Τσίπρας: “Βγάλανε τα τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη”

Τσίπρας: “Βγάλανε τα τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη”
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ καταργεί –δήλωσε- 8ωρο και συμβάσεις. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη "χρέωσε" την υπόθεση Φουρθιώτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί και να εφαρμόσει στο μέλλον το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο και διπλασιάζει τις υπερωρίες και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτή την δέσμευση ανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Τονίζοντας – σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Contra- πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει το νομοσχέδιο αυτό να είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Θα δουλεύει 15ωρο ο κόσμος”

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το εργασιακό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «λειτουργεί μέσα στην πανδημία σαν να μην υπάρχει αύριο. Βιάζονται να ολοκληρώσουν μια αντιδραστική αναδιάρθρωση». Έκανε λόγο για «αντιδραστική παρέμβαση με την κατάργηση του 8ωρου» αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Δεν μπορεί αυτό να γίνει το επόμενο διάστημα και να ανοίξει έναν διάλογο, μια διαβούλευση» τονίζοντας πως «δεν μπορείς να κηρύττεις τον πόλεμο στην κοινωνία όταν έχει 70 νεκρούς».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην 4ετία που κυβέρνησε πέτυχε να δημιουργήσει 450.000 θέσεις εργασίας. Συγκρίνοντας με τις σημερινές υποσχέσεις της κυβέρνησης που μιλά για 180.000 θέσεις εργασίας ενώ υπάρχουν κονδύλια δεκάδων δις.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε το εργασιακό νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση τον Μάιο με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Είπε πως «βάζουν ως προαπαιτούμενο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις». Μίλησε συγκεκριμένα για «κατάργηση του 8ωρου, απελευθέρωση της ελαστικοποίησης της εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διπλασιασμό των υπερωριών σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει έλεγχος των υπερωριών». Όπως σχολίσε ο Αλέξης Τσίπρας «τώρα έχουμε 8ωρο και ο μέσος εργαζόμενος δουλεύει 10 κι 11 ώρες. Φανταστείτε να καταργηθεί και το 8ωρο. Θα δουλεύει 15ωρο ο κόσμος. Αυτό είναι πόλεμος. Βγάλανε τα τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη».

Επιπρόσθετα δεσμεύθηκε πως «αυτές τις σκέψεις να τις ξεχάσουν γιατί εμείς δεν θα τα εφαρμόσουμε αυτά». Αντίθετα, είπε, «θα ζητήσουμε αναθεωρημένο πρόγραμμα από την Κομισιόν».

Να απαντήσει ο Μητσοτάκης για τον Φουρθιώτη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε όμως και στην υπόθεση Φουρθιώτη. Σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργός. Εικόνες που επιτείνουν την αίσθηση ανησυχίας που αισθάνομαι εγώ και ο μέσος πολίτης».

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας σύνδεσε ευθέως τα φαινόμενα αυτά με το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας ότι από εκεί πρέπει κατά κύριο λόγο να προέλθουν οι απαιτούμενες πολιτικές απαντήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε αναφερόμενος στις καταγγελίες που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης για τον Μένιο Φουρθιώτη ότι «αντί αυτό να γίνει θέμα και να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει η αστυνομία είναι μαζί του». Υπενθυμίζοντας την φρουρά που είχε διατεθεί για την φύλαξή του τηλεπαρουσιαστή.

Με βάση αυτά ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «Ποιες είναι οι σχέσεις που διέπουν αυτόν τον κύριο με το σύστημα εξουσίας του κ.Μητσοτάκη;». Τονίζοντας μάλιστα πως «έχει τρείς μέρες που δεν απαντά το Μέγαρο Μαξίμου». Αναρωτήθηκε επιπρόσθετα για την περίπτωση Φουρθιώτη: «Γιατί έχει την φύλαξη υπουργού και την συμπεριφορά νονού;».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως φαίνεται να «έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» επισημαίνοντας πως «δημιουργήθηκε μία φάμπρικα» από ανθρώπους που τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πάρουν έναν πακτωλό χρημάτων μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία». Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποιοι είναι αυτοι;, πόσοι είναι αυτοί;» ζητώντας «να μας δώσει ο κ.Χατζηδάκης και ο κ.Σταικούρας τον κατάλογο του πόσοι είναι αυτοί που τους επετράπη να καταθέσουν δηλώσεις συμπληρωματικές προκειμένου να κάνουν αυτή την κομπίνα». Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αυτό το θέμα «από όπου και να το πιάσεις βρωμάει».

Ερώτηση στην Βουλή για την υπόθεση Φουρθιώτη από την Μαρίλίζα Ξενογιαννακοπούλου και 45 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη «αναπτυχθεί» οι ανάλογες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Ερώτηση για το θέμα έχουν καταθέσει στην Βουλή 46 βουλευτές του κόμματος με πρώτη υπογράφουσα την τομεάρχη εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μεταξύ άλλων στην ερώτηση ζητούν να τους κατατεθούν συγκεκριμένα έγγραφα σχετικά με τη έρευνα που έχει γίνει για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία».

Για την προανακριτική

Στην χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά οι συνεδριάσεις της οποίας ξεκινούν αύριο το πρωί. Συνέδεσε μάλιστα την επιτροπή αυτή με την αντίστοιχη που συστάθηκε για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εκτιμώντας ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να αποθαρρύνει όσους στο μέλλον θελήσουν να θίξουν τα συμφέροντα της διαπλοκής και σκάνδαλα. ΄

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «έρχεται η Ν.Δ και εκδικητικά στήνει δύο ειδικά δικαστήρια. Δίνει μήνυμα καθεστωτικό». Το περιεχόμενο του μηνύματος – είπε ο Αλέξης Τσίπρας – είναι «όποιος θα επιχειρεί να στείλει στην δικαιοσύνη συστημικά σκάνδαλα θα διώκεται. Όποιος επιχειρεί να τα βάλει με την διαπλοκή κι αυτός θα διώκεται». Μάλιστα απεύθυνε προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ενίοτε «πέφτεις στην παγίδα που στήνεις για τον πολιτικό σου αντίπαλο».

Ειδικά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών του 2016, την υπόθεση δηλαδή για την οποία κατηγορείται από την Ν.Δ ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Αυτό για το οποίο κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι; Δίκη προθέσεων;». Σημείωσε πως «εγώ είμαι περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αυτές τις μάχες» αν και «δεν καταφέραμε να αλλάξουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Επισήμανε πάντως πως «κάθε ιδιοκτήτης ήταν υποχρεωμένος να δώσει 35 εκατομμύρια ευρώ» ενώ τώρα «έρχεται η Ν.Δ και λέει: 35 σα πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ; Πάρτε άλλα 20 και άλλα 18 εκατομμύρια».

Η Ν.Δ δεν ειναι παράταξη δοσίλογων

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε υπερβολές τις αναφορές του Παύλου Πολλάκη τη προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή, σχετικά με το αν ήταν …ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή τον χαρακτηρισμό «δοσίλογους» που απέδωσε στην Ν.Δ ο πρώην υπουργός. Ειπε πως «στην Βουλή πολλές φορές ακούγονται κι υπερβολές. Αυτό που έχει αξία να δούμε είναι να προχωρήσουμε μπροστά κοιτώντας το μέλλον». Ανέφερε ότι «όπως η Ν.Δ δεν είναι παράταξη των δοσίλογων έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα