης πέφτει μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων γιατί οι νέοι επέστρεψαν απότομα σε μία κατάσταση κανονικότητας.

“Δεν είναι ούτε στα σχολεία ούτε στα ΜΜΜ η ανησυχία. Είναι στην τήρηση μέτρων υγιεινής και προστασίας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να μην εφησυχάζουμε” κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα