Σαμαράς: "Χωρίς παραίτηση Παπανδρέου δεν υπάρχει συναίνεση"

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ) ICON

Ολομέτωπη επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Α. Σαμαράς, ο οποίος ζητησε την παραίτηση του και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από πρόσωπο κοινής αποδοχής(vids).

Λάβρος κατά της στάσης του πρωθυπουργού , ο οποίος  εμμένει στο να μη παραιτείται εμφανίστηκε  κατά την ομιλία του στο βήμα της Βουλής  ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

"Δεν θέλω να συγκυβερνήσω ούτε να μοιραστώ υπουργεία. Κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου αν κατάλαβε αυτό. Άναψε φωτιές παντού και θέλει κυβέρνηση με τη δική μας συναίνεση", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται στο εσωτερικό της χώρας και συκοφαντεί στο εξωτερικό.

 Στην παρέμβαση του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ψεύτικες διαρροές, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ζήτησε ξεκάθαρα από τον κ. Παπανδρέου την παραίτηση του.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς η πρόταση του προς τον κ. Παπανδρέου ήταν να αποσυρθεί, να σχηματιστεί μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής και μέσα σε έξι εβδομάδες και αφού έχουν εξασφαλιστούν συνθήκες ομαλότητας και παραμεριστούν οι δύο παραλυτικές, όπως είπε, αβεβαιότητες, η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ώστε να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την αντίθετη άποψη που είχε από την αρχή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς "ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο" και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι με δική του ευθύνη και με την εμμονή του, κόντεψε να διαλύσει την χώρα, την Ευρώπη και το ευρώ για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό.

"Είπα στον κ. Παπανδρέου ότι με την επιμονή του σε δημοψήφισμα, που κανείς δεν θέλει μόνο ο ίδιος, κινδυνεύει η Ελλάδα να μείνει εκτός ευρώ. Αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκαιο", σημείωσε.

"Εμείς από το αρχικό μνημόνιο διαφωνήσαμε με το μείγμα της πολιτικής αυτής κυβέρνησης. Διατηρούμε το δικαίωμα μας να πείσουμε τους εταίρους μας να ισχύσουν τα αυτονόητα για να υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Αυτό συνέβη και με την Ιρλανδία και με την Ισπανία. Αυτά διεκδικούμε και για την Ελλάδα και με αυτά απαντάμε σε όσους αναφέρουν ως παράδειγμα Ιρλανδία και Ισπανία", υπογράμμισε και πρόσθεσε:

"Ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται και ζητά να συνδιαμορφώσουμε νέα μέτρα. Να παραιτηθείτε, κ. Παπανδρέου και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός να δώσει τη δύναμη στο νέο πρωθυπουργό".

Και ο κ. Σαμαράς κατέληξε: "Δεν θα παραμείνω στη συζήτηση μιας κυβέρνησης που φυλλορροεί. Θα αφήσω τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ολοκληρώσουν τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί είναι δική τους εσωτερική τους υπόθεση. Εγώ την υπέρβαση μου την έκανα. Ζητώ να δοθεί πλέον η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να αποφασίσει. Η ΝΔ έκανε ότι έπρεπε. Είναι εγγύηση δημοκρατικής ομαλότητας, παραμονής της χώρας στο ευρώ και ανάκαμψης της οικονομίας. Θέλω τη βοήθεια όλων. Αν κάποιοι επιμένουν στο πεθαμένο χθες, ας κολλήσουν μόνοι τους στο τέλμα. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά για την ανάκαμψη της χώρας".

Βενιζέλος: "Η συναίνεση κράτησε λίγο"

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης , απάντησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οπως δήλωσε : "Εάν προκηρυχθούν εκλογές, όλη η δέσμη των αποφάσεων της Συνόδου, η έκτη δόση, το νέο πακέτο στήριξης και η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, είναι όλα στον αέρα".

Το Υπουργικό Συμβούλιο, υποστήριξε, "είχε δεχθεί πολύ θερμά το παράθυρο συναίνεσης» που είχε δώσει το μεσημέρι ο Αντ.Σαμαράς, λέγοντας πως εξίσου θετικά υποδέχθηκε και η Ευρώπη τη διάθεση συναίνεσης, κάτι που «θεωρείται φυσικό στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στην Ιρλανδία και τη Πορτογαλία".

"Πόση διάρκεια είχε τελικά η διάθεση συναίνεσης;" αναρωτήθηκε ο Ευ.Βενιζέλος. Στην Ευρώπη, συνέχισε, "απορούν γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες ενότητας και στην Ελλάδα, ζητούν πράγματα από τη χώρα, όχι από την κυβέρνηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς προτείνει ο Σαμαράς

Ομιλία Σαμαρά στη Βουλή 1

SHARE:

24Media Network