Πλημμύρες: Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή βοήθεια – Το αντιπαράδειγμα της Σλοβενίας

Πλημμύρες: Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή βοήθεια – Το αντιπαράδειγμα της Σλοβενίας
O πρωθυπουργός στο συντονιστικό για τις καταστροφές INTIME NEWS

Η Σλοβενία κατάφερε μέσα σε έξι ημέρες να "ξεκλειδώσει" χρηματοδοτική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Στρασβούργο δέκα ημέρες μετά την καταστροφή, για να δείξει ότι διαπραγματεύεται.

“Το Κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν” ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα ενώ επανέλαβε πως “η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς”. Σήμερα, Δευτέρα, άνοιξε και η ειδική πλατφόρμα αρωγής για τους πληγέντες της κακοκαιρίας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε για πρώτη φορά μετά από οκτώ ημέρες πλημμύρας πως “θα χρειαστούμε την αρωγή της ΕΕ”, ενώ σημείωσε την Τρίτη (12/09), θα μεταβεί στο Στρασβούργο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή που έχει συμβεί μετά την κακοκαιρία Daniel είναι σχεδόν τριπλάσια του Ιανού και ενδέχεται να υπερβαίνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

“Θα βρεθώ στο Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, επικεφαλής ενός κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας,  προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς όμως να αποσαφηνίζει το τι ακριβώς θα ζητήσει σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ανέφερε σχετικά: “Θα πούμε πολλά για το ζήτημα αυτό. Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων όπου η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει: και τα αγροτικά ταμεία και οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Θα τα συζητήσω, λοιπόν, όλα αυτά με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της αυτή η πρωτοφανής κακοκαιρία”.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τρίτη (12/09) στο Στρασβούργο, την ημέρα που υπάρχει και η ομιλία για την “Κατάσταση της Ένωσης”.

Παρόλα αυτά, για να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί βοήθειας, υπάρχουν αυτόματες διαδικασίες και σίγουρα δεν χρειάζεται να μεταβεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέχρι τα “κεντρικά” για να στήσει ένα ακόμη επικοινωνιακό show. Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για διεκδίκηση κονδυλίων, ωστόσο δεν ανέφερε κάτι σχετικά με την επικαιροποίηση των σχεδίων πρόληψης – επέμβασης, με αρωγή της ΕΕ.

Σε αυτό στάθηκαν από την αντιπολίτευση το προηγούμενο διάστημα.

Από την αντιπολίτευση λοιπόν, οι φωνές για ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μηχανισμών της ΕΕ, υπήρχαν εδώ και πολλές ημέρες.

Συγκεκριμένα, πριν από τέσσερις ημέρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης είχε επισημάνει την πρόνοια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας η οποία περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας, αναφέροντας ενδεικτικά:

“Έχουμε εντάξει μία διαδικασία στο rescEU κατά την οποία το κράτος-μέλος, όχι μόνο μπορεί να πατάει ένα κουμπάκι και να έρχονται Ρουμάνοι πυροσβέστες και εναέρια μέσα, αλλά να καλεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το βοηθήσει στην αναβάθμιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Το είπα στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης μου απαντούσε για τη δομή του υπουργείου. Δεν μπορεί σε καθετί γόνιμο η απάντηση να είναι αλαζονική. Δεν ακούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο “τα κάναμε όλα καλά”. Ε, δεν τα κάνατε όλα καλά, να τα αποτελέσματα”.

Εν συνεχεία, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, έφερε ως αντιπαράδειγμα την Σλοβενία και το πώς διαχειρίστηκε εκείνη τη δική της κρίση. “Έχει ή δεν έχει αποστείλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα συνδρομής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή/και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας;”, ρωτούσε νωρίς την Κυριακή, με ανάρτησή του στο Facebook.

“Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σε μία μέρα, απέστειλε συγκεκριμένη ενημέρωση για την κατάσταση στην Κομισιόν ζητώντας την βοήθεια και την αρωγή της Ένωσης”, σημείωνε.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Πέτρου Κόκκαλη

“Ένα μήνα και μία μέρα πριν την Κακοκαιρία Daniel, στις 3 Αυγούστου του 2023, πλημμύρισαν τα 2/3α της έκτασης της Σλοβενίας. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σε μία μέρα, απέστειλε συγκεκριμένη ενημέρωση για την κατάσταση στην Κομισιόν ζητώντας την βοήθεια και την αρωγή της Ένωσης. Την τρίτη ημέρα, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σλοβακία προσέτρεξαν στη βάση αυτής της ενημέρωσης με εξοπλισμό, σωστικά μέσα, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλο.

Την πέμπτη ημέρα υπήρξε επίσκεψη της Επιτρόπου, ενώ την έκτη ημέρα ανακοινώθηκαν τα πρώτα βήματα της Κομισιόν για χρηματοδότηση άνω των 2,7 δις. ευρώ.

Στον αντίποδα αυτών η ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε ήδη στην όγδοη μέρα και ακόμα δεν έχει γίνει το αυτονόητο της καταγραφής και δημοσιοποίησης με σκοπό την ανοιχτή ενημέρωση όλων όσων πρέπει να γνωρίζουν, ή μπορούν να βοηθήσουν. Το επιτελικό κράτος, ή δεν μπορεί να παράξει τα απαραίτητα δεδομένα μετά την πενταετία Μητσοτάκη, ή εμποδίζεται από ένα Μαξίμου που αναζητεί επικοινωνιακές τακτικές εκεί που επείγουν οι παρεμβάσεις.

Ο χρόνος δεν συγχωρεί σε συγκυρίες σαν αυτή, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την διάσωση, όσο και με την επόμενη μέρα εκατοντάδων χιλιάδων εσωτερικών μεταναστών, καθώς και όσων έπονται επισιτιστικά, υγειονομικά, κοινωνικά, οπωσδήποτε οικονομικά.

Σε στιγμές σαν και αυτή, αλλά και όσες δύσκολες θα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει εθνικά, όχι κομματικά, με απόλυτη διαφάνεια. Να ενημερώσει του Έλληνες πολίτες, να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του κράτους, να άρει τα εμπόδια που η ίδια έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των φορέων και να απευθυνθεί στην ΕΕ.

Για να είμαι σαφής, απαιτείται διαφάνεια και όχι ΙΧ διπλωματία καταστροφής. Έχει ή δεν έχει αποστείλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα συνδρομής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή/και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας;”.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες ζητώντας αναλυτική πληροφόρηση για το ύψος των κονδυλίων που έχουν διοχετευθεί ή θα διοχετευθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρική προστασία μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, του ΕΣΠΑ 2021-2027 ή και άλλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων.

Επίσης, ζητά να μάθει ποια έξτρα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα για τον αποτελεσματικό αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων καταστροφών.

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη:

Θέμα: Καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα

“Από τις αρχές του καλοκαιριού, πρωτοφανείς πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχουν οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών, επιχειρήσεων και υποδομών και σε τεράστια οικολογική καταστροφή. Συνολικά, πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα γης έχουν καεί στην Ελλάδα, με την πυρκαγιά στον Έβρο να αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ και να έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, ενός από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της Ευρώπης. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας πλήττεται από εκτεταμένες πλημμύρες, με το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας να έχει κατακλυστεί και την περιοχή της Λάρισας να κινδυνεύει από υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού. Όλο αυτό το διάστημα, η αδυναμία ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού καταδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας και κεντρικού σχεδιασμού.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που έχουν διοχετευθεί ή θα διοχετευθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρική προστασία μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, του ΕΣΠΑ 2021-2027 ή και άλλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων;

Ποια είναι η κατάσταση ως προς την απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων;

Ποια επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα για τον αποτελεσματικό αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων καταστροφών στην Ελλάδα και πώς μπορούν να κινητοποιηθούν από την Ελλάδα;”.

Σημειώνεται πως με το Ταμείο Αλληλεγγύης η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις χώρες μετά από φυσικές καταστροφές με στόχο την ταχεία ανάνηψη της οικονομικής δραστηριότητας. Στο παρελθόν η ανταπόκριση βέβαια δεν ήταν το ίδιο “γενναία’, καθώς στην περίπτωση του Ιανού η Ευρώπη ανταποκρίθηκε με μόλις 21,6 εκ. ευρώ, απέναντι σε μια καταστροφή που εκτιμήθηκε στα 863 εκ. περίπου. Μένει να δούμε λοιπόν πώς θα τα “πάει” διαπραγματευτικά αυτή τη φορά η κυβέρνηση, και αν θα υπάρξει διαφάνεια ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Πρακτικά επίσης, αν δεν προκύψουν αρκετοί πόροι από πλευράς ΕΕ, και με τη βοήθεια να ζητάται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, το βάρος για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών θα πέσει εν πολλοίς και πάλι, στον Έλληνα φορολογούμενο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα