Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου ANT1

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για ακόμη μία φορά τους πολίτες να μετέχουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή προκειμένου να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, απηύθηνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra Channel.

«Τα 1000 εκλογικά τμήματα απ΄ άκρο σε άκρο της χώρας θα είναι 1000 ταχυδρομεία από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι όλοι οι πολίτες και όχι μόνο τα μέλη μπορούν να προσέλθουν να καταγραφούν και να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον στόχο της εκλογικής διαδικασίας και που βάζει τον πήχη είπε:

«Ένα κόμμα που κυβέρνησε και πήρε μέχρι 2,5 εκ. ψηφοφόρους δεν μπορεί να έχει 25.000 μέλη. Αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που ζήτησα το βράδυ της ήττας -γλυκιά ήττα αφού πήραμε 32%- όταν είπα ότι στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για την νίκη στις εθνικές εκλογές».

Ανέφερε ακόμη ότι «όλοι παρακολουθούν την διαδικασία και κάνουν εκτιμήσεις νομίζω ότι θα τους διαψεύσουμε. Διαμορφώνεται ένα ρεύμα και ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή».

Η ΝΔ λειτουργεί με όρους Βυζαντίου

Έκανε σύγκριση με τη ΝΔ λέγοντας ότι όπως φάνηκε και στο συνέδριό της -που όπως υποστήριξε είχε μικρότερη συμμετοχή και λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο έντονες συγκρούσεις- «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους Βυζαντίου».

Πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρα σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας ήταν πάντα τα προοδευτικά και όχι τα συντηρητικά κόμματα». Σημείωσε την ίση ποσόστοση ανδρών και γυναικών στην εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος και υπογράμμισε: «Με ενδιαφέρει να φέρω θεσμικές αλλαγές για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που θα είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Κάνουμε ένα μεγάλο ιστορικό βήμα».

Η κυβέρνηση προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους

Για την Αμυντική Συμφωνία και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είπε: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους, τα δίνει όλα σε μία περίοδο που αυτό κοστίζει. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί η Ελλάδα ανανεώνει βάσεις επ' αόριστο, αναβαθμίζει την Αλεξανδρούπολη, στέλνει όπλα στην Ουκρανία δίχως κανένα αντάλλαγμα.

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία δεν είναι καθόλου απομονωμένη, έκαναν ένα διάλειμμα πίνοντας τσάι στο Βόσπορο Μητσοτάκης και Ερντογάν και οι Τούρκοι επανήλθαν με παραβιάσεις. Οι σύμμαχοί μας έχουν αναβαθμίσει την Τουρκία σε σημαντικό εταίρο ενώ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη. Αυτή η πολιτική απέχει από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναβάθμισε την σχέση με τις ΗΠΑ αλλά με ανταλλάγματα».

Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την απόσταση της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ από το πόρισμα της ΡΑΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την ανεξάρτητη αρχή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εγώ μίλησα για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Μάρτη του 2022. Η ΡΑΕ αντίθετα μιλά για ένα εξάμηνο. Προσεγγίζει το ποσό στα 930 εκατομμύρια και αρχίζει τις αφαιρέσεις. Το Μαξίμου στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ για να μαγειρέψει τα στοιχεία. Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα μόνο μετά την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αγωνία Μητσοτάκη είναι πώς αυτό το 1,4 δις να το μειώσει σε ψίχουλα για να μην αναγκάσει τους φίλους του να βάλλουν το χέρι στην τσέπη.

Έχουμε και άλλες διαφωνίες στον τρόπο προσέγγισης με την ΡΑΕ, εμείς μετρήσαμε το πόσο κοστίζει και πόσο πουλάνε. Η ΡΑΕ έρχεται με μία αλχημία λογιστικού χαρακτήρα να υποτιμήσει τα κέρδη. Ας υποθέσουμε ότι τα υπερκέρδη είναι 930 εκατομμύρια ευρώ. Αρχίζει να τα μειώνει ώστε να φθάσει στα 500. Είμαι περίεργος αν ο κ. Μητσοτάκης φορολογήσει έστω με 90% αυτά τα 500 εκατομμύρια. Θα έχουμε τότε ένα έσοδο πάνω από 400 εκατομμύρια. Σας υπογράφω ότι ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ και όχι για τους πολίτες. Τον ενδιαφέρουν τα κέρδη των μετόχων που πήραν το 17% στην ΔΕΗ".

Η κυβέρνηση έχει χρήματα μόνο για τους ημετέρους

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις παροχές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στα δύο χρόνια της πανδημίας 7 δις σε απευθείας αναθέσεις, και κλειστούς διαγωνισμούς δεν υπάρχει θέμα; Όταν παίρνει χρήματα από τους συνταξιούχους για να καλύψει τις τρύπες στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν υπάρχει θέμα; Θυμούνται το δημοσιονομικό κόστος μόνο όταν ζητάμε μέτρα για τους πολλούς. Είναι θέμα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων και πολιτικής. Εμείς αφήσαμε 37 δις στο δημόσιο ταμείο. Τα λεφτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν 43 δις και πήγαν στοχευμένα και σε ημέτερους».

Προέβλεψε ότι «τα 600 ευρώ της επιστροφής από τους λογαριασμούς, θα γίνουν το μεγαλύτερο μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη» και πρόσθεσε «για 4,2 εκ. καταναλωτές προβλέπονται 280 εκατομμύρια. Μεσοσταθμικά είναι 60 με 70 ευρώ ανά καταναλωτή».

Απάντησε και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ξεκαθάρισε ότι «επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια ούτε ένα ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής πράγματι υπάρχει από το 2013. Η συγκεκριμένη όμως επιβλήθηκε από τις 5 Αυγούστου του 2021 και είναι καταχρηστική και παράνομη, όπως λένε μία σειρά φορείς και οργανώσεις που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ήταν μία ευρωπαϊκή οδηγία που οφείλαμε να εντάξουμε. Το μοντέλο που υιοθέτησε από την ΕΕ αποδείχθηκε ότι σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο μόνο στην Ελλάδα το μοντέλο λειτουργεί με τόσο στρεβλό τρόπο, και ενώ δεν υπάρχουν καθόλου προθεσμιακά συμβόλαια». Σημείωσε ότι «το Χρηματιστήριο Ενέργειας άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020» και ότι «ακόμη και οι βιομήχανοι μιλάνε για καρτέλ με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ».

Κατηγόρησε δε τους παρόχους για εναρμονισμένη πρακτική μέσω της οποίας αυξάνουν τις τιμές και τις μεταφέρουν στον καταναλωτή. Εξέφρασε δε φόβους ότι και τα 70 δις του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν με αδιαφάνεια και θα υπάρξουν σκάνδαλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network