Κορονοϊός: Σε διεθνή απομόνωση η Βρετανία λόγω της μετάλλαξης

Κορονοϊός: Σε διεθνή απομόνωση η Βρετανία λόγω της μετάλλαξης
Εικόνα από το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο AP

Σε διακοπή των αεροπορικών τους συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρούν ουκ ολίγες χώρες, μετά τον εντοπισμό, ταχέως μεταδιδόμενου, νέου στελέχους του κορονοϊού.

Σε διεθνή απομόνωση μπαίνει η Βρετανία μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό, μεταδίδεται 70% πιο γρήγορα.

Οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ είναι συνεχείς. Το απόγευμα της Κυριακής (20/12) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης. Παράλληλα, η γερμανική προεδρία συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος της Δευτέρας (21/12).

Ουκ ολίγες χώρες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις καταστάσεις, αφού είναι, προς το παρόν, άγνωστο ποιος είναι ο αντίκτυπος της μετάλλαξης του ιού. Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα, από τις 6:00 της Δευτέρας (21/12) θα ισχύει 7ήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γερμανία δεν έχει ανιχνεύσει το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην γερμανική τηλεόραση ARD.

«Η μετάλλαξη δεν έχει ανιχνευθεί στην Γερμανία», δήλωσε ο Γενς Σπαν προσθέτοντας ότι όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτονται από τα μεσάνυχτα. «Αλλά φυσικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄όψιν τις πληροφορίες από την Βρετανία», πρόσθεσε.

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της ανίχνευσης νέου στελέχους του κορονοϊού, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Η Βουλγαρία διακόπτει από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σύσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Σε αυτοπεριορισμό θα παραμένουν από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου της Κύπρου φόσον προέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, «μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, για προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, οφείλουν να παραμένουν σε αυτό-περιορισμό για περίοδο 14 ημερών ή για περίοδο 10 ημερών, νοουμένου ότι υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Νοείται ότι κατά την περίοδο του αυτό-περιορισμού, εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τον Προσωπικό Ιατρό για ιατρική καθοδήγηση. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι συμπληρωματικό στο μέτρο που είναι ήδη σε ισχύ για την προσκόμιση αρνητικού πιστοποιητικού μοριακής εξέτασης (PCR test) 72 ωρών, ενώ συνεχίζεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος επιβατών στα αεροδρόμια.

Τα δεδομένα αξιολογούνται από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορονοϊό, και οποιεσδήποτε νεότερες εισηγήσεις πιθανόν προκύψουν, θα ανακοινωθούν».

Η Σουηδία θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ανίχνευση του νέου στελέχους του ιού, που, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό, μετέδωσε η σουηδική ραδιοφωνία και τηλεόραση.«Ετοιμάζουμε απόφαση για την απαγόρευση εισόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις γίνει δυνατόν», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Μίκαελ Ντάμπεργκ. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί την Δευτέρα.

Η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών από τα μεσάνυχτα. «Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες», ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Η Ιταλία σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία λόγω των φόβων που προκαλεί η ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο. «Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών. Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα