Τα κείμενα των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Τα κείμενα των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού Eurokinissi

Κατατέθηκαν στη Βουλή τα κείμενα των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Ψηφίζονται την ερχόμενη Τετάρτη. Έντονη φημολογία για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στην Βουλή κατατέθηκαν τα κείμενα των δύο συμφωνιών για τον καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου όπως και της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η πρώτη υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάϊρο ενώ δύο μήνες νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, είχε υπογραφεί η συμφωνία με την Ιταλία.

Την κατάθεση στην Βουλή ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020».

Οι δύο συμφωνίες αν και θα συζητηθούν ως ένα ενιαίο σύνολο, θα ψηφιστούν ξεχωριστά σε μία συνεδρίαση όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η επεξεργασία τους στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής όπου θα γίνουν οι αναλυτικές τοποθετήσεις των κομμάτων και των βουλευτών.

Η διαδικασία για την έγκρισή του στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα ακολουθήσει την Τετάρτη είναι σχετικά «σφικτή» αφού για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών προβλέπονται συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχει όμως έντονη φημολογία σχετικά με το ότι κατά την διαδικασία αναμένεται να πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί. Έτσι δεν είναι διόλου απίθανο η συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης να μεταβληθεί σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά όσο και τα ζητήματα της επικαιρότητας με πρώτο το θέμα της έξαρσης της πανδημίας.

Τα κείμενα των δύο συμφωνιών έχουν κατατεθεί στην Βουλή με την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου να περιλαμβάνει και αναλυτικό χάρτη.

Τα κείμενα των δύο συμφωνιών

https://www.news247.gr/download/2022//402000/greeceegypt.pdf
https://www.news247.gr/download/7698//405000/greeceitaly.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα