Σημίτης στα γενέθλια ΠΑΣΟΚ: Να γίνουμε κίνημα ανατροπής κόντρα στο κατεστημένο

ΑΘΗΝΑ-Ο ΠτΔ Παυλόπουλος και πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην εκδήλωση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο ΠτΔ Παυλόπουλος και πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην εκδήλωση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση για τη 3η Σεπτέμβρη. "Πρέπει να αποφύγουμε το δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν", είπε

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού να αποτελέσουν κίνημα ανατροπής απέναντι στη εθνικιστική συντηρητική Δεξιά, την εθνικολαϊκιστική Αριστερά και τις συντεχνιακές και πελατειακές νοοτροπίες των κατεστημένων συμφερόντων, τονίζει στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τη 3η Σεπτέμβρη στο Ζάππειο, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρός του, Κώστας Σημίτης.

"Οι δυνάμεις της ανανέωσης οφείλουν να συσπειρωθούν, να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, την εμμονή σε ιστορικά σχήματα, την πολιτική συμπεριφορά που υποτιμά τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Ο δρόμος που θα μας απελευθερώσει από τη σημερινή καθήλωση προϋποθέτει νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες πρωτοβουλίες, ένα κίνημα ανατροπής. Με την λέξη ανατροπή δεν αναφερόμαστε μόνο στους πολιτικούς συσχετισμούς που ανέδειξαν η παραδοσιακή Δεξιά και η εθνικολαϊκιστική Αριστερά. Σχετίζεται με επικρατούσες νοοτροπίες, συμπεριφορές, την ανειλικρίνεια του λόγου, την αποσιώπηση της πραγματικότητας, την προβολή ανέφικτων στόχων, τη συγκάλυψη υποχωρήσεων και μεταβολών. Αφορά το πολιτικό περιβάλλον που καλλιεργεί μια εξωπραγματική εικόνα για τη χώρα, φαντασιακές δυνατότητες και επιδιώξεις που την καθηλώνουν στην υστέρηση και την απομακρύνουν από μια δημιουργική ευρωπαϊκή συνεργασία", τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η σημερινή επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με μία εκλογική αναμέτρηση, όπως στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974. "Όπως και τότε έτσι και σήμερα η πιο σύντομη απάντηση είναι, ότι όταν όλα αλλάζουν πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς δημιουργικά στην αναμόρφωση της χώρας", επισημαίνει.

Ο κ. Σημίτης, σημειώνει ότι τελευταίες εξελίξεις διαγράφουν τον κίνδυνο το πολιτικό σύστημα να έχει εφεξής δύο κύριους άξονες, την παραδοσιακή Δεξιά και τη συντεχνιακή και εθνικολαϊκιστική Αριστερά και η κατανομή της πολιτικής εξουσίας, μεταξύ των δύο αυτών παρατάξεων, ενισχύει την ανελαστικότητα του συστήματος, τη συνεχή αντιπαλότητα στην πολιτική ζωή και τις δογματικές αντιπαραθέσεις. "Η δημοκρατία λειτουργεί ομαλά όταν είναι δυνατή και η ανάδειξη νέων δυνάμεων, οι περισσότερες απόψεις, οι ευρύτερες συνεργασίες, ο δημιουργικός πλουραλισμός", παρατηρεί και συμπληρώνει: "Πρέπει να αποφύγουμε το δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν".

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι: "από μας εξαρτάται αν θα έχουμε την έμπνευση και το θάρρος για τον καινούργιο δρόμο που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αν ακολουθήσουμε τις ξεπερασμένες συνήθειές μας, η σημερινή αδιαφορία και απόρριψη των πολιτών απέναντί μας δεν θα είναι πια αναστρέψιμη. Αν όμως γίνουμε φορείς ενός μηνύματος αναγέννησης του τόπου, συμμαχητές για μια δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, συμμέτοχοι στην προσπάθεια για οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη και υποστηρικτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναμόρφωση της Ένωσης θα έχουμε ανταποκριθεί στην ιστορία μας και τις προσδοκίες του λαού μας".

SHARE:

24Media Network