Τσίπρας: “Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες”

Τσίπρας: “Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες”
Η ομιλία του Τσίπρα στο Ζάππειο στις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τόνισε ότι με τη συμφωνία για το χρέος η χώρα ανακτά την κυριαρχία της και αποκτά χώρο για ελαφρύνσεις. Διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή αλλαγής κυβερνητικού εταίρου λέγοντας “Πάνο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας”.

Με κόκκινη γραβάτα και τη δήλωση ότι η μάχη θα συνεχιστεί για την ενίσχυση των πιο αδύναμων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup, στέλνοντας το μήνυμα ότι πλέον η χώρα ανακτά την κυριαρχία της και αποκτά χώρο για ελαφρύνσεις.

“Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες” τόνισε χαρακτηριστικά και υπερασπίστηκε τη συμφωνία, αναλύοντας τα βασικά της σημεία. Δε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα του χθες, αλλά έχουμε χώρο για ελαφρύνσεις, ήταν το διπλό του μήνυμα.

“Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων. Και συνεχίζουμε” είπε επίσης χαρακτηριστικά.

“Κάθε μέρα αν θέλει ο Μητσοτάκης να μιλάμε για την οικονομία” απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος προανήγγειλε ότι θα ζητήσει προ ημερησίας.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή αλλαγής κυβερνητικού εταίρου λέγοντας “Πάνο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” δίνοντας ως ορίζοντα το Σεπτέμβριο του 2019 και ορίζοντας ως επόμενη μεγάλη μάχη την μάχη κατά της διαφθοράς του παλιου πολιτικού συστηματος και ευχαρίστησε τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και προσωπικα Τσακαλώτο Χουλιαράκη.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ.Τσίπρα:

*Μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα. Και περνά σε μια νέα περίοδο. Όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη.Τη θέση της επιβολής η δημοκρατία. Τη θέση της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.

*Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία.

*Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες. Στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων, της γενικευμένης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς. Σημαίνει ότι μπορούμε πια με τις δικές μας δυνάμεις να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος.Και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε το δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Με μια δημοσιονομική πολιτική έντιμη και συνετή που θα σέβεται τις δεσμεύσεις μας, αλλά θα βάζει τέλος στη λιτότητα και στις αδικίες που ζήσαμε

*Εχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις. Σε εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέφεραν πολύ.

*Να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης, μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα

*Να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

*Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να το εξυπηρετούμε

*Τρία ολόκληρα χρόνια για αυτή τη μέρα δουλεύαμε και αγωνιούσαμε θέλαμε μία λύση πειστική για τους επενδυτές, τις αγορές, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση χωρίς να χρειαστεί νέο δάνειο ή προληπτική γραμμή στήριξης. Γιατί κάποιοι ζητουσαν πιστοληπτικές γραμμές άρα νέα μνημόνια όταν εμείς προσπαθούσαμε να βγούμε από τα μνημόνια

*Τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήσαμε χτες με τους εταίρους μας εξασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή αναχρηματοδότηση του χρέους μας, ελαχιστοποιώντας, ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από ενδεχόμενες αναταράξεις.

*Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων για μια δεκαετία, όπως και η περίοδος χάριτος για την ίδια περίοδο για ένα χρέος ύψους περίπου 110 δις ευρώ, μειώνουν τις υποχρεώσεις της χώρας δημιουργώντας έναν καθαρό διάδρομο τουλάχιστον δεκαπενταετίας για τους επενδυτές.

*Την ίδια στιγμή το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε μέσω των αγορών αλλά και του ESM διασφαλίζει ότι ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της για μια τριετία τουλάχιστον χωρίς να χρειαστεί επιπλέον ρευστό από τις αγορές.

*Αυτή η συνθήκη μας αποσυμπιέζει και μας επιτρέπει να οργανώσουμε τις εξόδους στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 με μόνη μέριμνα την καλύτερη διαχείριση του χρέους και όχι με βάση την ανελαστική πίεση για αποπληρωμή συγκεκριμένων υποχρεώσεων.

