Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Η βαθιά ύφεση θα έχει την υπογραφή των επιλογων σας”

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Η βαθιά ύφεση θα έχει την υπογραφή των επιλογων σας”
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση της Βουλής, 30η Απριλίου του 2020 Eurokinissi

Μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, μη ανάληψη ευθυνών και σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις.

Για μια “πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων“, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη δική του πρωτολογία.

Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής “απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας“, τονίζοντας ότι “οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια“.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που “περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες” αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν “κλεισμένοι” για δύο και πλέον μήνες “με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο“. “Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές“, είπε ακόμη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί “ήρωες“, μέχρι χτες τους θεωρούσε “περιττούς δημόσιους υπάλληλους“.

Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος “έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα” γιατί “ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή” και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους “εμπιστεύτηκε“, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για “ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό” κατά το διάγγελμα της Τρίτης.

Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε “χρόνο” στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει “τις αστοχίες και τα λάθη” και να “ενισχύσει το ΕΣΥ“, τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε.

Ποια η εξήγηση για τα σχολεία;

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να κάνει το καθήκον της. Ποια η εξήγηση για να ανοίξουν γυμνάσια και Λύκεια από τις 18 Μαΐου. Ποια η λογική της σκέψης να ανοιξετε και δημοτικά, που αποσύρατε λόγω αντίδρασης κοινωνίας και αντιπολίτευσης. Γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα, σπεύδετε να πάρετε απόφαση που ενέχει ρίσκο. Γιατί παίρνετε αυτό το ρίσκο για είκοσι μέρες; Υιοθετούμε ανοσία αγέλης; Δε μας είπατε γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο ασφαλή; Η χρήση μασκών ήταν επικίνδυνη το Μάρτιο και το Μάιο επιβελημένη και με πρόστιμα.

Ξοδεύετε το μαξιλάρι για ανελαστικές δαπάνες

“Είχατε 36 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. κλειδωμένα. Άρα 20 δισ ως μαξιλάρι ασφάλειας, μαζί με άλλους διαθέσιμους πόρους 40 δισ. Εμείς προτείναμε εμπροσθοβαρώς με σχέδιο 14 δισ. δημοσιονομική δαπάνη. 3 δισ. σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε επιχειρήσεις, 7 δισ. για να κρατηθούν οι μισθοί. Εσείς κάνετε μισή δουλειά, μισός μισθός. Ξοδεύετε το μαξιλάρι για ανελαστικές δαπάνες. Θα φτάσει ο Σεπτέμβρης με ύφεση, ανεργία και δε θα έχουμε και μαξιλάρι. Ό,τι γράψει πάνω από το 4% που προέβλεψε ο κ. Στουρνάρας στην ύφεση θα είναι η ύφεση του κ. Μητσοτάκη, με την υπογραφή σας. Θα φτάσετε σε ποσοστά αυτοδυναμίας στην ύφεση”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο μαξιλάρι ρευστότητας.

Ταπείνωση των επιστημόνων

Σχολιάζοντας τα πρόγραμμα κατάρτισης προκειμένου οι πληττόμενοι Έλληνες επιστήμονες να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ, έκανε λόγο για ταπείνωσή τους, τη στιγμή “που μπορούσατε να δώσετε τα χρήματα απευθείας και το ξέρατε“, αναρωτηθείς το λόγο που “ο κύριος Βρούτσης μετά την εξευτελιστική διαδικασία και μετά τις αποκαλύψεις που έχουν οσμή σκανδάλου” μένει στη θέση του. “Αυτή η σκιά θα σας ακολουθεί όσο τον κρατάτε“, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν “φιλικές εταιρίες που άλλαξαν αντικείμενο” και “επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια“.

Η κοινωνία τα βλέπει και δεν σας έχει δοθεί από κανέναν λευκή επιταγή“, ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, τέλος, ότι η νέα πραγματικότητα είναι “ευκαιρία ν’ αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να εμπνευστούμε από την αξία της αλληλεγγύης και όχι ευκαιρία για σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος“, αναφερόμενος σ’ ένα κοινωνικό συμβόλαιο “για να πάμε μπροστά” προς όφελος των πολλών και τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

 “Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους”

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Είπε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε τουλάχιστον να πει την εκτίμηση του και τα μέτρα που θα λάβει ώστε η ύφεση να μην είναι τόσο μεγάλη. «Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα”, υπογράμμισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ την περίοδο πριν», είπε. Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος».

«Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη να προσπαθεί με εξόφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες», είπε και τόνισε πως ναι ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι.

«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. Ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε για την οικονομία. Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε- το πρόβλημα θα είναι εδώ», τόνισε.

“Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε τις συλλογικές θυσίες”

“Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Είπε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε τουλάχιστον να πει την εκτίμηση του και τα μέτρα που θα λάβει ώστε η ύφεση να μην είναι τόσο μεγάλη. “Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα”, υπογράμμισε.

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ την περίοδο πριν”, είπε.

“Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη να προσπαθεί με εξόφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες”, είπε και τόνισε πως ναι ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι.

“Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. Ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ”, είπε για την οικονομία. Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. “Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε- το πρόβλημα θα είναι εδώ”, τόνισε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα