Συμφωνία των Πρεσπών: Η μάχη στη Βουλή και η κρίσιμη ψηφοφορία

Συμφωνία των Πρεσπών: Η μάχη στη Βουλή και η κρίσιμη ψηφοφορία
Ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών Eurokinissi

Με την τελική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τις ομιλίες των βουλευτών πραγματοποιείται στις 14.30 η ψήφιση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Συγκρούσεις, υψηλοί τόνοι, πολλαπλά μηνύματα, τοποθετήσεις στα άκρα, αλλά και υποδειγματικές στιγμές που τιμούν την Δημοκρατία έναντι εγκληματικών οργανώσεων και φασιστικών ομάδων, όπως οι τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια και του Νίκου Ξυδάκη κατά της ΧΑ, περιελάμβανε η συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε μια διαδικασία η οποία ήταν διεξοδική.

Ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του κατήγγειλε τον διχαστικό λόγο της ΝΔ και αναφέρθηκε σε δυο νέα αποτρόπαια κρούσματα τραμπούκικης συμπεριφοράς κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με ομάδες παρακρατικών να τους τρομοκρατούν στα σπίτια τους. Μάλιστα αναφέρθηκε στην διαχωριστική γραμμή που έβαλε με τους ναζί ο Νίκος Δένδιας, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε: “Δεν βρήκατε μια ούτε μια λέξη για να τα καταδικάσετε αυτά;”.

Η Ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε και πάλεψε

Ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε την σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι “σήμερα αποκαθίσταται η ιστορία, η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» και συμπλήρωσε ότι “αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια, που χαράσσουν πλέον μια νέα διαδρομή».

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας, είπε πως «είναι η ώρα της εθνικής αυτοπεποίθησης και της εθνικής υπερηφάνειας» και πως «η Ιστορία, αν κάνουμε το βήμα, θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε, που γίνεται εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια».

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε την ομιλία του κάνοντας αναδρομή στον χειρισμό του θέματος από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να απαντήσει στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και τις βασικότερες κατηγορίες, ότι με τη συμφωνία η κυβέρνηση εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα. Κατηγόρησε τον κ. Μητοστάκη για «ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας» και για λόγο «διχασμού» και «στοχοποίησης» προσώπων, βουλευτών.

Η εθνική γραμμή

Μάλιστα επεσήμανε ότι την εθνική γραμμή που προβλέπει σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και την οποία υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 και μετά, δεν την παρήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά την συνέχισε. Την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως είπε, «ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος» που, όπως είπε, άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια. Αλλά και ο κ. Σαμαράς «που έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε…».

Υποκριτική η στάση του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντάς του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία. Είπε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: «Σταμάτα, μην πας μ’ αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς».

Η κ. Γεννηματά ταυτίζεται με τον κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τη ρώτησε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, επί κυβέρνησης Σημίτη, καθώς υπήρξαν αναφορές σε «μακεδονική γλώσσα» και σε «Μακεδόνες».

Την κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται» με τον κ. Μητσοτάκη και διαπράττει «στρατηγικό λάθος».

Παρατήρησε πως κατάλαβε γιατί η κ. Γεννηματά κρατάει αυτή τη στάση, όταν διέγραψε τον κ. Θεοχαρόπουλο, επειδή, όπως είπε, «αντικειμενικά εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα».

Το ΚΚΕ να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές για το Μακεδονικό

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε το ΚΚΕ να απαντήσει, χωρίς υπεκφυγές, με ποιο όνομα πρέπει να αναγνωριστεί το γειτονικό κράτος, σημειώνοντας ότι “κάθε αριστερός και προοδευτικός πολίτης που βλέπει τις σβάστικες, τους νεοναζί και τους διάφορους συνοδοιπόρους τους, να βιαιοπραγούν, να απειλούν το πολίτευμα, να ανοίγουν κεφάλια φωτορεπόρτερ και 17χρονων παιδιών, να καίνε σπίτια βουλευτών στο όνομα δήθεν της ιστορίας της Μακεδονίας, τι άποψη διαμορφώνει για τους εχθρούς αυτής της Συμφωνίας; Ποια είναι η απάντηση των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου απέναντι σε αυτό τον εσμό; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο κύριος εχθρός της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτή τη χώρα είναι η ασίγαστη δίψα του ελληνικού εθνικισμού για εκδίκηση απέναντι στη δημοκρατία και την Αριστερά;

Επομένως, καλή η επίκληση των συμβόλων και της παράδοσης, αλλά πλέον είστε και εσείς πρό των ευθυνών σας, όταν οι νεοναζί απειλούν να μπουκάρουν στη Βουλή και να πάρουν κεφάλια. Και ξέρετε, οι κομμουνιστές δεν αρνούνται την ευθύνη για τη βολή τους. Την αγαπούν την ευθύνη, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης” δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα του ότι πρόθεσή του είναι να ηγηθεί όχι μόνο της κεντροαριστεράς αλλά και ολόκληρης της αριστεράς.

Μητσοτάκης: Βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δε θα απεμπολήσει το δικαίωμα ως πρωθυπουργός εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, παρότι η ίδια η συμφωνία στερεί μόνο την Ελλάδα από αυτή τη δυνατότητα.

Στον απόηχο και της δήλωσης του Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ οτι ακύρωσε το Βουκουρέστι, ενώ δήλωσε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής δε θα αποδεχόταν ποτέ μακεδονικό λαό και γλώσσα.

Σε αντίθεση δε με τον Αντώνη Σαμαρά εκτίμησε ότι αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα και όχι τόσο το όνομα.

Ζήτησε επίσης “καθαρές κουβέντες προς κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να το παίζουν δίπορτο: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.

Είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους -ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες. Ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής και συμπλήρωσε: “Κύριε Τσίπρα με είχατε πάρει ένα τηλέφωνο και με ρωτήσατε πως σου φαίνεται ο όρος «Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Το είχατε δεχτεί…

Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς”.

Γεννηματά: “Go back κύριε Τσίπρα”

Σφοδρή ήταν η κριτική της Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απευθύνοντας την κατηγορία ότι παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας. Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι “αν είχατε ζητήσει τη συνεννόηση των κομμάτων θα είχατε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ”, προσθέτοντας ότι “με αυτή την συμφωνία διατηρείται το πνεύμα και ο πυρήνας του δήθεν ‘Μακεδονισμού'”.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού, ούτε την πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. “Συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών a la carte. Άλλοι υποτίθεται ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι την συμφωνία, και άλλοι ότι στηρίζουν τη συμφωνία αλλά όχι την κυβέρνηση”, είπε και σημείωσε ότι η τελευταία λειτούργησε αποκλειστικά ως υπηρέτης των ξένων συμφερόντων που ζητούν επιτακτικά λύση τώρα, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. “Βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο που ανέλαβε δράση παραμερίζοντας το εθνικό συμφέρον. Απέναντί σας όμως έχετε τον ελληνικό λαό που λέει ένα ηχηρό ως εδώ. Φτάνει πια! Go back κ.Τσίπρα”, ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Επαίσχυντη και ΝΑΤΟϊκή η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση στη Βουλή είναι μια επαίσχυντη συμφωνία, μια συμφωνία κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, η οποία βέβαια έχει την αποδοχή της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα που προσδοκά οφέλη» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας την προσπάθεια των άλλων κομμάτων να αποκρυβεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Τόνισε ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα αυτής της συμφωνίας που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το «διαίρει και βασίλευε», για αλλαγή συνόρων αύριο στα Βαλκάνια, για την καλλιέργεια του μίσους ανάμεσα τους λαούς. “Αυτό είναι που καθορίζει και όλα τα σπέρματα του αλυτρωτισμού που παραμένουν στην συμφωνία αυτή” ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός είναι ΝΑΤΟϊκή “και το “φωνάζει” από την αρχή κιόλας του κειμένου της», καθώς “στο άρθρο 2 καταγράφονται αναλυτικά οι «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας, ότι θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και τα χρονοδιαγράμματα της ενταξιακής διαδικασίας”.

Θεοδωράκης: “Αν δεν ψηφιστεί δεν θα πέσει ο Τσίπρας, αλλά ο Ζάεφ”

“Η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς αν η Συμφωνία απορριφθεί, αν δεν ψηφιστεί δεν θα πέσει ο Τσίπρας, αλλά ο Ζάεφ” τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε με αυστηρότητα στους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο πολιτευόταν ο Αλέξης Τσίπρας πριν το 2015. Ο Στ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι από σεβασμό δεν θα απαντήσει τώρα στο “ποίος σκότωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού”, αλλά από βδομάδα.

Ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών “παύει η μονοπώληση του ονόματος “Μακεδονία” από τους γείτονες” κι η Ελλάδα “επιβάλλει στους γείτονές μας την σύνθετη ονομασία”. Ο Στ. Θεοδωράκης προκάλεσε τον οποιονδήποτε να βρει έναν διεθνή αναλυτή που να λέει ότι η Ελλάδα χάνει με την Συμφωνία, ενώ προέτρεψε σε προβληματισμό γιατί όλοι οι σύμμαχοι της χώρας στηρίζουν την Συμφωνία.

Επίθεση Καμμένου σε Τσίπρα, θερμά λόγια για τον Σαμαρά

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, επιτέθηκε κατά του πρώην κυβερνητικού του εταίρου Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξαφνικά βρήκε θερμά λόγια να πει για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις θέσεις του στο Σκοπιανό. Με αναφορές από Σόρος μέχρι το μακαριστό Χριστόδουλο, ο κ.Καμμένος επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως τον μόνο άμωμο της Βουλής ενώ και καθώς βουλευτές του σκοπεύουν να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών προσπάθησε να τους αποτρέψει κάνοντας λόγο για έξι εφιάλτες. Έκανε μάλιστα λόγο για σχέδιο Τσίπρα- Βούτση με στόχο να πάψουν να συγκροτούν οι ΑΝΕΛ κοινοβουλευτική ομάδα. Ειδικότερα κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι έκανε και κράτησε υπουργό τον Τέρενς Κουικ διότι εάν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί θα λάβει ο κ.Κουικ την έδρα του, υπονοώντας ότι στη συνέχεια θα αποχωρήσει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ στενεύοντας ακόμη περισσότερο τα περιθώρια καθώς σε αυτή την περίπτωση η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διέθετε πέντε βουλευτές.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στη Ντόρα Μπακογιάννη και το Νίκο Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι “κάποιοι παλεύουν εδώ και χρόνια για το σχέδιο του Χίτλερ και του Τίτο για τη Μακεδονία του Αιγαίου” και δήλωσε: “Οι μόνοι απέναντι σε αυτό το σύστημα είμαστε οι ΑΝΕΛ και κάποιοι συνάδελφοι ανεξάρτητοι και η Ένωση Κεντρώων, οι άλλοι όλοι έχετε παρασυρθεί από τα συστήματα ηγεσίας στα κομματα” .

Στο σημείο αυτό επιφύλαξε θερμά λόγια για τον κ.Σαμαρά: “Οταν άκουσα το σαμαρά ένα πολιτικό με τον οποίο έχω συγκρουστεί, τον θεωρώ υπεύθυνο για τη διάλυση της ΝΔ, όταν τη μετέτρεψε σε υπερασπιστή του παλιού ΠΑΣΟΚ, που έβαλε στελέχη μέσα απο το ΛΑΟΣ, που διέλυσε τις τράπεζες με το Βενιζέλο, ο Σαμαράς εδώ επάνω ηγήθηκε μίας ομάδας βουλευτών και είπε το αντίθετο από αυτό που είπε η ηγεσία της ΝΔ, είπε αυτό που πιστεύουμε και εμείς ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με δάκρυ, αυτό που όλες οι κυβερνήσεις πρόδωσαν, και αυτή με τον ολετήρα της κυβερνητικής συνεργασίας, τον Κοτζιά”.

Λεβέντης: Χρέος της επόμενης Βουλής να ακυρώσει τη Συμφωνία

“Η σημερινή συνεδρίαση είχε πολλή υποκρισία. Είχε έλλειψη διάθεσης να λειτουργήσει η συνείδηση των βουλευτών. Απαγγελία ποιημάτων έγινε σε αυτή την αίθουσα” δήλωσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του είπε ότι “από αύριο η Ελλάδα έχει εθνικό πένθος”, ενώ σημείωσε ότι “οι μόνοι που χαίρονται είναι η παρέα του κυρίου Τσίπρα και ο μόνος που λυτρώνεται είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος προσευχόταν να κάνει τη βρώμικη δουλειά ο κ. Τσίπρας γιατί αλίμονο αν ερχόταν στα χέρι του αυτή η βόμβα’.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο ίδιος πίστευε πως τελικά ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε εκλογές ώστε να πάρει τη “βόμβα” ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε “Όταν τελειώσουν όλα κ. Τσίπρα θα είστε απέναντι στην ιστορία που μειοδοτήσατε έναντι της χώρας”. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τον λαό, σημειώνοντας ότι «αν γινόταν δημοψήφισμα η συμφωνία θα έπαιρνε 15%” και σημείωσε “όταν η Βουλή λειτουργεί έναντι στην βούλησης της κοινωνίας τότε αυτή η Βουλή πρέπει να κλείσει τον κύκλο της το συντομότερο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα