Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια ενόψει της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια ενόψει της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών που αύριο θα βρεθεί σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα παρότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις.

Εν όψει της επίσκεψης στην Τουρκία την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να χαράξουν την ελληνική στρατηγική.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας θα βρεθεί αύριο κανονικά σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτό καθώς, όπως κατ επανάληψη έχει τονίσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη για διακοπή του διαλόγου.

Το ραντεβού Δένδια- Τσαβούσογλου είχε κλείσει στις 17 Μαρτίου κατά τις πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας- Τουρκίας στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Άγκυρα έχοντας στις αποσκευές του την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,η οποία έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις. Η ελληνική πλευρά στέκεται ιδίως στην αναφορά πως η συνεργασία Τουρκίας- ΕΕ είναι δυνητικά αναστρέψιμη. Ενώ επιμένει στη θέση της για διάλογο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και σε περίπτωση μη συμφωνίας, προσφυγή στη Χάγη.

Η επίσκεψη όμως πραγματοποιείται την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα έχουν επιδοθεί σε μία διελκυστίνδα στη Λιβύη, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Δένδια.

Όμως Άγκυρα και Τρίπολη στη συνέχεια επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση τους στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Διπλωματικές πηγές ωστόσο, αναφερόμενες στην επίσκεψη στη συνέχεια του κ. Δένδια και στη Βεγγάζη, επισήμαιναν ότι ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής δήλωσε ότι το μνημόνιο Ερντογάν- Σάρατζ δεν πρόκειται να επικυρωθεί από την Βουλή της χώρας και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο.

Υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή.

Η Τουρκία δεν θέλει λοιπόν να πραγματοποιηθούν εκλογές στη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα στηρίζει τη διεξαγωγή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα