ΣΥΡΙΖΑ: “Μπούμερανγκ” τα παιγνίδια της κυβέρνησης με τους απόδημους

ΣΥΡΙΖΑ: “Μπούμερανγκ” τα παιγνίδια της κυβέρνησης με τους απόδημους
«Νομίζετε, ότι τώρα που χάνετε τους ψήφους των Ελλήνων του εσωτερικού, θα διασωθείτε από τις ψήφους του εξωτερικού» δήλωσε στην Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Eurokinissi

Η Νέα Δημοκρατία χάνει τις ψήφους στο εσωτερικό και προσπαθεί να σωθεί με ψήφους από το εξωτερικό δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Βουλή. Ξεκίνησε χθες να συζητείται το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων.

Να στρέψει εναντίον της, την προσπάθεια της κυβέρνησης να «παίξει» με το θέμα της ψήφου των απόδημων θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκίνησε και συνεχίζεται στην Βουλή η συζήτηση της αιφνιδιαστικής πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Η πρωτοβουλία αυτή την κυβέρνησης – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- αντιμετωπίζει τους απόδημους ώς εκλογική πελατεία. Επίσης έρχεται σε αντίφαση με όσα έχουν ισχυριστεί στο παρελθόν στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, επιβεβαιώθηκε ότι η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπει την άρση κάθε περιορισμού για την ψήφο των απόδημων και αλλάζει την νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από 288 βουλευτές, δεν θα έχει τύχη στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 ξεκαθάρισαν δια των εκπροσώπων τους ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την ρύθμιση και ως εκ τούτου – εφόσον τηρηθεί η «γραμμή» των κομμάτων – δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους.

Το στοιχείο όμως που θέλησε να αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν πως η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνείται το δικαίωμα των απόδημων να εκλέγουν με οργανωμένο τρόπο τους εκπροσώπους τους. Αντίθετα του «βλέπει» ως κομματική πελατεία προς αξιοποίηση στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ως απόδειξη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την άρνηση της Ν.Δ να προσχωρήσει στην λογική του να αναδεικνύουν οι ομογενείς εκπροσώπους σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Αυτό δηλαδή που προβλέπει η τροπολογία που έχει καταθέσει ώς απάντηση στην κυβερνητική πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, «η δική μας λογική είναι να εκλεγούν οι Έλληνες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ευρώπης τον δικό τους εκπρόσωπο. Όπως είναι το

γαλλικό, το ιταλικό, το πορτογαλικό μοντέλο, που αποτελεί κατά την επιτροπή της Βενετίας, την βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική». Μάλιστα στο σημείο αυτό επικαλέστηκε και πρόσφατη σχετικά διατύπωση γνώμης από τον υπουργό και στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος «βέλτιστη πρακτική χαρακτηρίζει το μοντέλο αυτό ο συνάδελφός και νυν Υπουργός Επικρατείας, κύριος Γεραπετρίτης. Στην επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, στην έκθεση της του 2017 – την οποία καταθέτω – λέει επι λέξη: «Ο κλειστός αριθμός κοινοβουλευτικών εκπροσώπων συνιστά βέλτιστη πρακτική η οποία απαβλύνει τις συνέπειες της μαζικότητας της συμμετοχής των εκτός της επικράτειας εκλογέων στις εθνικές εκλογές, αναγνωρίζοντας στους τελευταίους δικαίωμα εκπροσώπησης μέσω προκαθορισμένου αριθμού βουλευτών»».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Eurokinissi

Αντιπαραβάλλοντας τις δύο προτάσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως «στον πυρήνα της πρότασής μας είναι να μπορούν οι απόδημοι να εκλεγούν τους εκπροσώπους τους. Στον πυρήνα της δικής σας πρότασης είναι να ψηφίσουν το κόμμα. Ψυχή της δικής μας πρότασης, είναι η δυνατότητα έκφρασης των αποδήμων. Ψυχή της δικής σας προτάσεις, είναι το κομματικό συμφέρον».

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες που αντιμετωπίζουν ζητημάτα ομογενειακής ψήφου. Όπως είπε «δεν υπάρχει χώρα που να έχει διασπορά και να μην εφαρμόζει ένα από τα δύο συστήματα- τον περιορισμό με κριτήρια που αποδεικνύουν το πραγματικό δεσμό ή της κλειστής εκπροσώπησης. Μάλιστα, οι χώρες με τη μεγαλύτερη διασπορά στον κόσμο- Ιρλανδία, Κύπρος, Ισραήλ, Αρμενία- φτάνουν σε άλλο άκρο, απαγορεύουν απολύτως την ψήφο των αποδήμων, κάτι που εμείς προφανώς δεν θέλαμε, γιατί θέλουμε οι απόδημοι να έχουν και φωνή και ψήφο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως πραγματική αιτία των κινήσεων αυτών το συνολικό κυβερνητικό πρόβλημα. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «νομίζετε, ότι τώρα που χάνετε τους ψήφους των Ελλήνων του εσωτερικού, θα διασωθείτε από τις ψήφους του εξωτερικού».

Επισήμανε μάλιστα ότι ακόμη και σε αυτό το πεδίο δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση. αφου αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία επισήμανε πως του υπουργείο έχει αποτύχει να εφαρμόσει τον υφιστάμενο νόμο για την ψήφο των απόδημων.

Όπως είπε «για 800.000 ήταν οι αρχικές διαρροές της προσδοκίας των εγγράφων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μειώθηκαν μετά στις 300.000. Εδώ και παραπάνω από 2 μήνες, από το Φεβρουάριο είναι ενεργή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τις εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Λιγότερο από 1000 είναι οι σχετικές αιτήσεις, από ό,τι μαθαίνουμε. Λιγότερες από 100 είναι οι εγγραφές. Όχι 100.000, αλλά 100 είναι οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα