Στη Βουλή σήμερα η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την Νέα Σμύρνη

Στη Βουλή σήμερα η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την Νέα Σμύρνη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εκτός από την ουσία και το ύφος στην αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αστυνομική βία. Σκληρή κριτική έχουν ασκήσει ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25

Κορυφώνεται σήμερα στην Βουλή η αντιπαράθεση που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό όλη την προηγούμενη εβδομάδα για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη έχουν αναπτυχθεί τα επιχειρήματα των δύο κομμάτων στο δημόσιο διάλογο. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται το κλίμα που θα επικρατήσει στην αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιρρίπτονται ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ: Τον κατηγορεί ότι υποδαυλίζει την ένταση. Ιδίως με το επιχείρημα ότι έχει υποστηρίξει πολιτικά διαδηλώσεις όπως αυτή που έγινε στην Νέα Σμύρνη. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα όπως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, συνδέουν ευθέως τις διαδηλώσεις με την προοπτική του ανοίγματος της αγοράς και της διασποράς των κρουσμάτων. Μάλιστα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσός εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρας ότι έχει «δώσει πολιτική κάλυψη εδώ και ένα μήνα σε διαδηλώσεις και πορείες». Παράδέχθηκε πάντως ότι αν δεν είχε προηγηθεί το περιστατικό αστυνομικής βίας δεν θα είχε δημιουργηθεί σκηνικό έντασης στην Νέα Σμύρνη. Ιδιαίτερη σημασία πάντως θα έχει η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την λειτουργία της αστυνομίας και το αν θα αναφερθεί και πως στα ζητήματα που σχετίζονται με την αστυνομική βία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ανακοινώσει κάποια θεσμική πρωτοβουλία ιδίως μετά την συνάντηση που είχε με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την στρατηγική έντασης που υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να «μεταβιβάσουν» τις ευθύνες τους για την αποτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τοποθετηθεί ενωτικά επισημαίνοντας πως οι έλληνες πολίτες οφείλουν να επιδείξουν ομοψυχία, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει σε αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποκαλέσει «αντιδημοκρατικό κατήφορο», Θυμίζουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα γεγονότα της Νέας Σμυρνης σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του.Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας.Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία”. Τόνισε στην συνέχεια πως «σήμερα, έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: Το διχασμό.Την ώρα που η ψυχραιμία και η ενσυναίσθηση θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζουν, επιλέγει να επιτεθεί με διάγγελμα στους νέους, τους οικογενειάρχες, τους πολίτες μιας μεσοαστικής γειτονιάς των Αθηνών και φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά». O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί και στις πολιτικές ανακολουθίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζοντας παλιότερη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την διάδοση του ιού, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογία για την λήψη μέτρων προστασίας στις μαζικές μετακινήσεις.

Μια συζήτηση που έπρεπε να έχει με όλους τους αρχηγούς

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η σημερινή συζήτηση για ζητήματα δημοκρατίας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Επιρρίπτει τις ευθύνες γι αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες στην Βουλή η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη: «Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε καταθέσει από τον Δεκέμβριο αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, όλων των πολιτικών Αρχηγών, για τα ζητήματα της δημοκρατίας.Θυμίζω ότι δεν προέκυψαν τώρα, αλλά έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019 με την εισβολή της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία «Τζόκερ» και φτάνοντας μέχρι τα αποτρόπαια που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Σε αυτό το αίτημα ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ, διότι προφανώς δεν ήθελε μία συζήτηση διευρυμένη μεταξύ όλων των πολιτικών Αρχηγών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με την ένταση των φαινομένων τις τελευταίες μέρες, ναι, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μια επίκαιρη ερώτηση που πια είναι ένας προς έναν, μήπως συζητηθεί νωρίτερα, για να μην χάνεται η επικαιρότητα από τα γεγονότα. Άρα είναι επιλογή προσωπική του κ. Μητσοτάκη να μην έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο να απαντήσει σε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, διότι προφανώς δεν θέλει σύσσωμη την Αντιπολίτευση απέναντί του, που έτσι και αλλιώς είναι για τα θέματα της δημοκρατίας»

Σκληρή κριτική από Δ.Κουτσούμπα και Γ.Βαρουφάκη

Η εκτίμηση της Όλγας Γεροβασίλη,για το ότι η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Γιάννη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Eurokinissi

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του λαού». Όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας «η απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος κατοίκων, οικογενειών, την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.Την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες τα ίδια γίνονταν και σε άλλες συνοικίες ενάντια σε ανύποπτους πολίτες, όπως στο Χαλάνδρι ή αλλού, που σημαίνει ότι ήταν και είναι κυβερνητική κατεύθυνση η στάση αυτή των αστυνομικών δυνάμεων, για την πρόκληση επεισοδίων και όχι πρωτοβουλία μερικών φασιστοειδών και χρυσαυγιτών που βρίσκονται και μέσα στην αστυνομία». Παράλληλα άφησε αιχμές και για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση. Τόνισε πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει την κλιμάκωση της καταστολής στις “δεξιές” και “ακροδεξιές” καταβολές της ΝΔ, αφήνει στο απυρόβλητο την ουσία, δηλαδή την ταξική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε και η οποία πάντα επιβάλλεται με αυταρχισμό, καταστολή.Σας βολεύει και τους δύο η μεταξύ σας αντιπαράθεση».

Eurokinissi

Κριτική στην κυβέρνηση και από τον Γιάννη Βαρουφάκη. Μιλωντας χθες στην Βουλή επισήμανε πως «αντί για «νόμο και τάξη» στα Εξάρχεια κάποιος απλά που βλέπει τηλεόραση έχει κάθε λόγο να φαντάζεται ότι τα Εξάρχεια άνοιξαν franchise στη Νέα Σμύρνη!Τίποτα τέτοιο δεν έγινε φυσικά. Απλά, βάλτε το καλά στο μυαλό σας, οι άνθρωποι που βγήκαν στη Νέα Σμύρνη στον δρόμο ένα πράγμα είπαν: «Δεν θα μας δέρνετε στις γειτονιές μας».Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξαπέλυσε συμμοριοποιημένες ομάδες ειδικών φρουρών εναντίον οικογενειών και ειρηνικών πολιτών». Πρόσθεσε ότι «σε αυτή την πόλωση, σ’ αυτόν τον διχασμό ο δικομματισμός είναι σύμμαχός σας. Αναδεικνύετε εσείς, προσπαθείτε, παλεύετε να αναδείξετε τον ΣΥΡΙΖΑ σε υποκινητή των διαδηλώσεων, γιατί θέλετε την πόλωση. Θέλετε τον δικομματισμό».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης

Την σημερινή συζήτηση σχολίασε χθές εκ μερους του ΚΙΝ.ΑΛ χθες ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης. Επισήμανε πως «θα είναι ένας ακόμα γύρος στο ρινγκ της πόλωσης και του διχασμού. Ακόμα και οι εκκλήσεις μας δεν έχουν πια νόημα εις ώτα μη ακουόντων».

Συμπλήρωσε πως «δεν είμαι αισιόδοξος για το τι θα γίνει εδώ στη Βουλή; Ακόμα μια μονομαχία χωρίς όρους, χωρίς όρια. Τη συνηθίσαμε. Προσωπικές αντεγκλήσεις, ευθύνες, τι έκανες εσύ, τι έκανα εγώ». Μετέφερε μάλιστα το αίτημα της Φώφης Γεννηματά ώστε η συζήτηση «να γίνει σε κλίμα εντελώς διαφορετικό από τα μέχρι τώρα, να έρθουν όλοι οι Αρχηγοί με συστολή και μετριοπάθεια και να γίνει μια πολύωρη συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς να ανατρέχουμε στο παρελθόν, αλλά να μιλήσουν για το τι πρέπει να γίνει σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας, προκειμένου να ξεπεράσει ο λαός αυτήν τη δύσκολη στιγμή την οποία ζει».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα