Συντάξεις: Εφάπαξ επίδομα έως 300 ευρώ για όσους έχουν προσωπική διαφορά

Συντάξεις: Εφάπαξ επίδομα έως 300 ευρώ για όσους έχουν προσωπική διαφορά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από ομιλία του στην Κοζάνη Eurokinissi

Παρέμβαση για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες ως ανάχωμα στους πλειστηριασμούς και μέτρα για τους αγρότες, ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες ως ανάχωμα στους πλειστηριασμούς, αλλά και μέτρα για τους αγρότες, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε καταρχήν πως: “Πράγματι όταν υλοποιήσαμε για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από 1/1 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Και θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς όταν ήταν οι ίδιοι που τη θεσμοθέτησαν. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό από το ΣΥΡΙΖΑ, που αφού πετσόκοψε τις συντάξεις, θεσμοθέτησε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει ότι θα την καταργήσει”.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι: “Είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Το βοήθημα θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους και τις συντάξεις που έλαβαν. Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο τον Υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή Υπουργό και τον Υπουργό Εργασίας”.

Διευκρίνισε ότι το έκτακτο βοήθημα αυτό θα δοθεί εφάπαξ και εκτίμησε το δημοσιονομικό κόστος στα 300 εκατομμύρια ευρώ , τονίζοντας ότι θα είναι πάντως στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και ότι: “Οι συνταξιούχοι έχουν και μνήμη και κρίση, θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους”.

Με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, που δημιουργούνται με τις πενιχρές ή μηδενικές αυξήσεις ενώ η ακρίβεια καλπάζει.

Ρυθμίσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες και μέτρα για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν θα παγώσει τους πλειστηριασμούς και τι μέτρα θα λάβει για τα κόκκινα δάνεια. Προανήγγειλε νέες δυνατότητες ρύθμισης οφειλών για τους συνεπείς κατά τα λοιπά δανειολήπτες που έχασαν κάποια δόση ή υπήρξαν θύματα της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα υποστήριξε καταρχήν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Ανέφερε ότι δέχτηκε ερωτήματα από πολίτες, που ζητούσαν να μάθουν τι γίνεται εάν χάσουν κάποιες δόσεις από αυτή τη ρύθμιση. Και προανήγγειλε ότι αύριο οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν ανακοινώσεις και για αυτό το θέμα και συγκεκριμένα ότι καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι πολίτες να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ήδη ενταχθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν και πολίτες που δυσκολεύτηκαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους επειδή υπήρξαν θύματα της ενεργειακής κρίσης. Προανήγγειλε ρύθμιση από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και μέτρα στήριξης των αγροτών, ενός ακόμη ειδικού κοινού που κινδυνεύει να χάσει η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με μηλοπαραγωγούς, δηλώνοντας ότι θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη τους. Ανακοίνωσε επίσης θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο ύψους 76 εκ ευρώ που θα παρουσιαστεί αύριο καθώς και ότι θα προχωρήσουν τα θέματα των αποζημιώσεων όσο πιο γρήγορα.

Αμηχανία για τη συμφωνία των Πρεσπών, επιμονή στην απολιγνητοποίηση, παραδοχή των προβλημάτων στην υγεία

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμήχανος όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών, που έχει κοστίσει στη ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα. Ενώ επέμεινε στην πράσινη μετάβαση δίνοντας ταυτόχρονα μία περίοδο χάριτος στο λιγνήτη καθώς η απολιγνητοποίηση είναι ένα ακόμη θέμα που προκαλεί αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία. Ταυτόχρονα παραδέχθηκε τα προβλήματα στη δημόσια υγεία στην περιοχή.

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι και προεκλογικά είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τις κατακριτέες πτυχές της, ταυτόχρονα όμως είχε προειδοποιήσει ότι εφόσον επικυρωνόταν θα είναι μία συνθήκη που δεν μπορεί να αλλάξει. Δήλωσε όμως ότι: “Παρακολουθούμε προσεκτικά την υλοποίηση της και καθώς η γειτονική χώρα πια έχει μπει σε μία πορεία προσέγγισης προς την Ευρώπη και έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις – κάτι το οποίο επιθυμούσαμε – έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι πρόνοιες της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι πάση περιπτώσει είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων θα τηρούνται από τη γειτονική χώρα”.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην απολιγνητοποίηση, υποβαθμίζοντας τους φόβους των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για τις συνέπειες στην περιοχή.

“Τα νούμερα αυτή τη στιγμή, αν δει κανείς τους αριθμούς, δεν επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια τα οποία κάποιοι φανταζόντουσαν το 2019. Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της περιφέρειας, η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται περίπου στον Εθνικό μέσο όρο, αλλά δεν υπήρξε κάποια καταστροφή τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν βλέπω προβλήματα, θέλω να βλέπω ευκαιρίες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ως παράδειγμα εργασιακών και αναπτυξιακών προοπτικών οινοποιείο που επισκέφθηκε καθώς και τον οινοτουρισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης τη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5, που επισκέφθηκε νωρίτερα, ως απόδειξη ότι ο λιγνίτης έστω και ως στρατηγική εφεδρεία παραμένει. “Από την άλλη όμως η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει ένα κέντρο των τεχνολογιών καθαρής πράσινης ενέργειας του μέλλοντος, είτε μιλάμε για υδρογόνο είτε μιλάμε για μπαταρίες. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην αλυσίδα κατασκευής μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία” πρόσθεσε και δήλωσε ότι φεύγει πιο αισιόδοξος από την περιφέρεια.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία και παρέπεμψε για μετά τις εκλογές.

“Επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο για το πώς μπορούμε να στελεχώσουμε περιφερειακά νοσοκομεία σε ειδικότητες κρίσιμες”, δήλωσε και τόνισε: “Το ζήτημα της στελέχωσης των νοσοκομείων και για μένα προσωπικά και θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου μας για το νέο ΕΣΥ της δεύτερης τετραετίας”, Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ολιστικό σχέδιο που θα δίνει σημασία και στην πρόληψη με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα