Τσίπρας: Τα σύνορα μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται

Τσίπρας: Τα σύνορα μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται
Κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανοπούλου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016..(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Μηνύματα Τσίπρα από τη Θράκη, την ανατολική πύλη της ΕΕ, σε Άγκυρα, ΕΕ και διεθνή κοινότητα, για Κυπριακό, προσφυγικό και τη συνθήκη της Λωζάνης. "Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία" δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Είπα και στον Ομπάμα ότι η Κύπρος δε χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές" τόνισε. Αναλυτικά οι διεθνείς συναντήσεις του πρωθυπουργού σε Σερβία, Εμιράτα, Ισραήλ και Ουκρανία

Από την Θράκη, την ανατολική πύλη της ΕΕ όπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφή μηνύματα για τα εθνικά θέματα, το Κυπριακό και το προσφυγικό, πρωτίστως στην Άγκυρα, αλλά και στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Δήλωσε ταυτόχρονα ότι “είμαστε κοντά σε μία συμφωνία”, τονίζοντας όμως ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όχι μόνο στην ώρα της αλλά και χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά και χωρίς νέα μέτρα.

“Τα σύνορα μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται” διεμήνυσε στον Tούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα βρεθεί ταυτόχρονα στις 2 με 4 Δεκεμβρίου στη διεθνή διάσκεψη της UNESCO στο Άμπου Ντάμπι. Το πρόγραμμα της εκεί παρουσίας του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε την ώρα της ομιλίας του στη Θράκη και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Ερντογάν, αλλά διμερείς συναντήσεις με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ καθώς και με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Ανακοινώθηκε δε επισήμως ότι στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα ώστε να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί επίσης διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και ότι στις 14 και 15 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, η οποία θα είναι κρίσιμη καθώς θα έχει προηγηθεί το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στο οποίο η Αθήνα προσδοκά σε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επόμενη ημέρα για χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Παράλληλα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Σερβία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Νίκολιτς καθώς και τον πρωθυπουργό κ. Βούτσιτς.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επισκεφθεί και την Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια και ενώ η Τουρκία απειλεί την ΕΕ με όπλο τη συμφωνία για το προσφυγικό μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου περί διακοπής των διαπραγματεύσεων, ο κ.Τσίπρας καταρχήν επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας, προειδοποίησε εκ νέου την Ευρώπη για τις συνέπειες της πολιτικής των φρακτών και δήλωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν. Και αυτό καθώς η συμφωνία για το προσφυγικό όσο δύσκολη και εύθραυστη να είναι στην εφαρμογή της πρέπει να προχωρήσει. Η ανησυχία άλλωστε της Αθήνας για τις συνέπειες μίας οριστικής ακύρωσης έστω και αυτής της προβληματικής συμφωνίας είναι εμφανής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε όμως ότι αν και πρέπει να βρεθεί η διέξοδος για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας και αν και η Ελλάδα επιθυμεί να συνεχίσει στο δρόμο του διαλόγου και της φιλίας, “η βάση αυτής της συνεννόησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και βέβαια την σταθερή προσήλωση σε όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε. Η αμφισβήτηση των Διεθνών Συνθηκών είναι μια ενέργεια απαράδεκτη, που δε βοηθά τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.”

Συνέχισε λέγοντας ότι: “Η συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτό. Καλό θα είναι λοιπόν να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης όχι μόνο μεταξύ μας αλλά σε όλη την περιοχή. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει την συνεργασία και τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας. Αν οι γείτονές μας επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος  θα παραμείνει ανοιχτός. Όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας, δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλον τον Κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.  Έναν λαό που σχεδόν όσα χρόνια εγώ ζω, 42 χρόνια τώρα, ζει σε μια διαιρεμένη, διχασμένη πατρίδα. Έναν λαό που δικαιούται να ζήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Χωρίς φόβο, χωρίς κατοχή και χωρίς εγγυήσεις.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις δικοινοτικές συνομιλίες “χωρίς να παρεμβαίνουμε, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Παρεμβαίνουμε όμως συγκεκριμένα στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας” εκτιμώντας ότι “παρά τις όποιες δυσκολίες, η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.”

Αποκάλυψε μάλιστα ότι είπε τόσο στον κ.Ερντογάν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, όσο και στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την προσφατη συνάντηση τους, πως: “Η Κύπρος δε χρειάζεται ξένους στρατους και εγγυητές. Η μόνη πραγματική εγγυήση είναι αυτή καθεαυτή η συμφωνία επανένωσης της νήσου στα πλαίσια μίας βιώσιμης λύσης.”

Οι αναφορές Τσίπρα στο θέμα των εγγυήσεων, του στρατού κατοχής και του κατά πόσον και για ποια θέματα παρεμβαίνει η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον απόηχο της έντασης που υπήρξε μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας ειδικότερα για το ρόλο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις.

“Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία”

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και το στόχο του χρέους.

“Είμαστε σήμερα κοντά σε μια  συμφωνία, που θα απελευθερώσει την χώρα και την οικονομία από ένα μεγάλο δημοσιονομικό βάρος. Ο οδικός χάρτης προς την έξοδο περνάει όμως από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι, βεβαίως μια δύσκολη διαπραγμάτευση – και είναι δύσκολη γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι – και όπως, οι ίδιοι της ζητάνε τώρα να κάνει”, είπε ο κ.Τσίπρας.

“Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, όχι μόνο στην ώρα της αλλά και με τον σωστό τρόπο. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά αλλά και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018” διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε: “Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι παράλογες απαιτήσεις που δεν είναι η πρώτη φορά που ακουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά δεν είναι θέμα συζήτησης.”

Επέμεινε στο στρατηγικό στόχο του χρέους, αποφεύγοντας όμως αυτή τη φορά αναφορά σε εκλογές αν και πολλά σημεία της ομιλίας του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προεκλογικά ειδικά στο τέλος όταν περιέγραφε το όραμα για την επόμενη ημέρα μετά τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο στις αγορές.

“Το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για το χρέος. Και φυσικά η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δρόμος λοιπόν για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη είναι για πρώτη φορά ένας δρόμος ανοιχτός και είναι μπροστά μας. Και θα τον περπατήσουμε μαζί. Θα οδηγηθούμε μέχρι εκεί με σταθερά βήματα, γνωρίζοντας ότι ξεπερνάμε τους τελευταίους δύσκολους κάβους υπερπηδάμε τα τελευταία δύσκολα εμπόδια.

Διανύουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Η δική μας δέσμευση είναι ότι αυτοί που σήκωσαν εδώ και επτά χρόνια το βάρος της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα γευτούν τα οφέλη της ανάπτυξης”, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: “Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι αρκετά για μία κοινωία που έχει υποστεί τεράστια βάρη ιδίως στην καταστροφική πενταετία από το 2010 και μετά.  Είναι όμως με ειλικρίνεια το λέω ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα