Ψήφος αποδήμων: Το ΥΠΕΣ καλεί σήμερα τα κόμματα με στόχο το 214

Ψήφος αποδήμων: Το ΥΠΕΣ καλεί σήμερα τα κόμματα με στόχο το 214
Παρέλαση της ομογένειας Eurokinissi

Η κυβέρνηση θεωρώντας ότι οι συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πέτυχαν τον αρχικό στόχο που ήταν η διασφάλιση μίας βασικής σύγκλισης και η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά το διάλογο με στόχο τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου

Την επιχείρηση πλήρους απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτιμώντας ότι ο αρχικός στόχος, δηλαδή η διασφάλιση μίας βασικής σύγκλισης με ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 επετεύχθη κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή.

Τώρα όμως… αρχίζουν τα δύσκολα, με την έννοια ότι πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να διαμορφωθεί και ένα νομοσχέδιο τέτοιο που να το ψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστω και πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διασφαλιστεί ο μαγικός αριθμός 214. Αυτό είναι το άθροισμα των βουλευτών ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25, ενώ υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει το νομοσχέδιο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα στείλει σήμερα στα κόμματα την επιστολή για την έναρξη του τεχνικού διαλόγου, ο οποίος ενέχει και πρακτικές και πολιτικές δυσκολίες.

Τίθεται βεβαίως το εξής ζήτημα: Εφόσον η ελληνική ιθαγένεια αποδίδεται με βάση το δίκαιο του αίματος, πως μπορεί η κυβέρνηση να επιμείνει πως μόνο οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν τη δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους, αφού θεωρητικά δε μπορεί να αποκλεισθεί ένας ομογενής ελληνικής καταγωγής.

Επίσης πως θα συμβαδίσει η ισοτιμία της ψήφου με όρους που θέτει το ΚΚΕ όπως το ελληνικό ΑΦΜ και χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό.

Ενδεχομένως τα ζητήματα αυτά όπως και το θέμα των περιφερειών εξωτερικού που ζητά επιμόνως ο Γιάνης Βαρουφάκης (και στο οποίο είναι θετικό και το ΚΙΝΑΛ), να λυθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Από αυτές τις όχι και τόσο μικρές “λεπτομέρεις” θα κριθεί και το μείζον δηλαδή πόσους Ελληνες του εξωτερικού και ποιους τελικά θα αφορα το νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι θα αφορά 350.000 με 500.000 Έλληνες κυρίως του brain drain. Η θέσπιση περιφερειών Εξωτερικού όμως, που ζητα ο Βαρουφακης, ενδέχεται να διευρύνει κατά πολύ τον αριθμό αυτό και το κλειδί εν προκειμενω το κρατά το ΚΚΕ, το οποιο αρχικά ήταν κατηγορηματικά αντιθετο.

Και τίθεται επίσης το ερώτημα εάν σε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δε θα υπάρξουν εσωτερικές τριβές, καθώς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αιωρείται η κατηγορία για ανίερη συμμαχία με τη δεξιά και για αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Καθώς δε η Κουμουνδούρου θα αυξάνει την πίεση ιδίως στα δυο αυτα κόμματα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο με τις απόψεις όλων στο νομοσχέδιο, προκειμένου να απομονώσει οριστικά το ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα