Βαρουφάκης: ”Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο”

Βαρουφάκης: ”Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο”
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης Eurokinissi

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόνισε ότι η χρεοκοπία στην Ελλάδα βαθαίνει επειδή η κυβέρνηση παίζει "κατενάτσιο".

“Προβιά του 5ου μνημονίου” χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης το Ταμείο Ανάκαμψης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την απογραφή του 2021 και τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να “στρουθοκαμηλίζει” και να προβεί σε κουρέματα των συσσωρευμένων χρεών και οφειλών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης” αλλά όχι μόνο είναι για πολύ λίγους, είναι και “δημοσιονομικά ασήμαντα και δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα από το 5ο μνημόνιο και το βάθεμα της χρεοκοπίας” είπε ο κ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, η χρεοκοπία στην Ελλάδα βαθαίνει επειδή η κυβέρνηση παίζει “κατενάτσιο”: Προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να ρίχνετε στάχτη στα μάτια των πολιτών, μέχρι να τους υφαρπάξατε την ψήφο, για να τους επιβάλλετε το 5ο μνημόνιο, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. “Δεν είδατε ότι έπεσε η ιταλική κυβέρνηση και τώρα το διευθυντήριο αποφάσισε να μηνύσει στους Ιταλούς, ότι θα έχουν ως πρωθυπουργό τον αγαπημένο τους τεχνοκράτη, πρώην της Γκόλντμαν Σακς, και πρώην της ΕΚΤ” ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε: “Το ταμείο ανάκαμψης, όχι μόνο θα είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, αλλά πολύ γρήγορα ο λαός θα καταλάβει ότι είναι η προβιά του 5ου μνημονίου, μέσα στην οποία περιτυλίγεται ο λύκος της επόμενης λιτότητας”.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση αλλάζει στάση στα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης, κι ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν θα τα πάρουμε, τώρα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι θα χρησιμοποιήσουμε δάνεια 12,7 δισ. για ιδιωτικές επενδύσεις.

Επίσης, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ύφεση το 2020 θα φτάσει το -15%, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έλεγε ότι θα πήγαινε στο -3%.

Για την απογραφή είπε ότι είναι σπουδαίο εργαλείο για την πολιτεία, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολία κατά πόσον “θα γίνει αξιοπρεπής απογραφή με ηλεκτρονικό τρόπο” και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα της θα καταλήξουν στο ελληνικό ψηφιακό κράτος και όχι σε εξυπηρετητές ιδιωτικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Χαρακτήρισε “εμβολιαστικό σκάνδαλο” τις κινήσεις της ΕΕ για απόκτηση ικανού αριθμού δόσεων υπέρ των Ευρωπαίων Πολιτών. Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, αποκαλώντας την “αποτυχημένη υπουργό ‘Αμυνας, που εάν ήταν εκτελεστική διευθύντρια σε εταιρεία θα την είχαν απολύσει…”.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, πρότεινε αντί να δοθούν εκατομμύρια σε εταιρείες συμβούλων, να υπάρξει ένας απλός αλγόριθμος και να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τους λογιστές με μια μικρή αμοιβή, ώστε να γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί και να δίνονται προσωρινά τα 2/3 της σύνταξης τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα