Το γάντι της Γεννηματά στον Γ.Παπανδρέου, η μάχη για τη ΔΗΜΑΡ και Αμυράς- Ψαριανός στην πόρτα της ΝΔ

Το γάντι της Γεννηματά στον Γ.Παπανδρέου, η μάχη για τη ΔΗΜΑΡ και Αμυράς- Ψαριανός στην πόρτα της ΝΔ
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στη Βουλή Eurokinissi

Η συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να αναδιατάσσει τον πολιτικό χάρτη. “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ αλλά θέλει μαζί του και ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ” διαμηνύει η Γεννηματά, ενώ ο Γ.Παπανδρέου δεν εχει τοποθετηθεί δημόσια αλλά συζητά με το Θεοχαρόπουλο και ο Χατζηδάκης προαναγγέλει ένταξη Αμυρά- Ψαριανού στη ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών είχε εξαρχής στόχο να αναδομήσει τον πολιτικό χάρτη στο χώρο της κεντροαριστεράς, ώστε να θέσει τις βάσεις για ένα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “προοδευτικό μέτωπο” αντίπαλον δέος στη ΝΔ, με ηγέτη φυσικά τον ίδιο.

Το σχέδιο του σε πρώτη φάση δείχνει να λειτουργεί, καθώς στο Ποτάμι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση και η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος οδεύει στη ΝΔ, στέρησε από το Σταύρο Θεοδωράκη την κοινοβουλευτική ομάδα. Ενώ η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της συμφωνίας προκάλεσε κλυδωνισμούς στο ΚΙΝΑΛ και η απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει υπέρ οδήγησε στη διαγραφή του από τη Φώφη Γεννηματά- μία απόφαση που προφανώς είχε να κάνει και με τις πληροφορίες ότι θα ακολουθούσαν άλλοι δύο βουλευτές (Κρεμαστινός- Ιλχάν).

Γεννηματά- Θεοδωράκης δεν δείχνουν πρόθυμοι να παραδώσουν τα κόμματα τους ούτε εκ δεξιών ούτε εξ αριστερών. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παίζει τη δική της ζαριά με τη διάλυση του σημερινού πολυκομματικού σχήματος και το συνέδριο ίδρυσης του ενιαίου φορέα, καλώντας το Γιώργο Παπανδρέου να συμμετέχει σε αυτόν διαλύοντας το ΚΙΔΗΣΟ και διεκδικώντας τη “σφραγίδα” της ΔΗΜΑΡ από τον κ.Θεοχαρόπουλο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ομόφωνα επιβεβαίωσε χθες την απόφαση καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών και δήλωσε τη στήριξη της στην επιλογή Γεννηματά να επισπεύσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα. Η δε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της δήλωσε με νόημα:

“Απευθύνομαι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει πάντα ο «κορμός» αυτής της προσπάθειας για την μεγάλη κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και πρωταγωνιστεί στην γέννηση του καινούργιου. Δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά απευθύνομαι και στην ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ, όλες τις ως τώρα συνιστώσες του Κινήματος. Δεν διαγράφουμε κανέναν χώρο, τους θέλουμε όλους κοντά μας. Αλλά οι αποφάσεις θα παίρνονται πια ενιαία στο Κίνημα Αλλαγής και τα όργανα που θα εκλεγούν με ενιαίο τρόπο μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.”

Στο ΚΙΝΑΛ εξάλλου έχουν παραμείνει και στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι (Καρκατσούλης), από τους Μεταρρυθμιστές (Μεϊμάρογλου) και από τις Κινήσεις για Σοσιαλδημοκρατία που θα έχουν και υποψηφίους στις βουλευτικές.

Αυτή τη ΔΗΜΑΡ ποιος θα την πάρει

Την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη διένειμε δηλώσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ Θεόδωρου Μαργαρίτη και Γιώργου Μπουλμπασάκου υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, ενώ η…. ΔΗΜΑΡέβγαζε ανακοίνωση κατά του ΚΙΝΑΛ και δήλωνε ότι δε θα παραδώσει την έδρα του κ.Θεοχαρόπουλου. Και νωρίτερα πηγές του Κινήματος ξεκαθάριζαν ότι διεγράφη ο κ.Θεοχαρόπουλος, όχι η ΔΗΜΑΡ.

Βέβαια η ΔΗΜΑΡ οργανωτικά είναι μικρότερο μέγεθος από το ΚΙΔΗΣΟ, που αποτελεί προφανώς και το μεγαλύτερο πονοκέφαλο. Μέχρι στιγμής ο κ.Παπανδρέου ή συνεργάτες του τηρούν σιγήν ιχθύος ως προς το εάν θα προχωρήσει το ΚΙΔΗΣΟ στην αυτοδιάλυση του.

Η κ.Γεννηματά πάντως στη συνέντευξη της χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Σκάι επισήμανε με νόημα απευθυνόμενη κυρίως στον κ.Παπανδρέου ότι: “Πάντα οι Σκοπιανοί διεκδικούσαν την εθνικότητα και τη γλώσσα. Και αν τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Παπανδρέου, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, τα είχαν «δώσει» στην άλλη πλευρά, θα είχε «επιλυθεί» το ζήτημα πολύ νωρίτερα. Δεν το έκαναν όμως. Δεν θέλησαν να τα δώσουν.

Ο κ. Παπανδρέου είχε εξ’αρχής διατυπώσει τη θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει θετικά στοιχεία, ωστόσο επεσήμανε τα μειονεκτήματα σε αυτά τα δύο σημεία.”

Ο κ.Θεοχαρόπουλος πάντως έριξε χθες τη βόμβα δηλώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί του και ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή συντονίζοντας τις κινήσεις ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ

Ο Χατζηδάκης ανοίγει την πόρτα της ΝΔ σε Αμυρά- Ψαριανό, στέλνει μήνυμα σε Θεοδωράκη


Την ίδια ώρα από τη Σεβαστουπόλεως κατηγορούν όχι μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τη ΝΔ ότι επιχειρεί να διαλύσει το Ποτάμι, καθώς η ανεξαρτητοποίηση Αμυρά τους αιφνιδίασε δεδομένου ότι ο βουλευτής στο πολιτικό συμβούλιο είχε διαβεβαιώσει ότι δε θα αποχωρήσει και μάλιστα είχε δηλώσει πως δε θα γινόταν… Δανέλλης. Από το Ποτάμι κατηγορούν τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή ότι επιχείρησε να γραφτεί στο “δεξιό πάνθεον”, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι τόσο εκείνος όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός (που επίσης ανακοίνωσε στη συνέχεια την αποχώρηση του από το Ποτάμι) έχουν κλείσει για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Σημειωτέον ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης πάντως το βράδυ της Δευτέρας στοΑction 24 καθόλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές. “Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες” είπε χαρακτηριστικά,αν και σημείωσε ότι και ο ίδιος και ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν καλές σχέσεις με τον κ.Θεοδωράκη. Σχέσεις βέβαια που δοκιμάζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών και την απόφαση Θεοδωράκη να εμμείνει στη θέση του- εφόσον όντως το πράξει μέχρι τέλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα