Το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό με self test και η “απειλή” της Εκκλησίας 

Το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό με self test και η “απειλή” της Εκκλησίας 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, ενώ η Ιερά Σύνοδος διαμηνύει ότι εφέτος οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές, αφού έχει ανοίξει και το λιανεμπόριο

Στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιτρέψει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς και όρους.

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό επιβεβαίωσε άλλωστε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Αποκάλυψε ειδικότερα ότι εξετάζεται το σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο. Δηλαδή για παράδειγμα από κόκκινη περιοχή σε μία άλλη κόκκινη, όχι όμως από βαθυκόκκινη σε κόκκινη ή αντιστρόφως. Αυτό βεβαίως στην πραγματικότητα αποκλείει τη μετακίνηση από Αθήνα στην επαρχία.

Για αυτό εξετάζεται και η μετακίνηση το Πάσχα με την επίδειξη self test. Το ζήτημα είναι φυσικά ότι έλεγχος ως προς αυτό δυνητικά μπορεί να γίνει σε πλοία, ΚΤΕΛ, τρένα, αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθούν όσοι μετακινηθούν με ΙΧ, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία.

Για να κάνουμε όμως Πάσχα στο χωριό όμως, έχει ήδη “θυσιαστεί” η εστίαση: Η κυβέρνηση δεν θέλει το επιδημιολογικό ρίσκο που θα επέφερε το άνοιγμα πολλών κλάδων και δραστηριοτήτων ταυτόχρονα. Και για αυτό έχει επιλέξει η εστίαση να ανοίξει μετά το Πάσχα σε δύο στάδια, με πρώτα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους και τη διασκέδαση “πακέτο” με τον τουρισμό. Εξ ου άλλωστε και η τελευταία δέσμη μέτρων στήριξης της εστίασης.

Η Εκκλησία θέλει ναούς ανοιχτούς το Πάσχα

Εξάλλου η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την Εκκλησία, η οποία διαμηνύει ότι εφέτος δεν θα δεχθεί να παραμείνουν κλειστοί οι ιεροί ναοί. Η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει σήμερα για το θέμα, με τους σκληροπυρηνικούς ιεράρχες να δηλώνουν έτοιμοι για “ιερό πόλεμο” και τους πιο μετριοπαθείς να προτείνουν οι εκκλησίες να παραμένουν διαρκώς ανοιχτές για ατομική προσευχή και να οριστεί ελάχιστος αριθμός πιστών ανα τετραγωνικό μέτρο των ιερών ναών για τις λειτουργίες.

Το ζήτημα βέβαια είναι η θεία κοινωνία του Πάσχα, αλλά κυρίως ο κίνδυνος συνωστισμού στα προαύλια των εκκλησιών, ιδίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης. Από την ώρα όμως που άνοιξε το λιανεμπόριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η Εκκλησία δεν θα δεχθεί να μην ανοίξουν και οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα έλαβε απόφαση για έκτακτη κρατική ενίσχυση στην Εκκλησία λόγω κορονοϊού, δεν έχει καταστήσει πάντως μέχρι στιγμής σαφείς τις προθέσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα