Ρουπακιώτης: Οι δανειστές, μας πάτησαν στο λαιμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ  ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ    -ΦΩΤΟ -ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ -ΦΩΤΟ -ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Με μια σκληρή δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου για τους δικηγόρους. Τι δήλωσε για τη Χρυσή Αυγή

Εκφράζοντας τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις του Μνημονίου 3 για τους δικηγόρους ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, δήλωσε πως "μας πάτησαν στο λαιμό".

Και συνέχισε, λέγοντας: "Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των Τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων".

Έτσι παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την παράσταση δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων διαφέρουν από εκείνους που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των νέων μέτρων, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι: "Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή η οποία έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί".

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρουπακιώτης φερόταν πως δεν θα ψήφιζε τα μέτρα, ωστόσο μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τελικά τα υπέγραψε.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

*Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή σε όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, με εξαίρεση τα συμβόλαια που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ δωρεές, γονική παροχή κλπ). Αντίθετα, το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή.

*Σε ότι αφορά τον πωλητή, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο.      

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Βγόντζας υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου. "Δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ"; διερωτέθηκε ο κ. Βγόντζας.

Επισήμανε δε ότι ο προτεινόμενος κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.

"Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή"

"Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε", δήλωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης κρατώντας αποστάσεις από την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για νέα νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της ιθαγένειας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του νόμου Ραγκούση.

"Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχτηκε αξιόπιστο.  Όσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή ο κ. Ρουπακιώτης διαφώνησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρέπει ένα πρόβλημα να το πολεμάς στη ρίζα. "Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα , τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους".

Τέλος, ο  κ. Ρουπακιώτης σχολίασε και τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας.

"Ντράπηκα, ντράπηκα", ανέφερε , επικαλούμενος την επίσκεψή του στα Χανιά. Δε δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τις φυλακές "ποντικότρυπα μια φυλακή με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Θρίλερ" με τον Ρουπακιώτη και την υπογραφή του στα μέτρα

SHARE:

24Media Network