*Αποκτάμε επιπλέον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική παρά το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% μέχρι το 2022.

*Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει για να αποπληρώνει το χρέος της, αλλά από εδώ και στο εξής με πολύ μεγαλύτερο χώρο για ελαφρύνσεις και για τη κάλυψη των αναγκών και την επούλωση των πληγών της κρίσης. Και το κυριότερο : Η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε ξένους τεχνοκράτες

*Ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος

*Θα έχουμε κι εδώ το ίδιο καθεστώς παρακολούθησης όπως και σε όλες τις άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα – Ιρλανδία, Πορτογαλία και η Κύπρος. Η μόνη διαφορά θα είναι πως αντί για δύο αποστολές το χρόνο θα οργανώνονται τα πρώτα χρόνια τέσσερις.

*Οι αποστολές αυτές θα καταλήγουν ενδεχομένως αναφορές, θα λαμβάνουμε υπόψην, αλλά δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετούμε κατά γράμμα, στο βαθμό που επαναλαμβάνω, υλοποιούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Με δυο λόγια η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας.

*Η ευθύνη επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες. Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες. Και είναι το μεγάλο μας στοίχημα, όχι να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα και στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά να αποδείξουμε ότι μόνοι μας μπορούμε καλύτερα.

*Μας λένε πολλοί, ναι αλλά αναλάβατε δεσμεύσεις.Ναι αναλάβαμε τις δεσμεύσεις εκείνες για τις οποίες θα είμαστε περήφανοι που θα τις υλοποιήσουμε. Να μην οπισθοχωρήσουν οι κεντρικές θεσμικές – το τονίζω θεσμικές – μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε δηλαδή για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής, της αρχής δημοσίων εσόδων, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, το σχέδιο ανάπτυξης. Και φυσικά να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας.

*Το κείμενο της τελικής συμφωνίας, δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους.

*Καταλαβαίνω τη σύγχυση και τη στενοχώρια του κ.Μητσοτάκη, που σήμερα μου ζήτησε και συζήτηση στη Βουλή.Δε ξέρω τι ακριβώς σκέφτεται και ζητάει συζήτηση για την οικονομία, μετά από τόσες διαψεύσεις ότι θα τα καταφέρουμε. Ισως εδώ να ισχύει το γνωστό ρητό ότι ο δολοφόνος θέλει διαρκώς να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Του απαντώ λοιπόν : Και κάθε μέρα αν θέλει είμαι πρόθυμος να συζητάμε στη Βουλή για την οικονομία.Γιατί εκεί που απέτυχαν τρεις δικές τους κυβερνήσεις η δική μας πέτυχε.

*Σε αυτή την ιστορική μέρα φτάσαμε μαζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Με μια έντιμη συμμαχία που λοιδορήθηκε, που συκοφαντήθηκε, που πολεμήθηκε. Από όλες τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος. Η χώρα δεν είναι ιδιοκτησία τους δεν ανήκει στα τζάκια τους

*Σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ότι καταφέραμε. Και φοβούνται, γιατί αν η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας, ο δεύτερος στόχος, ήταν αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης.

*Για αυτό Πάνο, να ξέρεις, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη.Για να καθαρίσουμε τη χώρα από τα παραθεσμικά δίκτυα εξουσίας, από τη διαφθορά, τον ηθικό εκφυλισμό.

*Πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο, έχουμε ακόμη 15 μήνες μπροστά μας για να πετύχουμε και το δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησής μας.

*Αλλά πιο πολύ θέλω να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Γιατί κράτησαν και σήκωσαν το βαρύ φορτίο.Σας αξίζει όλους και όλες σεβασμός και αναγνώριση.Ξέρω ότι βρεθήκατε μπροστά σε διλλήματα μεγάλα και υπαρξιακά. Πράξατε το ορθό για τη πατρίδα και για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα σας το ανταποδώσει.

*Αλλά και ο ελληνικός λαός θα σας στο πιστώσει και θα σας το ξαναγνωρίσει το Σεπτέμβρη του 2019, όταν θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα