Συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπλίνκεν: Περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας

Διαβάζεται σε 4'
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπλίνκεν: Περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Άντονι Μπλίνκεν ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολα όσα τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη σημασία που έχει ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εμφανίζονται σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Αμερικανό ομόλογο του ‘Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περιγράφοντας τις πιεστικές διεθνείς προκλήσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στη μετανάστευση και στις πανδημίες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσης, στάθηκε στην αστάθεια που προκαλούν οι διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις, από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ, οι οποίες είπε ότι υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια και απειλούν τις ζωές αθώων πολιτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι μια ουσιαστική διεθνή συνεργασία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ. «Ως εκ τούτου, μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία στη Βάση του Διεθνούς Δικαίου

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια παγκόσμια συνεργασία που θα βασίζεται στις ηθικές επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Όπως εξήγησε, αυτή είναι η επιτομή μιας διεθνής τάξης που θα βασίζεται σε κανόνες και οικουμενική αλληλεγγύη. «Από την άποψη αυτή, η περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών μας σχέσεων αλλά και της διατλαντικής συνεργασίας είναι ύψιστης σημασίας», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, καθώς αποτελεί έναν πυλώνα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί την πολυμέρεια, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με αυτά τα δεδομένα, ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παροτρύνουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και χαιρετίζουμε τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία

«Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση – χάρη στις σχέσεις μας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες – να εργαστούμε εποικοδομητικά, ούτως ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και τη διάχυση των εχθροπραξιών, και να εργαστούμε για μια βιώσιμη ειρήνη.

Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω τις άοκνες προσπάθειες του υπουργού Μπλίνκεν να αποτρέψει την κλιμάκωση και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή, από όπου μόλις επέστρεψε. Όσον αφορά στην Ουκρανία, φιλοξενούμε την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας».

Οικονομική Ανάκαμψη και Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα

«Πέραν τούτων, η οικονομία μας έχει επιστρέψει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό οφείλεται επίσης, στις εμβληματικές άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, όπως των Microsoft, Amazon, Google, Pfizer και τις επενδύσεις της ONEX στα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Επενδύσεις που εμβαθύνουν τις εμπορικές μας σχέσεις.

Μπλίνκεν: Οι σχέσεις μας στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας. Ό κ. Μπλίνκεν υποστήριξε ότι η ένταξη της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords» σηματοδοτεί ένα νέο σημαντικό βήμα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα πριν από ένα χρόνο για τον τελευταίο μας Στρατηγικό Διάλογο και επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή μου μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό στην Κρήτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο εύρος της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες, παρέχουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανταποκρινόμενοι σε φυσικές καταστροφές».

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Στο σημείο αυτό, είπε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα