Τέμπη: “Ενημέρωση” της Βουλής από τον υπουργό της μιας εβδομάδας

Τέμπη: “Ενημέρωση” της Βουλής από τον υπουργό της μιας εβδομάδας
Γιώργος Γεραπετρίτης eurokinissi

Να εξετάστεί το δυστύχημα στα Τέμπη σε επιτροπή που δεν θα μετέχει ο υπουργός Μεταφορών επί Ν.Δ Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά θα παρίσταται ο υπουργός Μεταφορών ...επι ΣΥΡΙΖΑ θέλει η κυβέρνηση.

Σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών που δεν θα παρίσταται ο επί 3,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Επιχειρεί μάλιστα να έχει στην επιτροπή αυτή την θέση του …κατήγορου αντί του απολογούμενου για το τραγικό δυστύχημα.

Την πρωτοφανή αυτή μεθόδευση προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και την επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Με την πρωτοβουλία της αυτή η κυβέρνηση δίνει «θεσμικό μανδύα» στην τακτική της «διάχυσης των ευθυνών» που ακολουθεί τα τελευταία 24ωρα. Παράλληλα συμπληρώνει την εικόνα της συγκάλυψης μετά την ανάθεση της διερεύνησης των αιτιών σε διορισμένη επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών το πόρισμα της οποίας θα περιληφθεί υποχρεωτικά και στην εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται, μετά από επιστολική «εντολή» του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι κυβερνητικές προθέσεις έγιναν σαφείς με τα όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου. Ανακοίνωσε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Δηλαδή ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει αναλάβει μεταβατικός υπουργός μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με αποκλειστικό αντικείμενο την διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν αναφέρθηκε μάλιστα καν στον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο ο οποίος έχει από το βήμα της Βουλής εκφράσει την πεποίθηση ότι αποτελούσαν «μικροπολιτική» οι καταγγελίες των σωματείων για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι «καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση»!

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «στην Επιτροπή της Βουλής όσο και σε κάθε δημόσιο βήμα, αναμένουμε να έρθουν ως απολογούμενοι και να απαντήσουν τόσο ο εδώ και τέσσερα χρόνια αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, που παραιτήθηκε υποκριτικά για να είναι υποψήφιος σαν να μην τρέχει τίποτα σε λίγες μέρες, όσο και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Παπαδόπουλος και Καραγιάννης που είναι εξαφανισμένοι». Παράλληλα μνημόνευσε τις δηλώσεις – καταγγελίες του Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με την κατάσταση του δικτύου σημειώνοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «περιμένουμε να απαντήσουν επί της ουσίας στα στοιχεία που παρέθεσε και τα οποία επιβεβαιώνουν πως επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε το ETCS – που ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο 68%, υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, όπως περισσότεροι σταθμάρχες, το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου και το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, τις οποίες απαξίωσε και κατήργησε η ΝΔ».

Για τα ζητήματα της εξέτασης του δυστυχήματος στα Τέμπη αναμένεται να συνεδριάσει την Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλιου Κώστας Τασούλας αναμένεται να προτείνει να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αρκεί όπως επισήμανε να υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα που θα κληθούν.

Οι εξελίξεις όσον αφορά την κοινοβουλευτική εξέταση του ζητήματος έρχονται μετά και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου. Εκεί αν και αναφέρθηκε στην «ευθύνη που αναλογεί στην Κυβέρνηση, στη διάρκεια της θητείας της οποίας έγινε αυτή η τραγωδία» στην συνέχει ανέπτυξε την λογική της διάχυσης ευθυνών. Αναφέρθηκε στο «περιβόητο σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο, θέλω να σας θυμίσω, εκκρεμεί από το 2014, θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, εντός των επόμενων μηνών» αλλά και σε «μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Είναι μια μάχη διαρκείας, με κατεστημένες αντιλήψεις, με νοοτροπίες που έρχονται από το παρελθόν».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα