Τσίπρας- Μπουτάρης: Συνάντηση με άρωμα αρραβώνα

Τσίπρας- Μπουτάρης: Συνάντηση με άρωμα αρραβώνα
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Μπουτάρη κατά παλαιότερη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Nick Paleologos / SOOC

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης από ακραία στοιχεία ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη για να τον συναντήσει, με το βλέμμα και στις επόμενες αυτοδιοικητικές, στο πλαίσιο της απόφασης για συμμαχίες

Πιο κοντά φέρνει τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Μπουτάρη η επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τραμπούκους και φασιστικά στοιχεία το προηγούμενο Σάββατο.

Η σημερινή επίσκεψη Τσίπρα δεν έγινε μόνο για λόγους συμβολισμού και επίδειξης αλληλεγγύης προς το πρόσωπο του Μπουτάρη. Το Μαξίμου πιστεύει πως πρέπει να παροτρύνει τον δήμαρχο να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας κι επιπλέον να τού δώσει και την στήριξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο Γιάννης Μπουτάρης συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τα περισσότερα από τα κριτήρια που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας αναγνωρισμένος αιρετός, εκφράζει θέσεις κυρίως στα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι θετικός στην επίλυση του Μακεδονικού και επιπλέον έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικού υποψηφίου που σηματοδοτεί το άνοιγμα στον χώρο του κέντρου.

Σημειωτέον πως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της το προηγούμενο Σάββατο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και στην δημιουργία “πλατιών συμμαχιών” που θα εδραίωσουν την Κουμουνδούρου στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε πως στις αντίστοιχες εκλογές του 2014 έγιναν λάθη και ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η περιχαράκωση του κόμματος. Επίσης κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποστηρίξει και μεμονωμένες προσωπικότητες της σοσιαλδημοκρατίας ή του κεντροαριστερού χώρου για να τίς ενισχύσει.

Μία από αυτές τις προσωπικότητες είναι όπως φαίνεται για τον Αλέξη Τσίπρα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η επίθεση εις βάρος του αποκτά πλέον και συμβολικό χαρακτήρα καθώς κάνει αισθητή την διάκριση μεταξύ προόδου και συντήρησης και συγχρόνως στέλνει ένα μήνυμα πως οι δημοκρατικές δυνάμεις θα αντισταθούν σε συμπεριφορές που εκδηλώνονται από ακραία στοιχεία.

Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας προ ημερών στο ραδιόφωνο 24/7 είχε πει ότι επιθυμεί να είναι δήμαρχος και για τα επόμενα χρόνια ανακοινώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την υποψηφιότητά του στην Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα δυσάρεστο συμβάν όπως η τραμπούκικη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο προοδευτικό ρεύμα στην Βόρεια Ελλάδα σε μία περίοδο που η δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί πλήγμα από τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό.

Η συνάντηση Τσίπρα-Μπουτάρη θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα ώστε οι δύο να δώσουν στο άμεσο μέλλον τα χέρια για την διεκδίκηση του δήμου από τον δεύτερο με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα