Στην Μόσχα ο Τσίπρας στις 7 Δεκεμβρίου – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Πούτιν

Στην Μόσχα ο Τσίπρας στις 7 Δεκεμβρίου – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Πούτιν
Α. Τσίπρας - Β. Πούτιν AP

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο, με τους δύο ηγέτες να δίνουν ένα μήνυμα ότι παρά τις εντάσεις και τα διμερή προβλήματα των τελευταίων μηνών οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο.

Στις 7 Δεκεμβρίου θα ταξιδέψει στην Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τα θέματα που αναμένεται να επικρατήσουν στις επαφές του πρωθυπουργού θα είναι η οικονομία, οι επενδύεις, τα ενεργειακά, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Με την επίσκεψη Τσίπρα οι δύο πλευρές ξαναπιάνουν το νήμα της συνεργασίας και των διμερών επαφών, με την ατζέντα της συνάντησης να έχει και “πανηγυρική” διάσταση λόγω των 190 χρόνων διπλωματικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, στην οποία και θα αναφερθούν οι δύο ηγέτες.

Σημαντική εξάλλου είναι και η χρονική περίοδος κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς φαίνεται να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την εμπλοκή της πολιτικής στις εκκλησιαστικές εξελίξεις. Οι συναντήσεις που θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου καταδεικνύουν μια απόσταση από τη μεγάλη εκκλησιαστική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, Συρία, ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Κυπριακό, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Στο μέτωπο της ενέργειας, η υπόθεση του αγωγού TurkStream απασχολεί την Ελλάδα, όπως εξάλλου έχει διαφανεί και σε πρόσφατες συζητήσεις και επίσημες τοποθετήσεις. Ενδεικτικά, το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη με τον ρώσο πρέσβη Αντρέι Μασλόβ στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον αγωγό από το βήμα του Thessaloniki Summit. «Την ίδια στιγμή, διερευνούμε και τη δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια, αλλά δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε και σε ένα τρίτο πρότζεκτ, προωθώντας στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Αλλά και στο Παλέρμο, κατά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζουζέπε Κόντε τέθηκαν ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου, πως οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream.

Παρότι, οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ήδη σημαντικές σε τομείς μη στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως τουρισμός και real-estate, με την ευκαιρία της επίσκεψης, η ελληνική πλευρά καλείται να αναζητήσει και επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα