Τρία σενάρια για διασκέδαση και κλειστούς χώρους – Η ώρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού 

Τρία σενάρια για διασκέδαση και κλειστούς χώρους – Η ώρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού 
Στιγμιότυπο από εστιατόριο, εν μέσω πανδημίας EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει και θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις για το διαχωρισμό καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών εργαζόμενων.

Ανακοινώσεις για την εφαρμογή ή όχι των τελευταίων μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση, αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναμένονται από σήμερα, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και καθώς αρχίζει να εξαπλώνεται και στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα.

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση θα διαλέξει ανάμεσα σε τρία εναλλακτικά σενάρια:

Πρώτο σενάριο, που είναι όμως μάλλον απίθανο, είναι να προχωρήσει κανονικά ο αρχικός σχεδιασμός για αμιγείς και μεικτούς κλειστούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση.

Δεύτερο σενάριο, να μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου για αμιγείς και μεικτούς κλειστούς χώρους για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Δηλαδή τα νέα μέτρα να ισχύσουν μεν, όχι όμως στις 15, αλλά στις 22 Ιουλίου ή και αργότερα.

Και το τρίτο σενάριο, είναι να επιτραπεί τελικά μόνο η λειτουργία αμιγών κλειστών χώρων στην εστίαση και διασκέδαση. Δηλαδή τα καταστήματα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες, με αντιστάθμισμα αυξημένη πληρότητα.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα προχωρά στο σχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό, καταρχάς των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μέσα στο καλοκαίρι. Στο τραπέζι τίθεται και το ερώτημα τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, ενώ η Εκκλησία καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με τους αντιεμβολιαστές ιερείς.

Στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο το ποσοστό ανοσίας να ξεπερνά το 70%. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι για τη μετάδοση της μετάλλαξη Δέλτα αρκούν 15 δευτερόλεπτα, εκτιμάται ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι θα νοσήσουν με άγνωστες συνέπειες και οι προβλέψεις για 18.000 κρούσματα την ημέρα. εάν δεν έχει “χτιστεί” το “τείχος ανοσίας” μέχρι τον Οκτώβριο, τρομάζουν.

Η κυβέρνηση συνεχίζει λοιπόν την τακτική του καρότου και μαστιγίου, επιχειρώντας να πείσει όσους είναι απλά διστακτικοί. Οι λεγόμενοι αρνητές εκτιμάται άλλωστε ότι δεν ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, επομένως θεωρείται ότι υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος του 70% μέχρι το φθινόπωρο. .

Εξάλλου από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε χθες ότι όποια νέα μέτρα ληφθούν στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα