Κάτω από τις 200 ψήφους – μέχρι στιγμής – η απλή αναλογική

Κάτω από τις 200 ψήφους – μέχρι στιγμής – η απλή αναλογική
Επεξεργασία και εξέταση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης "Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών", την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

‘Ναι’ από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΕΚ, ‘ Όχι’ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. ‘Παρών’ το ΚΚΕ. Συνεχίζονται οι ζυμώσεις

Κάτω από τον πήχη των 200 ψήφων που απαιτούνται για την εφαρμογή της στις αμέσως επόμενες εκλογές πέρασε η απλή αναλογική στην επί της αρχής ψηφοφορία που διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τις ζυμώσεις να συνεχίζονται πάντως, ενόψει της κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας της 20 Ιουλίου. 

Υπέρ του εκλογικού νόμου τάχθηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων που αριθμούν συνολικά 162 βουλευτές. Κατά της απλής αναλογικής ψήφισε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που διαθέτουν συνολικά 101 έδρες.

«Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ που έχει 15 βουλευτές ενώ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια της Βουλής η Χρυσή Αυγή η οποία αριθμεί 18 βουλευτές. Δεν τοποθετήθηκαν οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν, όμως, στην ονομαστική ψηφοφορία της 20ης Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα της επί της αρχής ψηφοφορίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν αποτελεί πάντως ασφαλές κριτήριο για την τελική έκβαση καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για ενδεχόμενη διεύρυνση της στήριξης προς την απλή αναλογική.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της απλής αναλογικής αναμένεται να ψηφίσει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Επίσης το ΚΚΕ στηρίζει τα δύο βασικότερα άρθρα του εκλογικού νομοσχεδίου (ψήφος στα 17 και κατάργηση του μπόνους) γεγονός που αφήνει ανοικτή μια «χαραμάδα» όπως ανέφερε και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής για υπερψήφιση της απλής αναλογικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα