Η ΝΔ θέλει να “εγκλωβίσει” τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Η ΝΔ θέλει να “εγκλωβίσει” τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Με εντολή Μητσοτάκη και αφορμή τις δηλώσεις Τζάκρη ο Μάκης Βορίδης κατέθεσε νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και η κυβέρνηση καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να το ψηφίσει.

Σε δύσκολη θέση αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων θέλει να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καταθέτει νέο νομοσχέδιο για άρση των περιορισμών, που είχαν συμφωνηθεί με τα κόμματα πλην του ΜεΡΑ25 και είχαν ψηφιστεί το 2019 προκειμένου να καθησυχαστούν ανησυχίες για τυχόν αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα καταθέσει ειδικότερα εντός της ημέρας νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει ως μόνη προϋπόθεση για συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους το να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Αφορμή στη ΝΔ έδωσε δήλωση της αρμόδιας αναπληρώτριας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον  υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας.

“Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο  για την άρση των περιορισμών. Με την συμφωνία του  ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία  των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα. Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και πρόσθεσε: “Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Χαιρόμαστε και τον καλωσορίζουμε στη λογική.”

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, για το οποίο απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτές. Η “παγίδα” της ΝΔ όμως έγκειται στο ότι θα εγκαλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν επιθυμεί την ψήφο των αποδήμων, καθώς και ότι ταυτόχρονα δίνει ψεύτικες υποσχέσεις για να την υφαρπάξει.

Ηδη έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ που χαρακτηρίζει την κ.Τζάκρη “λαγό της ΝΔ” και κάνει λόγο για συμπαιγνία της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για να ακυρωθεί το ιστορικό νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί με την συντριπτική πλειοψηφία 288 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη την καχυποψία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παιχνίδια της ΝΔ με την ψήφο των αποδήμων είχαν προκαλέσει διαρροές περί διπλασιασμού του εκτιμώμενου αριθμού απόδημων ψηφοφόρων που θα είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα