Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης και ψήφο καταδίκης σε ΝΔ, ΔΝΤ και Βέμπερ

Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης και ψήφο καταδίκης σε ΝΔ, ΔΝΤ και Βέμπερ
Συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια της βουλής για την πρόταση του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, Τετάρτη 8 Μάη. Eurokinissi

"Το σχέδιο μας είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών" σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του. "Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι δικαιοσύνη, δεν είναι δώρα", είπε σημειώνοντας πως "ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στον ανθέλληνα Βέμπερ".

«Ψήφο εμπιστοσύνης για ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των πολλών», αλλά και «ψήφο μομφής κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη με το πρόγραμμα του κ. Βέμπερ και του ΔΝΤ» ζήτησε από τον Ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συζήτησης της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το «πακέτο» μέτρων ελάφρυνσης που εξήγγειλε είναι «ένα σχέδιο ανάταξης, ανάκαμψης και στήριξης των πολλών» κατηγορώντας την ΝΔ ότι αποφεύγει να αποκαλύψει το δικό της σχέδιο και καταφεύγει στον κιτρινισμό.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τα στελέχη της ΝΔ ότι «δεν πάτε στις εκλογές με την Πολακιάδα και τον κιτρινισμό, επειδή δεν έχετε σχέδιο, αλλά γιατί θέλετε να το κρύψετε». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ΝΔ θέλει να κρύψει το πραγματικό της σχέδιο «επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού φίλου σας, αλλά βαθιά ανθέλληνα, κ. Βέμπερ». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ενώ η ΝΔ «ψέλλιζε» ότι η κυβέρνηση αντιγράφει το πρόγραμμά της, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για πρόεδρος της Κομισιόν μίλαγε για «ανεύθυνους».

Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε μάλιστα ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ χρησιμοποίησε το σχέδιο της κυβέρνησης για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου των Ευρωπαίων Προοδευτικών για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας. «Αυτός είναι ο Ευρωπαίος αρχηγός σας. Να τον χαίρεστε. Έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός κι ανέφικτο να υπάρξει 13η σύνταξη» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν ψηφίσετε την 13 σύνταξη, να καταγγείλετε τον κ. Βέμπερ»

Ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα κάνει η ΝΔ κι αν θα ψηφίσει την 13 σύνταξη που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέφικτη» και «λαϊκισμό». Ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε την ΝΔ «αν ψηφίσετε, να καταγγείλετε τον κ. Βέμπερ» προσθέτοντας σε υψηλούς τόνους ότι «θέλει, δεν θέλει ο κ. Βέμπερ, θα τα ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι η ΝΔ θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα που δεν πιστεύει» και προειδοποίησε ότι αυτό το «πακέτο» θα εφαρμοστεί μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε υλοποίηση μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης, «όχι όπως άλλα κόλπα που κάνατε τις εποχές της ευμάρειας» κατά τις προεκλογικές περιόδους. «Δεν είναι παροχές, δεν είναι κόλπα, δεν είναι δώρα, είναι Δικαιοσύνη,  επιστροφή όσων εκλάπησαν από τους πολλούς» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ παρατήρησε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι μέτρα της ΝΔ, καθώς «τα δικά σας μέτρα ήταν μέτρα λεηλασίας του Ελληνικού λαού» θυμίζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «δεν θα μου πάρει την δόξα η τρόικα».

«Μείωση των πλεονασμάτων γιατί σας αγαπάνε οι Ευρωπαίοι ή γιατί θα δώσουμε ως αντάλλαγμα μέτρα κοινωνικής καταστροφής;»

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι δίνει «τρύπιες υποσχέσεις» για μείωση των πλεονασμάτων αναρωτώμενος γιατί οι εταίροι θα συμφωνήσουν σε αυτήν την πρόταση. «Γιατί σας αγαπάνε οι Ευρωπαίοι ή γιατί θα δώσουμε ως αντάλλαγμα μέτρα κοινωνικής καταστροφής;» έθεσε ως ερώτημα ο Αλ. Τσίπρας προειδοποιώντας ότι «δεν είναι όλοι οι εταίροι μας Νέρωνες, κ. Μητσοτάκη, να τους δίνετε απολύσεις και να μας δίνουν μικρότερα πλεονάσματα».

«Κρυπτόμενος» ο Κ. Μητσοτάκης – «Δεν ήρθα για αντιπαρατεθώ για τα ασήμαντα, τους αντιπερισπασμούς, τα επικοινωνιακά κόλπα»

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον «κρυπτόμενο» Κ. Μητσοτάκη γιατί δεν αποδέχεται ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο τους δηλώνοντας μάλιστα δηκτικά ότι είναι πρόθυμος moderator να είναι ο … Άρης Πορτοσάλτε «για να σας δίνει σκονάκια». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν ήρθα για αντιπαρατεθώ για τα ασήμαντα, τους αντιπερισπασμούς,  τα επικοινωνιακά κόλπα» χαρακτηρίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη «ασυναγώνιστο στον κιτρινισμό και την μαύρη προπαγάνδα» και μιλώντας για «κουτσομπολιά, δολοφονίες χαρακτήρων, λάσπη και ψέμα».

Εκτενής αναφορά στην συμπλήρωση 9 ετών από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου

Χρησιμοποιώντας την συμβολική συμπλήρωση 9 ετών από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι η χώρα μπήκε «σε αυτήν την εποχή που θα γραφτεί με μελανά χρώματα στην Ελληνική ιστορία» επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει τη χώρα «ανοχύρωτη κι απροστάτευτη» λόγω του πελατειακού κράτος και της διαφθοράς. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξόδευαν δισεκατομμύρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι «όχι για ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας» και «σπαταλούσαν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια για χάρη των λίγων και ελάχιστα για χάρη των πολλών».

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις των Μνημονιακών μέτρων, καθώς και στις προσπάθειες της κυβέρνησης μετά το 2015 ώστε «να φέρουμε ξανά τη χαμένη αξιοπρέπεια ενός λαού που απαίτησε δικαιοσύνη, όχι χάρες ή δώρα, αλλά σεβασμό». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «πετύχαμε αυτό για το οποίο λάβαμε την εντολή από τον Ελληνικό λαό το Σεπτέμβρη του 2015», δηλαδή να βγει η χώρα από την Μνημονιακή περιπέτεια. «Γι’ αυτό και από το Σεπτέμβρη και μετά αυτή εδώ η Βουλή ψηφίζει μονάχα θετικά μέτρα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Την ΝΔ δεν την ενοχλεί ο Π. Πολάκης, αλλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην υγεία

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στην ΝΔ ότι με την πρόταση μομφής προς τον Παύλο Πολάκη «μας κάνατε την χάρη να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα στην υγεία». Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτό που ενοχλεί την ΝΔ δεν είναι το ύφος του Π. Πολάκη, αλλά ότι «βγαίνουν τα άπλυτα δεκαετιών στη φόρα», καθώς κι οι 19.000 προσλήψεις, η εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, η ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγεία κι η καθολική πρόσβαση των πολιτών, ακόμα και των ανασφάλιστων, στην δημόσια περίθαλψη.

«Αντιμετωπίσαμε με ισοτιμία τα άτομα με αναπηρία, εσείς δεν σέβεστε τον Στ. Κυμπουρόπουλο»

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητο να κάνει κανείς θέμα» την αντιπαράθεση του Π. Πολάκη με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι, ενώ ο ίδιος σέβεται τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης είναι που δεν τον σέβεται, αλλά «τον χρησιμοποιεί ως προεκλογικό εργαλείο». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει «με ισοτιμία και σεβασμό» τα άτομα με αναπηρία κι ήταν «η μόνη κι η πρώτη» που ενίσχυσε τα δικαιώματά τους και την ένταξη στην κοινωνία και την εργασία με θετικές διακρίσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα