Σουλτς: Ο Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία και εκ μέρους της ΕΕ

Σουλτς: Ο Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία και εκ μέρους της ΕΕ
Andrea Bonetti

Το προσφυγικό κυριάρχησε στη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Τι είπαν για την πορεία του προγράμματος εν όψει και του Eurogroup της Δευτέρας

Την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία καλωσόρισε σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντηση τους.

Ο κ. Σουλτς μάλιστα σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.

Στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής διατύπωσε την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες στην θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων.

Όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, και στην συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

Για το ζήτημα του Ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε από τον κ. Σουλτς η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα