Προς συμφωνία – “πακέτο” Μητσοτάκη – Γεννηματά για ψήφο αποδήμων και Προεδρία

Προς συμφωνία – “πακέτο” Μητσοτάκη –  Γεννηματά για ψήφο αποδήμων και Προεδρία
Προς συμφωνία - "πακέτο" Μητσοτάκη - Γεννηματά -

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ επιβεβαίωσε τη συναίνεση μεταξύ των δύο - και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ - για ψήφο αποδήμων, εκλογικό νόμο και το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας. Πιθανά ονόματα για επόμενο προτεινόμενο Πρόεδρο.

Οι πρώτες δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά επιβεβαίωσαν ότι η Νέα Δημοκρατία με το Κίνημα Αλλαγής πηγαίνουν προς μία συμφωνία- πακέτο που περιλαμβάνει από την ψήφο των αποδήμων και τον εκλογικό νόμο μέχρι τη συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Η οποία συμφωνία αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα “μέτωπο” απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και βάζει φρένο στα σενάρια να πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης τον Προκόπη Παυλόπουλο εκ νέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεδομένου ότι αποτελεί “κόκκινο πανί” για το ΚΙΝΑΛ.

Ως εκ τούτου φαίνεται πως ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα ψηφίσουν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιθανόν να προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά ενδεχομένως να είναι ένα μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο με ήπιο προφίλ ώστε να μην προκαλεί και εντάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Άρα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για Κώστα Σημίτη ή Ευάγγελο Βενιζέλο αποκλείονται, ενώ αρχίζουν και πέφτουν στο τραπέζι ονόματα όπως του Νίκου Αλιβιζάτου ή της Μαρίας Δαμανάκη, αν και δεν αποκλείονται βέβαια εκπλήξεις. Πάντως πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι συμφώνησαν Μητσοτάκης- Γεννηματά στη διάθεση συναίνεσης για το πρόσωπο του Προέδρου ως γενική αρχή, αλλά δεν μπήκαν σε ονοματολογία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ειναι δεδομένο ότι θα εξεταστει το σενάριο να προτείνει ο κ.Τσίπρας για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κ.Παυλόπουλο σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ, στο εσωτερικό της οποίας ο καραμανλογενής Πρόεδρος έχει θερμούς υποστηρικτές. Εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επαναλάβει στη ΔΕΘ την πρόθεση του να ψήφιζε για δεύτερη θητεία τον κ.Παυλόπουλο.

Σημειωτέον ότι απο την πλευρά της ΝΔ δεν διαψεύδεται ότι συζητήθηκε το θέμα της προεδρικής εκλογής, αλλα πληφορορίες αναφέρουν ότι ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε στην κ.Γεννηματα ότι θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις του τα Χριστούγεννα. Φαίνεται ότι το Μαξίμου θέλει να κρατά όλα τα σενάρια ανοιχτά, διερευνώντας το ενδεχόμενο συναίνεσης με το ΚΙΝΑΛ ώστε να μην εκλέξει μόνη της η ΝΔ πρόεδρο, αλλά και δοκιμάζοντας τα εσωκομματικά νερά στη ΝΔ.

Ο κ.Τσίπρας στη δήλωση του φρόντισε να απαλλαγεί από το “μπαλάκι” των ευθυνών για μη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο πετάει στο ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ. Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για “παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.” Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα ώστε να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ψήφο των αποδήμων, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Κουμουνδούρου θα αναμένει την τελική γραπτή πρόταση νόμου της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί οριστικά.

Στην πραγματικότητα η ψήφος των αποδήμων εξαρτάται από την θέση του ΚΚΕ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αθροιστικά έχουν 101 βουλευτές και άρα μπορούν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις τέσσερις το απόγευμα με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Από κυβερνητικής πλευράς όπως έχει γράψει το News 24/7 εκτιμούσαν χθες ότι υπήρχε περιθώριο συναίνεσης με τον Περισσό. Ωστόσο το ΚΚΕ διαφωνεί στο θέμα της επιστολικής ψήφου και ζητά ψήφο ανά περιφέρεια, άρα δεν συμφωνεί σε δύο βασικά σημεία στα οποία υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Μητσοτάκη και Γεννηματά. Δηλαδή ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έδειχνε την πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει πιο κοντά στις προτάσεις του ΚΚΕ ώστε να απομονώσει το ΣΥΡΙΖΑ εξ αριστερών, ο κ.Μητσοτάκης τελικά σήμερα επέλεξε τη συμφωνία με την κ.Γεννηματά και μία τελείως διαφορετική στρατηγική, η οποία έχει και άλλους πολιτικούς στόχους από το σχεδιασμό του Εσωτερικών, δηλαδή την Προεδρία της Δημοκρατίας και ευρύτερες συμμαχίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα