Η κυβέρνηση αποφασίζει για απαγόρευση πτήσεων από Βρετανία προς Ελλάδα 

Η κυβέρνηση αποφασίζει για απαγόρευση πτήσεων από Βρετανία προς Ελλάδα 
LOCKDOWN / ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) Eurokinissi

Σήμερα οι αποφάσεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορονοϊού στη Μ. Βρετανία. Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι. 

Ο εντοπισμός μετάλλαξης του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία εντείνει την ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία ούτως ή άλλως όδευε σε Χριστούγεννα με lockdown και ετοιμάζεται για τον εμβολιασμό και φυσικά το ζήτημα προκαλεί προβληματισμό και στην Αθήνα.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι σε μεταλλάξεις του κορονοϊού, χάρη στη νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και η οποία καλύπτει ένα φάσμα πρωτεϊνών που μπορεί να εμποδίσει και μεταλλαγμένα στελέχη.

Ακόμη κι αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισήμανε εξάλλου ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics.

Ωστόσο φυσικά θα πρέπει οι επιστημονικές εκτιμήσεις να επιβεβαιωθούν και στην πράξη με κλινική έρευνα, ενώ εξάπλωση του νέου πιο μεταδοτικού (αν και όχι πιο νοσηρού) στελέχους μπορεί να εμποδίσει το σχέδιο εμβολιασμού.

Το γεγονός ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος ανιχνεύθηκε και στη γειτονική Ιταλία, δημιουργεί το ερώτημα εάν έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα. Όμως το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι πως εάν εντοπιστεί η μετάλλαξη και στη χώρα μας και δεν έχουν ληφθεί μέτρα, θα κατηγορηθεί για αδράνεια. Από την άλλη, στη Μεγάλη Βρετανία σπουδάζουν και εργάζονται πολλοί Έλληνες και ιδίως οι φοιτητές είχαν ήδη προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους. Ο αριθμός (και των ψήφων) δεν είναι ευκαταφρόνητος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ανακοινώθηκε χθες η επέκταση της καραντίνας στις επτά ημέρες για όσους ταξιδιώτες έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η κυβέρνηση θα λάβει και επιπλέον μέτρα, τα οποία θα κλειδώσουν σήμερα στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών και θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ζυγαριά κλίνει στο να σταματήσουν άμεσα οι πτήσεις από Αγγλία προς Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.

Εξάλλου ήδη ουκ ολίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με Μεγάλη Βρετανία.

Φαίνεται δε ότι θα υπάρξει μία κοινή γραμμή στην ΕΕ για το ζήτημα, κάτι που ζητούν άλλωστε και χώρες όπως η Ισπανία. Μέρκελ, Μακρόν, Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ είχαν χθες επικοινωνία για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης. Παράλληλα, η γερμανική προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Και όλα δείχνουν ότι εκεί θα επισημοποιηθεί ένα διαφορετικό… Brexit λόγω κορονοϊού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα