Τσίπρας: Ο λαός θα δώσει απάντηση στο δίλλημα “Δημοκρατία ή Εκτροπή”

Τσίπρας: Ο λαός θα δώσει απάντηση στο δίλλημα “Δημοκρατία ή Εκτροπή”
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνος αντίπαλος η Δεξιά διεμύνησε προς το ΠΑΣΟΚ καλώντας την Χ.Τρικούπη να εγκαταλείψει την επαμφοτερίζουσα στάση.

Κλιμάκωση της αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και πρόσκληση προς τις δημοκρατικές δυνάμεις ώστε να γίνουν ανάχωμα στην φαλκίδευση της δημοκρατίας. Αυτά τα δύο στοιχεία χαρακτήρισαν την σημερινή συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, όπου ανήγγειλε την αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ψηφοφορίες στην Βουλή ενώ επανέφερε το αίτημα της άμεσης διενέργειας εκλογών τις επόμενες 3 εβδομάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή το κοινοβούλιο όπου οι βουλευτές της Ν.Δ καταψήφισαν τη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “το θέαμα στόχων της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, ένα θέαμα που παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή. Μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο”.

Στην συνέχεια επισήμανε πως “δηλώνουμε λοιπόν σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν”.

Τόνισε επίσης πως “ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει άμεσα, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων το λιγότερο”. Ειδικά για την αποχώρηση από τι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “όσο αρνείται ο κ. Μητσοτάκης να προσφύγει στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνησης εκτροπής.

Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi


Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας -για ευνόητους λόγους- στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία, εάν υπάρξει νομοθετική διαδικασία γι’ αυτό, από εδώ και στο εξής θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον τρόπο που επηρρεάζει συνολικά το πολιτικό σκηνικό το κέντρο παρακολουθήσεων που – όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της ΑΔΑΕ– στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Επισήμανε αρχικά ότι η ΕΥΠ φαίνεται πως παρακολουθούσε τους “στόχους” που διέφευγαν από την χρήση του λογισμικού Predator. Εξέφρασε παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τον “πλούτο πληροφοριών” ο οποίος έχει συγκεντρωθεί από τον μηχανισμό αυτό σημειώνοντας ότι έχει τεθεί συνολικά το πολιτικό σύστημα υπό το καθεστώς εκβιασμού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Λειαίνοντας τις γωνίες από την χθεσινή αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στην εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάτζιο ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μέτωπο με τις υπόλοιπες δυνάμεις που αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικές αλλά μόνον “με την δεξιά και την δεξιά πολιτική”.

Θύμισε παράλληλα ότι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως η παρακολούθησή του έγινε για πολιτικούς λόγους και με στόχο τον εκβιασμό. Πάντως από τις απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν έλειψε και το στοιχείο της πολιτικής πίεσης προς την Χαριλάου Τρικούπη. Επισήμανε ότι μοιάζει “επαμφοτερίζουσα” η στάση του ΠΑΣΟΚ όταν από την μία μιλά για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και από την άλλη για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή δίχως παζάρια για τις καρέκλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μετεκλογικό σκηνικό. Σημειώνοντας πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια “κυβέρνηση νικητών” και επισημαίνοντας ότι η πρωτιά του κόμματός του στην επόμενη κάλπη συνιστά προϋπόθεση για την δημιουργία μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Επισήμανε μάλιστα ότι ακόμη και αν οι δημόσιες τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ σημαίνουν ότι θα συμμαχήσει πολιτικά με όποιον έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην πρώτη θέση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή την φορά ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε την χρήση της φράσης “κυβέρνηση ηττημένων” που είχε χρησιμοποιήσει απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αλέξης Τσίπρας και Πόπη Τσαπανίδου Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε παράλληλα ότι πλέον το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας που έθεσε την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο πλέον τίθεται όχι στους βουλευτές αλλά στα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων. Πιστόποιώντας έτσι την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικό άνοιγμα στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας» όπως και «τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επικείμενη ρύθμιση για τον αποκλεισμό ναζιστικών κομμάτων από τις εκλογές. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιρεί το συγκεκριμένο ζήτημα από την γενικευμένη αποχή από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηδη καταθέσει μία πρόταση που εστιάζει στον ναζιστικό χαρακτήρα των κομμάτων που πρέπει να αποκλειστούν τονίζοντας όμως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξετάσει και άλλες απόψεις που ακούγονται αναφέροντας για παράδειγμα την θέση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. Πάντως είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει να δει την τελική πρόταση της κυβέρνησης σημειώνοντας πάντως την βασική αρχή με την οποία προσεγγίζει το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν είναι άλλη από την στόχευση στα ναζιστικά κόμματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα