Ψήφος αποδήμων: Ο Κουτσούμπας επιμένει και στους τρεις όρους του, περιμένει γραπτά την πρόταση της ΝΔ

Ψήφος αποδήμων: Ο Κουτσούμπας επιμένει και στους τρεις όρους του, περιμένει γραπτά την πρόταση της ΝΔ
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα © 2019 -

Τις θέσεις του Περισσού επανέλαβε στον πρωθυπουργό ο γγ του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει να δει στην πράξη τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Τι είπε στο Μητσοτάκη για Τουρκία - ΝΑΤΟ

Τρεις αμετάκλητους όρους για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αφήνοντας ανοιχτό μόνο εφόσον εκπληρωθούν και οι τρεις αυτοί όροι να προσμετράται η ψήφος των ομογενών στην επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός να σκεφτεί και να συζητήσει όλα τα θέματα. Ωστόσο για παράδειγμα παραδέχθηκε ότι εξετάζει σοβαρά την επιστολική ψήφο, η οποία αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για το ΚΚΕ, αλλά τη ζητά το ΚΙΝΑΛ με την πρόεδρο του οποίου Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης σε συναινετικό κλίμα.

Το κλίμα στη συνάντηση με Κουτσούμπα δεν ήταν προφανώς το ίδιο συναινετικό, σε κάθε περίπτωση πάντως ο γγ του ΚΚΕ δήλωσε στον κ.Μητσοτάκη και το ίδιο είπε και στη δήλωση του ότι περιμένει να δει τη γραπτή πρόταση της κυβέρνησης για το σχέδιο νόμου για να τοποθετηθεί οριστικά.

Πηγές του Περισσού τόνιζαν ότι το ΚΚΕ δε μπαίνει σε λογικές παζαριού, δηλαδή δε θα εξετάσει να υποχωρήσει σε κάποιον από τους όρους του εάν τηρηθούν οι υπόλοιποι. Με άλλα λόγια για να δεχθεί το ΚΚΕ να ψηφίσει θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά και οι τρεις όροι που έχει θέσει, γιατί όπως έλεγαν από τον Περισσό μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι δε θα αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα. Ανέφεραν επίσης ότι η πρόταση του ΚΚΕ βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο και είναι συνολική. Σημειωτέον επίσης ότι οι όροι που θέτει το ΚΚΕ για ελληνικό και δη ενεργό ΑΦΜ και χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό έρχονται σε αντίθεση με τη λογική στην οποία συμφώνησαν Μητσοτάκης- Γεννηματά για ψήφο όλων όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ.Κουτσούμπας είπε στον κ.Μητσοτάκη πως ενώ καλλιεργείται ένα κλίμα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα προστατέψουν την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και κυρίως του γγ της Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ διαψεύδουν αυτές τις προσδοκίες.

Ποιους όρους έθεσε ο Κουτσούμπας

Στη δήλωση του μετά τη συνάντηση ο κ.Κουτσούμπας είπε ότι “Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια”.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι έχοντες δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους “Πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ”. Σημειωτέον δηλαδή ότι το ΚΚΕ όχι μόνο ζητά να έχουν ΑΦΜ οι έχοντες δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους, αλλά αυτό να είναι ενεργό.

“Δεύτερο κριτήριο σοβαρό εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια, θα μπορούσε να είνα αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα” πρόσθεσε ο κ.Κουτσούμπας

Ως τρίτο στοιχείο, ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε το ζήτημα της “έκφρασης της ψήφου. Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και βεβαίως οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν”.

Ο κ.Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας ότι: “Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού, τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και που θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πως θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση”. Με αυτό τον τρόπο έδειξε ότι ζητήματα όπως το να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι ή βουλευτές Επικρατείας τα θεωρεί τεχνικά, αλλά και ότι δε θα δώσει κανενός είδους συναίνεση εάν δεν δει γραπτές τις θέσεις της ΝΔ και δεν συμφωνηθεί ποιο θα είναι ακριβώς το εκλογικό σώμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα