Τελεσίγραφο των δανειστών για λύση έως τη Δευτέρα

Τελεσίγραφο των δανειστών για λύση έως τη Δευτέρα
Greek Prime Minister Alexis Tsipras and the Austrian Chancellor Werner Faymann deliver a joint press conference after their meeting, at the Maximou Mansion, in Athens on June 17, 2015 / , , , 17 , 2015 Sooc

Το πολιτικο σκηνικό παίρνει φωτιά και η κυβέρνηση έχει πλέον λίγο χρόνο μπροστά της προκείμενου να προετοιμάσει το έδαφος για την τελική Σύνοδο Κορυφής. "Θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία" χαρακτηρίζει τη σύγκλησή της το Μαξίμου

Με τους Ευρωπαίους να είναι αποφασισμένοι να τελείωσουν όλα την προσεχή Δευτέρα ο Ντόναλτ Τουσκ κάλεσε  χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν αυτή τη φορά αποκλειστικά το ελληνικό θέμα.

Ο πρωθυπουργός ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ σε σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς που τον συνοδεύουν στην Αγία Πετρούπολη έκανε και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Παράλληλα έγινε και ένας σχεδιασμός για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Μιλώντας στο NEWS 247 κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούσε πως τα πράγματα πλέον οδηγήθηκαν στην πολιτική διαπραγμάτευση “όπως το ζητήσαμε”. Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν από κυβερνητικούς κύκλους είναι, πως οι συζητήσεις σε τεχνικοοικονομικό επίπεδο είχαν φτάσει πλέον σε ένα τέλμα και μόνο οι αρχηγοί των κρατών θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση.

Μέσα σε αυτο το πλαίσιο η Αθήνα σχολίαζε θετικά από χθες το βράδυ αυτή την εξέλιξη γνωρίζοντας, πως το ζητουμενο είναι να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει κυρίως στο δημοσιονομικό και να είναι μια σύνοδος παραγωγικη. “Να δουλέψουν όλες οι πλευρές”, συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι: “H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ.”

Όπως είναι φυσικό οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να φέρουν και πιο μπροστα τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες ώρες, με το προγραμμά του, πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να μην αλλάζει και να επιστρέφει κανονικά το Σάββατο τα ξημερώματα.

Ήδη φέρεται να έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου εκεί αναμένεται να τεθούν στον Αλέξη Τσίπρα οι προθέσεις της Κομισιόν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει από αύριο ένας πυρετός συσκέψεων για τις τελευταίες κινήσεις στρατηγικής της κυβέρνησης.

Θεωρείται πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει από σήμερα μαι σειρά επαφών  και με ομολόγους της ΕΕ, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα  συνεχιστούν οι επικοινωνίες της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Euroworking Group ή Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Με ενδιαφέρον, αναμένεται σήμερα τόσο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, όσο και η συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο εσωκομματικό πεδίο η ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας συνεχίζει την πίεση στην κυβέρνηση και με άρθρο που αναρτήθηκε κάνει λόγο για νέα τελεσίγραφα και πως “οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται, ζητούν υποταγή για συμφωνία στα μέτρα τους. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έξω από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς λιτότητας”.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα