Σήμερα στην Προανακριτική ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Σήμερα στην Προανακριτική ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ξεκινούν το απόγευμα οι διαδικασίες της επιτροπής με το νέο κατηγορητήριο, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής. Διχάζουν Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία του FBI που έχουν τεθεί υπόψη της Προανακριτικής.

Επανέρχεται από σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Με ελεγχόμενο πολιτικό πρόσωπο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Όχι όμως με αποκλειστικό αντικείμενο το «σκάνδαλο Νοvartis» όπως έχει αποκληθεί. Αλλά το διευρυμένο κατηγορητήριο, περί παραδικαστικού κυκλώματος, το οποίο εγκρίθηκε στις 20 Μαίου από το κοινοβούλιο.

Έτσι σήμερα στις 17.00 το απόγευμα αναμένεται να προσέλθει στην Προανακριτική Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μετά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης καλείται ως ύποπτος. Μαζί του «συμπαρασύρονται» νομικά – σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής – ο εκδότης Γιάννης Φιλιπάκης, ο αρθρογράφος Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για τακτικές παρέμβασης σε δικαστικούς λειτουργούς από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την μέθοδο διαρροής δημοσιευμάτων κατά συγκεκριμένων προσώπων και στην συνέχεια πίεση προς εισαγγελικούς λειτουργούς ώστε να πραγματοποιήσουν έρευνα. Η εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων βασίζεται σε μαρτυρία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παρουσιαστεί στην προανακριτική αυτοπροσώπως, συνοδεία του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα. Με βάση τα προβλεπόμενα μπορεί να λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί όπως και να προτείνει τους μάρτυρες που εκτιμά ότι πρέπει να εξεταστούν. Επίσης θα καθορίσει αν θα εξεταστεί δια ζώσης ή εάν θα το κάνει μέσω υπομνήματος ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και τα δύο παράλληλα. Τα ίδια ισχύουν και για τους υπόλοιπους που έχουν κληθεί, αν και δεν είναι σαφές αν θα παρουσιαστούν όλοι αυτοπροσώπως ή θα καταθέσουν υπομνήματα.

Θυμίζουμε ότι σε δημόσιες δηλώσεις του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει μιλήσει για προσπάθεια «αλλοίωσης της πραγματικότητας και διαστροφή της αλήθειας» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σκευωρία, παρά μόνο προσπάθεια να ξεπλύνουν το σκάνδαλο Novartis». Την ίδια εκτίμηση κάνει άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει εκτιμήσει ότι η όλη διαδικασία θα καταλήξει σε «φιάσκο και γελοιοποίηση» για την Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει να έρθουν και να καταθέσουν ως μάρτυρες οι ανώτατοι δικαστικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το κάνουν.Πάντως ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπους όπως δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν συζητήθηκε η υπόθεση, εκτιμά ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο και από εκεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η διαδικασία

Από την πλευρά της πλειοψηφίας της επιτροπής εκτιμάται ότι η αποδεικτική διαδικασία (εξέταση μαρτύρων και στοιχείων) θα έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του Ιουνίου. Έτσι ώστε εντός του Ιουλίου να μπορέσει να εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής. Πάντως προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της υπόθεσης η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά.

Οι βουλευτές της Ν.Δ στην Προανακριτική Eurokinissi

 

Τα έγγραφα του FBI

Η εξέλιξη συμπίπτει χρονικά με την κατάθεση από τον αντι-εισαγγελέα Ιωάννη Αγγέλη, εγγράφων του FBI σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis. Αν και δεν είναι σαφές αν ο εισαγγελικός λειτουργός έχει καταθέσει το σύνολο των εγγράφων των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Αυτά φέρονται να βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη η οποία και ερευνά την υπόθεση Novartis. Μάλιστα η Ε.Τουλουπάκη έχει μιλήσει για απόρρητα στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν εφόσον δεν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, τα οποία πιθανότατα δεν είναι τα ίδια με αυτά που έχει στην διάθεσή της η επιτροπή.

Για τα έγγραφα πάντως που έχει η Προανακριτική  έχει ήδη υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην επιτροπή υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι οι αμερικανικές αρχές ουδέποτε είχαν δικά τους στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, εκτός από αυτά που φέρονται να κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ανάγνωση που συνάδει με το σενάριο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, περί κατασκευασμένων κατηγοριών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Euorkinissi

 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάλι, έχει πολλές φορές αναδειχθεί το δεδομένο της εμπλοκής των αμερικανικών αρχών, ως στοιχείο που πιστοποιεί την ύπαρξη σκανδάλου Novartis. Αυτό γιατί – όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ – είναι παράλογος ο ισχυρισμός ότι ένας οργανισμός όπως το FBI είναι δυνατόν να εμπλέκεται σε …σκευωρία που κατασκεύασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Επίσης σημειώνουν την αναφορά που γίνεται στο όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Νέα στοιχεία

Εντωμεταξύ στην διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες νέα στοιχεία. Αυτά προκύπτουν από τους εισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη που έχουν αναλάβει την έρευνα του δικαστικού χειρισμού της υπόθεσης Novartis και απέστειλαν σχετικό φάκελο. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις μέσω υπομνήματος της Ελένης Τουλουπάκη και των Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη που δώθηκαν στους Ζαχαρή και Σοφουλάκη.  Με βάση όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τρεις εισαγγελείς «έδωσαν  εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης». Παράλληλα πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρουν πως «νέα έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει στον Άρειο Πάγο μετά τα απόρρητα έγγραφα του FBI τα οποία κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αλλά και στους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα