Σκέρτσος: “Αδιάφορο αν γνώριζε ο πρωθυπουργός τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, είναι ήσσονος σημασίας”

Σκέρτσος: “Αδιάφορο αν γνώριζε ο πρωθυπουργός τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, είναι ήσσονος σημασίας”
Ο Άκης Σκέρτσος ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προσπάθησε να υποβιβάσει τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα. Στην εισαγγελική έρευνα για τις ΜΕΘ εντάσσεται η έκθεση.

Μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών του Σαββάτου για τον προϋπολογισμό έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, παίρνοντας θέση στο Κοινοβούλιο για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Απαντώντας σε παρατήρηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου για τη μελέτη, ο κ. Σκέρτσος είπε χαρακτηριστικά πως “έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη που δεν κομίζει κάτι καινούργιο”.

“Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για αυτά τα θέματα, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολιτικές που ενισχύουν το σύστημα Υγείας και προσπαθούν να θεραπεύσουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Ποια προβλήματα εντοπίζει η μελέτη; Ότι όταν έχει μεγαλύτερο φόρτο το σύστημα Υγείας, τότε είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και δεύτερον ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και έχουν απαντηθεί από το υπουργείο” είπε προσπαθώντας και εκείνος να υποβιβάσει τη μελέτη. Πράγμα που άλλωστε έπραξαν τη Πέμπτη κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας και οι Μαγιορκίνης – Γκάγκα.

Στη συνέχεια όμως ενώ υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση δεν γνώριζαν την μελέτη, δήλωσε ότι… η κυβέρνηση μελετά όλες τις σχετικές μελέτες.

“Το αν γνωρίζαμε ή όχι την μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν την γνωρίζαμε. Καθημερινά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις, στατιστικά στοιχεία, τα μελετάει όλα, τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας”, υποστήριξε ο κ. Σκέρτσος. Σημειώνεται βέβαια πως στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε “βγάλει” μπροστά τον κ. Τσιόδρα αναδεικνύοντας τη προσωπική τους οικειότητα, με τον δεύτερο να είναι βασικός σύμβουλος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

“Ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ότι αφορά τους επιστημονικούς συμβούλους του κ. Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας” απαντούσε άλλωστε μόλις τη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing των πολιτικών συντακτών. Είπε δε ότι η κυβέρνηση ούτε μια στιγμή δεν είχε υπονομεύσει τον κ. Τσιόδρα, σε αντίθεση με άλλους που αμφισβήτησαν το επιστημονικό κύρος και την αξιοπιστία του.

Από τη δική του μεριά, ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας επέλεξε να τοποθετηθεί δημοσίως ζητώντας “να μη πολιτικοποιείται η επιστήμη”.

Σημειώνεται ακόμη πως η μελέτη των καθηγητών κ. Τσιόδρα και Λύτρα γίνεται αντικείμενο εισαγγελικής διερεύνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διεξάγει για την κατάσταση που λειτουργούν οι ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας, και κυρίως μετά την κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αναμένεται να εξετάσει και τα συμπεράσματα των δύο καθηγητών, όπως περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Γνώριζαν ή δε γνώριζαν

Νωρίτερα τη Παρασκευή με ένα μακροσκελές νήμα (θρεντ) στο Twitter, ο καθηγητής Θόδωρος Λύτρας έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όσους μίλησαν για “αδυναμίες” στη μελέτη που δημοσίευσε από κοινού με τον κ. Τσιόδρα, αναφέροντας πως είναι έτοιμος να δώσει όλες τις δέουσες εξηγήσεις για τη κριτική.

“Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει…) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – περιφέρειας. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές” ανέφερε μεταξύ άλλων. “Σε καμία περίπτωση δε θέλαμε να εμπλακούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις που απεχθανόμαστε – κι αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσης του κ. Τσιόδρα: η καταλαγή των παθών κ εστίαση στην ουσία της αντιμετώπισης της πανδημίας”, σημειώνει, ενώ τονίζει πως το εμβόλιο, μαζί με ένα ισχυρό ΕΣΥ, είναι και τα δύο απαραίτητα για να βγούμε από τη κρίσιμη περίοδο και να δούμε φως στο τούνελ.

Πρόσθεσε ακόμη πως “αφού ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ, οφείλαμε ακολούθως να ενημερώσουμε και τον κόσμο”. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές αιτιάσεις πως “δεν γνώριζαν”.

Η επιστημονική δημοσίευση σημειώνει ότι η θνητότητα λόγω κορονοϊου, όπως μας δίδαξε το 2ο και 3ο κύμα, σχετίζεται με τρία στοιχεία: Τη βαρύτητα στο ΕΣΥ από αύξηση των διασωληνωμένων, τον αριθμό αυτών που μένουν εκτός ΜΕΘ αλλά και την περιφέρεια που νοσηλεύεται κανείς. Τρεις παράμετροι που ενώ τους γνώριζε η Κυβέρνηση από τον Μάιο, αφέθηκε στην “εξασφάλιση” της κοινωνίας έναντι του κορονοϊού στο εμβόλιο και μόνο, χωρίς όμως να μπορεί να πείσει επαρκώς για την ένταση της πορείας των εμβολιασμών.

Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης. Γεγονός που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ήσσονος σημασίας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα