Στη Βουλή εντός των ημερών η αντιπαράθεση για την τραγωδία στα Τέμπη

Στη Βουλή εντός των ημερών η αντιπαράθεση για την τραγωδία στα Τέμπη
Βουλή Aris Oikonomou/ SOOC

Η πολιτική αντιπαράθεση για τα συστημικά αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη μεταφέρεται τις επόμενες ώρες σε σκηνικό Κοινοβουλίου.

Η πολιτική αντιπαράθεση για τα συστημικά αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στην κοιλάδα των Τεμπών μεταφέρεται τις επόμενες ώρες σε σκηνικό Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός, σε μία ακόμα δημόσια τοποθέτησή του, εστίασε στη μάχη με τις παθογένειες ετών:

«Η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς μου. Είναι μία αναγνώριση διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, είναι όμως και η άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου.

Κύριο κυβερνητικό μέλημα, εκπεφρασμένο από τον πρωθυπουργό, η απόλυτη ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και η σταθερή χρηματοδότηση του ΟΣΕ για τη συντήρηση των γραμμών του.

«Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού […] Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε -και το λέω ευθέως- και το δικό μας κακό εαυτό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο Κύπριων φοιτητών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

«Υποχρέωση όλων μας είναι να κάνουμε το παν για να βγει η αλήθεια στο φως, για να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, την Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με την κυβερνητική παράταξη να ζητά να κληθούν οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Καραμανλής καθώς και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον οποίο και ενημέρωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής. Είχε προηγηθεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήριζε αυτονόητο όλοι οι πολιτικοί να είναι στη διάθεση όσων διενεργούν τις έρευνες.

«Την ώρα που εμείς λέμε πως δεν είναι δυνατόν ο κ. Σπίρτζης να είναι «εξαφανισμένος» ή να βγαίνει και να λέει, χωρίς αντίλογο, πράγματα τα οποία δεν στέκουν, είναι αυτονόητο ότι και Υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης πρέπει, οφείλουν -και είμαι προσωπικά σίγουρος- να πουν αυτά που πρέπει… Προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν», ανέφερε στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Τέσσερα χρόνια τώρα, μοιράζει ευθύνες σε όλους και δεν αναλαμβάνει καμία ο ίδιος. Δεν καταλαβαίνει ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και προσβάλλει τα θύματα και τις οικογένειές τους;», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου.

«Αυτονόητο είναι ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να μιλήσει και δημόσια και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα το κάνει για να υποστηρίξει όσα έχει κάνει, αλλά και για να αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες», είπε στο Mega ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Εμείς ζητήσαμε να κληθούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης. Μάλλον αντιλαμβανόμενοι την απομόνωση στην οποία θα περιέρχονταν αν αρνιόταν αυτό το αίτημα, συμφωνεί και η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η υποτιθέμενη άγνοια του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ελαφρυντικό, αλλά επιβαρυντική περίσταση. Πιστοποιεί την αναξιοπιστία του. Είναι το τελευταίο καταφύγιο όσων επιλέγουν να αποκρύψουν την ευθύνη τους, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του λαού και περιφρονώντας το καθολικό αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

«Ζητάμε να κληθούν όλοι οι υπουργοί από το 2007 μέχρι σήμερα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Εμείς είμαστε αυτοί που θα καταδιώξουμε τους διαχρονικά «ακαταδίωκτους», σημείωσε το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.

«Η λογοδοσία είναι κάτι που λείπει από αυτή τη χώρα και επιτέλους πρέπει να επιστρέψει», επεσήμανε στον ΑΝΤ1 ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την Τετάρτη (15/03) τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα