Τέμπη: Ξεκίνησε επισήμως την προσπάθεια συμψηφισμού με το Μάτι η κυβέρνηση

Τέμπη: Ξεκίνησε επισήμως την προσπάθεια συμψηφισμού με το Μάτι η κυβέρνηση
Νίκος Φίλης eurokinissi

Η αρχή έγινε στην Βουλή με την «γαλάζια» Κατερίνα Παπακώστα, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Αφορμή η απαίτηση του Ν.Φίλη να μην προσμετρηθούν οι απουσίες των μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις

Η πρώτη «επίσημη» προσπάθεια συμψηφισμού των νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών με την πολύνεκρη πυργκαγιά στο Μάτι το 2018 καταγράφθηκε σήμερα στην Βουλή και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η «γαλάζια» βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, επιστράτευσε αυτή την τακτική προκειμένου να «προστατεύσει» την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όταν ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης έθεσε ευθέως το ερώτημα του αν η κυβέρνηση θα καταγράψει τις απουσίες των μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το σχολικό bullying ο Νίκος Φίλης στην τοποθέτησή του έθεσε το θέμα του να μην καταγραφούν οι απουσίες καταγγέλοντας την πρακτική του υπουργειου Παιδείας. Όπως είπε «απέναντι σε αυτήν την οργή των μαθητών και των φοιτητών διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ένα ανάλγητο κράτος, που όταν στέλνει εγκυκλίους για να καταμετρηθούν οι απουσίες των παιδιών που φύγαν μαζικά από τα σχολεία την Πέμπτη για να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις αυθόρμητες εκείνη την ημέρα, την Παρασκευή το βράδυ, την Τετάρτη το βράδυ, χθες έχουμε, επίσης, τα ΜΑΤ, τα οποία με χημικά διαλύουν συγκεντρώσεις φιλειρηνικές των πολιτών».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Νίκης Κεραμέως, ενώ η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Κατερίνα Παπακώστα, εφάρμοσε αμέσως την «γραμμή» του συμψηφισμού. Ο κοινοβουλευτικός διάλογος που καταγράφθηκε στα πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έχει, αυτολεξεί, ως εξής:

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ(Υπουργός Παιδείας): Αυτό είναι κρεσέντο λαϊκισμού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Απαντήστε τώρα οι απουσίες θα καταγραφούν ή όχι; Απαντήστε τώρα. Δεν πενθείτε μόνο εσείς, πενθούν και τα παιδιά και έχουν δικαίωμα να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΠΑΛΙΟΥΡΑ: Εσείς μιλάτε που δεν τολμήσατε να πείτε μια συγνώμη για αυτούς που καήκαν στο Μάτι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Τέτοια αθλιότητα στην Βουλή, συμψηφισμός νέκρων, ντροπή σας! Ντροπή σας!Τέτοια αθλιότητα εδώ μέσα. Ντροπή σου! Ντροπή σου!

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΠΑΛΙΟΥΡΑ:Οι ευθύνες είναι εξίσου διαχρονικά.

Η τακτική του συμψηφισμού, θεωρούνταν αναμενόμενη από την πλευρά της κυβέρνησης. Ιδίως μετά από αρκετά «υπονοούμενα» κυβερνητικών στελεχών που καταγράφηκαν στον δημόσιο λόγο, αλλά και προτροπές σε φίλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης που καλούσαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει ως πολιτική μείωσης του πολιτικού κόστους, την σύγκριση ανάμεσα στις δύο τραγωδίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα