Συμφωνία Πρεσπών: Καλά κρατεί το βέτο Σαμαρά για τα τρία μνημόνια εφαρμογής της

Διαβάζεται σε 2'
Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς SOOC

Δεν προσδιόρισε -για… 4η συνεχή χρονιά- τον χρόνο κύρωσης των τριών μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Καλά κρατεί» για 4η συνεχή χρονιά το βέτο που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να μην κυρωθούν τα τρία μνημόνια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό απέδειξε η απάντηση που έδωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Αφού δεν δεσμεύθηκε για την κύρωση από το κοινοβούλιο των τριών εφαρμοστικών συμφωνιών.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εξωτερικών δεν προσδιόρισε τον χρόνο που οι τρεις συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση. Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί ήδη από το 2020. Θυμίζουμε ότι αφορούν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας αλλά και το θέμα της φύλαξης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.

Η απάντηση Γεραπετρίτη

Όπως δήλωσε στην απάντησή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης τα τρία μνημόνια πρόκειται να κατατεθούν «σε χρόνο ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος και σε συνάρτηση με ορθή και καλή την πίστη εφαρμογή της συμφωνίας θα κυρωθούν τα μνημόνια». Αυτό, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως «πράγματι υπάρχουν ορόσημα, όπως της 12ης Φεβρουαρίου για την προσαρμογή σε σχέση με επίσημα έγγραφα» αναφέροντας πως «υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση, δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στο κομμάτι των ταξιδιωτικών εγγράφων».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Β. Μακεδονίας» και ότι «συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στην επιλογή της Ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων». Σημειώνοντας, όμως, πως «αυτή η προοπτική κρίνεται από πιστή εφαρμογή συμφωνίας και με βάση την αρχή των επιδόσεων της χώρας σε σχέση με ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σημείωσε, τέλος, πως η κυβέρνηση έχει θέσει υπό «στενή παρακολούθηση την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας και όταν χρειάζεται παρεμβαίνει η κυβέρνηση». Επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «ως διεθνή συνθήκη δεν μπορεί να τροποποιηθεί από κανένα μέρος».

Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου αναρωτήθηκε: «Τι περιμένετε; Να καταστει νεκρό γράμμα η συμφωνία» μιλώντας για «απροθυμία να εφαρμόσετε γράμμα και πνεύμα συμφωνίας» εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση για ενθάρρυνση των ακραίων φωνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα