Πολυτεχνείο: Η κυβέρνηση απειλεί και επιμένει – Η  αντιπολίτευση “την ταράζει στη νομιμότητα” 

Πολυτεχνείο: Η κυβέρνηση απειλεί και επιμένει – Η  αντιπολίτευση “την ταράζει στη νομιμότητα” 
Άνδρες των ΜΑΤ, έξω από το Πολυτεχνείο Eurokinissi

Τα επικοινωνιακά άνθη Μητσοτάκη και οι απειλές πως η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, δεν κάμπτουν τις αντιδράσεις. Δια αντιπροσώπων για το Πολυτεχνείο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25, πορεία α λα Πρωτομαγιά το ΚΚΕ 

Η επικοινωνιακή επιχείρηση μετάθεσης του δημοσίου διαλόγου από την υγειονομική διαχείριση του δεύτερου κυματος κορονοϊού στο θέμα του Πολυτεχνείου, αποδεικνύεται ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση, καθώς η απαγόρευση της πορείας βρίσκει αντιδράσεις και από τα κόμματα που δεν σχεδίαζαν και δε θα κάνουν πορεία.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του πάντως έχει σηκώσει το γάντι που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξανά χθες, προσφέροντας επικοινωνιακά λουλούδια μετά την απαγόρευση και ταυτόχρονα με τις απειλές δια του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της” εάν διαδηλώσουν ακόμη και βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ως γνωστόν εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων.

Όπως και την Πρωτομαγιά, οι συνδικαλιστές και φορείς του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν πορεία και δεν θα αρκεστούν σε συμβολικές εκδηλώσεις μόνο με παρουσία των βουλευτών, αλλά με αποστάσεις, μάσκες και όλα τα υγειονομικά μέτρα, παίζοντας με τα όρια των απαγορεύσεων και “ταράζοντας στη νομιμότητα” την ΕΛΑΣ.

Στην πορεία στην Αθήνα θα δώσουν παρών τα τρία μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 – 1974), η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και άλλοι φορείς. Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθούν επίσης, με όλα τα μέτρα προστασίας, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Χίο.

Για το ΚΚΕ από τη στιγμή που απαγορεύτηκε η διαδήλωση, ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει πορεία, προκειμένου η απαγόρευση να ακυρωθεί στην πράξη. Όμως η πορεία θα γίνει από μέλη του ΚΚΕ συγκροτημένα.

Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση, έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο, θα τολμήσει να αφήσει την ΕΛΑΣ να συλλάβει βουλευτές της αριστεράς, κάτι που θα ήταν πρωτοφανές από τη Μεταπολίτευση και μετά, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου.

Αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜερΑ25, παρότι δεν θα πραγματοποιήσουν μαζικότερη πορεία, αλλά θα τιμήσουν το Πολυτεχνείο δια αντιπροσωπειών, πετούν το γάντι στην κυβέρνηση.

Τίθεται επίσης το ερώτημα, τι εντολές έχει λάβει η ΕΛΑΣ στην περίπτωση που πολίτες κατέβουν στους δρόμους ανά τρία άτομα, τηρώντας τυπικά τα μέτρα κατά των συναθροίσεων. Εκφράζονται επίσης φόβοι για επεισόδια και προβοκάτσιες, καθώς και η ανησυχία ότι θύλακες της ακροδεξιάς στην ΕΛΑΣ αναζητούν ρεβάνς στο δρόμο για την καταδίκη της ΧΑ από το δικαστήριο.

Το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση είναι ότι και πολίτες που θεωρούν ότι η πορεία δεν πρέπει να γίνει για υγειονομικούς λόγους και δεν προτίθενται να διαδηλώσουν, αντιμετώπισαν ιδιαίτερα αρνητικά το χειρισμό της κυβέρνησης και ιδίως την τριήμερη απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα και για αυτό το λόγο χθες ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε μία επικοινωνιακή διαχείριση, χωρίς πραγματική πρόθεση εκτόνωσης.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες για την πόλωση και να εμφανιστεί ως η φωνή της υγειονομικής λογικής απέναντι σε “ιδεοληψίες της αριστεράς”. Πάντως ακόμη και η προεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που αρνήθηκε να υπογράψει προχθές το κείμενο του ΚΚΕ, που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25, απέρριψε τα επικοινωνιακά άνθη του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος πολιτικά δεν έχει σε αυτό το ζήτημα πλέον ούτε την υποστήριξη της Ελληνικής Λύσης.

Παρόλα αυτά, στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν τη στήριξη της “σιωπηλής πλειοψηφίας”, που ανησυχεί για τους υγειονομικούς κινδύνους συναθροίσεων και αντιμετωπίζει αρνητικά τις διαδηλώσεις γενικότερα. Η κυβέρνηση υποδέχθηκε επίσης ως δικαίωση το γεγονός ότι το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του ΜεΡΑ25 και δεν “πάγωσε” την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, η οποία αφορά και την πορεία του Πολυτεχνείου. Σημειωτέον ωστόσο ότι το ΣτΕ δεν έκρινε τη συνταγματικότητα ή μη της απαγόρευσης, απλώς απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Στην πραγματικότητα, τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της αριστεράς πολώνουν και “μπετονάρουν” ο καθένας το δικό του ακροατήριο, ενώ το “θαύμα” της συνυπογραφής κοινού κειμενου δεν κράτησε ούτε μία ημέρα, καθώς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν σε διακριτούς δρόμους.

Μαζική πορεία πάντως ούτως ή άλλως δεν αναμένεται να υπάρξει, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να πέσουν σε παγίδα, αν και ΚΚΕ από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ- ΜεΡΑ25 από την άλλη αντιδρούν με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα