Πρωτοχρονιά στην Βραζιλία και την ορκομωσία Λούλα, για τον Αλέξη Τσίπρα

Πρωτοχρονιά στην Βραζιλία και την ορκομωσία Λούλα, για τον Αλέξη Τσίπρα

Έντονοι συμβολισμοί από την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χώρα που είπε όχι στην διακυβέρνηση του δεξιού Μπολσονάρού και επανέφερε έναν πρόεδρο προερχόμενο από την Αριστερά.

Στην Βραζιλία θα περάσει την πρωτοχρονιά ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται από χθες στην Μπραζίλια προκειμένου να παραβρεθεί στην 3η προεδρική ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα προέδρου της χώρας Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Πρόκειται για μία επίσκεψη που έχει ουσιώδη σημασία ως μια ακόμη διεθνή αναγνώριση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης όμως συνιστά και έναν συμβολισμό για την ελληνική επικαιρότητα μια και ο Αλέξης Τσίπρας θα χαιρετήσει με την παρουσία του την επανεκλογή ενός προέδρου προερχόμενου από την αριστερά, ύστερα από την θητεία του απερχόμενου προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρου, επικεφαλής μιας κυβέρνησης σκληρού νεοφιλελεύθερου αποτυπώματος με ακροδεξιό «άρωμα».

O Luiz Inacio Lula da Silva αγκαλιάζει την -τρίτη- σύζυγο του, Rosangela, μετά τη μεγάλη του νίκη. AP Photo/Andre Penner

Η νίκη του Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, επισφραγίστηκε τον Οκτώβριο μετά την επικράτηση του στις προεδρικές εκλογές (παρότι το αποτέλεσμα ακόμη αμφισβητεί ο Μπολσονάρου). Πρόκειται μάλιστα για μία νίκη αριστερού προέδρου που έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες πολιτικές συνθήκες στην Αργεντινή, την Βολιβία, το Μεξικό και την Κολομβία. Βασίστηκε στην τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια που προκάλεσε η διακυβέρνηση Μπολσονάρου. Αιτία η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας που κόστισε την ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες βραζιλιάνους (οι νεκροί υπολογίζονται 687.000) αλλά και η τεράστια οικονομική ύφεση στην οποία οδήγησε την λατινοαμερικανική χώρα.

Όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δύο θητείες του Ιγκνάσιο Λούλα που προηγήθηκαν ήταν σημαντικές για την πρόοδο της Βραζιλίας αφού «εφάρμοσε πολιτικές που οφήγησαν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και στο να μειωθούν καθοριστικά οι κοινωνικές ανισότητες, μέσα από πρωτοπόρα προγράμματα εξάλειψης της φτώχειας». Παράλληλα εκτιμούν πως με την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα «στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του στην διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που με συμπεριληπτικό πρόγραμμα αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και στα δικαιώματα, που μάχεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο τις σύγχρονες δημοκρατίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βραζιλία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και η χώρα είναι μέλος των G20 όπως και των BRICS. Με ενδιαφέρον μάλιστα αναμένονται και οι επαφές που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που θα παραβρεθούν στην ορκομωσία, ενώ δεν αποκλείεται να ανταλλάξει απόψεις και με τους εκπροσώπους της ισπανικής κυβέρνησης, μιας χώρας που πρόσφατα ανακοίνωσε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μηδενίζοντας – μεταξύ άλλων – το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ΑΡ

Προσωπικές σχέσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχει τέλος και η προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο. Για πρώτη φορά με τον Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα συναντήθηκε στα τέλη του 2012 όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την Λατινική Αμερική, με την Ελλάδα να βρίσκεται στον κολοφώνα των μνημονίων. Ο Αλέξης Τσίπρας τότε είχε επισημάνει πως «στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» και τον βραζιλιάνο πρόεδρο να καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση». Συνολικά η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κόμμα των Εργαζομένων του Ιγκνάσιο Λούλα είναι ισχυρές και έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα