Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 13-17/11

Διαβάζεται σε 10'
vouliwatch
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα υγείας, υποδομών και διαφάνειας της λήψης αποφάσεων του κράτους, καθώς και θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως είναι η ακρίβεια. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 226 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 54, ακολουθεί το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 42, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 41, η Νέα Δημοκρατία με 37, το Κ.Κ.Ε. με 34, ύστερα ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 5, οι Σπαρτιάτες με 4 και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 127 Ερωτήσεις, 63 Αναφορές, 29 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 13.11.2023

Πλεύση Ελευθερίας: Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια_ αισχροκέρδεια _ τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της Ελληνικής κοινωνίας.

Η βουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, για το πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και την αδυναμία της Κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει. Η βουλεύτρια επισημαίνει ότι την ώρα που η ακρίβεια συνεχώς αυξάνεται, η Κυβέρνηση περιορίζεται στο να εγκαλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απουσία ελέγχων, καθώς και να λαμβάνει ανεπαρκή μέτρα όπως είναι η μειωμένη τιμή κατά 5% σε 660 κωδικούς προϊόντων, όταν στην αγορά κυκλοφορούν περί τους 72.000. Ο Υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του παραδέχεται το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της ακρίβειας στην ελληνική κοινωνία και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή της σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι δήλωσε πως ούτε οι τιμές ούτε οι μισθοί θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Επίσης, στην αγορά παρατηρείται και το φαινόμενο της παραπλανητικής διαφήμισης, λόγω των ελλιπών ελέγχων. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε να περιορίσει φαινόμενα ακρίβειας και αισχροκέρδειας, καθώς και εάν έχει προβλεφθεί μηχανισμός λήψης καταγγελιών και άμεσης παρέμβασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Προβλήματα ρευστότητας καθυστερούν την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη».

Δύο από τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα προβλήματα ρευστότητας που φαίνεται να είναι η αιτία που καθυστερεί η ολοκλήρωση της κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, κάτι που καθιστά και αμφίβολη την παράδοσή της έως το τέλος του 2024. Αυτό συμβαίνει καθώς, παρόλο που το έργο είναι πλήρως εξασφαλισμένο από χρηματοδοτικής πλευράς αλλά και ολοκληρωμένο σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, η ανάδοχος εταιρεία (ΑΚΤΩΡ) περιμένει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της από την αγοράστρια εταιρεία. Αυτό που εκκρεμεί είναι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενσωμάτωσης και ρύθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και η καθυστέρηση που υπάρχει θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην πόλη λόγω των πρόσθετων επιβαρύνσεων στις μετακινήσεις από τα έργα κατασκευής του Fly Over. Ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του 2023 η βασική γραμμή του Μετρό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 14.11.2023

Νέα Δημοκρατία: Επικίνδυνες διαβρώσεις στην ακτογραμμή Χανίων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ερωτά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τις διαβρώσεις τις οποίες έχει υποστεί η ακτογραμμή Χανίων, οι οποίες βρίσκονται και πλησίον ή εντός οικιστικών ζωνών. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη θαλάσσια διάβρωση σε περιοχές από την Κίσσαμο και τον Πλατανιά έως και εντός της πόλης των Χανιών, κάτι το οποίο θα επιφέρει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις τόσο την οικονομία της περιοχής όσο και στη ζωή των κατοίκων. Η ανάγκη για παρεμβάσεις είναι άμεση και περιλαμβάνει εκπόνηση ακτομηχανικών μελετών και την εκτέλεση έργων για τα οποία απαιτείται η στήριξη του κράτους. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να προστατευτεί η ακτογραμμή της Π.Ε. Χανίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Εξαίρεση ειδικοτήτων από το Επίδομα Επικίνδυνης και ανθυγιεινής Εργασίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Κωστή ΧατζηδάκηΆδωνι Γεωργιάδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, για τις εξαιρέσεις που υφίστανται ειδικότητες του Τμήματος Τεχνικών των νοσοκομείων, με βάση την ΚΥΑ του 2023, από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Υπάρχουν ειδικότητες όπως ΠΕ Πολιτικοί Μηχανικοί και ΠΕ Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, οι οποίες αποκλείονται ενώ παρεμφερείς ειδικότητες όπως ΠΕ Μηχανολόγοι και ΠΕ Ηλεκτρολόγοι που δικαιούνται το επίδομα. Καθώς δεν γίνεται κατανοητός ο λόγος με βάση τον οποίο γίνεται ο διαχωρισμός και επειδή αυτό δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων που όλοι τους αποτελούν μόνιμους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου για πάνω από 25 χρόνια ο Υπουργός ερωτάται, τους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ. Επίσης, εάν υπάρχει η σκέψη για αποκατάσταση της αδικίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι που αποκλείστηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 15.11.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ελλείψεις πτητικών μέσων αεροδιακομιδών στα Δωδεκάνησα Σε κίνδυνο οι ανθρώπινες ζωές στα νησιά μας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήμα Αλλαγής, Γεώργιος Νικητιάδης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις ελλείψεις σε πτητικά μέσα που παρατηρούνται στα Δωδεκάνησα, καθώς δεν διαθέτουν ούτε ένα, ενώ μέχρι πρόσφατα επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας, ένα chinouk και ένα super puma. Επισημαίνεται ότι επί υπουργείας του το ΕΣΥ στα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση και οδηγούν σε διάλυση της δημόσιας υγείας, αλλά και σε καθημερινό κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που σημειώθηκε προ ολίγων ημερών όταν ένας συμπολίτης μας με ανεύρυσμα από τη Ρόδο ανέμενε μια ολόκληρη ημέρα για την αεροδιακομιδή του στην Αθήνα, όπου όταν εν τέλει έφτασε απεβίωσε. Κατόπιν τούτων, ο Υπουργός ερωτάται, τον λόγο που αποσύρθηκαν από την Ρόδο τα δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας και τις προθέσεις του για την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης των πτητικών μέσων και του κακού επιχειρησιακού συντονισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Άμεση ανάγκη παροχής νέας προθεσμίας δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων για πολεοδομική τακτοποίηση.

Δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με νέα προθεσμία για την δήλωση των αυθαίρετων κτισμάτων για όσους πολίτες δεν κατέστη δυνατό να δηλώσουν το αυθαίρετο κτίσμα τους εντός της προθεσμίας που παρήλθε, κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε μία περιοχή της χώρας, αλλά είναι πανελλαδικό με μεγαλύτερη όμως ένταση στην Αττική. Καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, λόγω των δυσθεώρητων προστίμων που επιφέρει, ο Υπουργός ερωτάται πότε θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για νέα προθεσμία, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο κτίσμα που διαθέτουν και σε ποιές ενέργειες θα προβεί για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 16.11.2023

ΚΚΕ: Εκρηκτική η κατάσταση στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία του Πειραιά.

Δέκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία του Πειραιά, το κρατικό Νίκαιας και το Μεταξά. Οι βουλευτές τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στα δύο αυτά νοσοκομεία, αλλά είναι προστίθενται στη λίστα με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω των πολιτικών τόσο της υπάρχουσας Κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της χώρας αφαιρεί το δικαίωμα των ασθενών σε δωρεάν και δημόσια υγεία, καθώς και των εργαζομένων στην υγεία να εργάζονται σε αξιοπρεπής συνθήκες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν επισημάνει τα συσσωρευμένα προβλήματα, την υποστελέχωση και την κατάσταση των υποδομών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι όλα τα παραπάνω είναι απόρροια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας και ως εκ τούτου ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τα μέτρα που θα λάβει, ώστε να γίνουν άμεσες και μόνιμες προσλήψεις στα δύο αυτά νοσοκομεία και για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων της χώρας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Άδικες επιβαρύνσεις επαγγελματιών και καταστρατήγηση του νόμου για απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Είκοσι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος την οποία θα έπρεπε να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες σε χωριό του νομού Μαγνησίας, όπου με βάση την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του έπεσε σε λιγότερους από 500 κατοίκους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να πληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο. Όπως ενημερώθηκαν από την αρμόδια ΔΟΥ, αυτό συμβαίνει γιατί στην ΑΑΔΕ δεν λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2021, αλλά της προγενέστερης του 2011. Με βάση τα παραπάνω ο Υπουργός ερωτάται τον λόγο που δεν έχει γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων και εάν προτίθεται να παρέμβει ώστε να αρθεί η αδικία που συντελείται στους επαγγελματίες αυτούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 17.11.2023

Ανεξάρτητοι: Η κυβέρνηση επιλέγει ΣΔΙΤ αντί για δημόσια έργα και στο σιδηρόδρομο.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Θεοπίστη Πέρκα, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τις ΣΔΙΤ που έχουν προκηρυχθεί για το δίκτυο Φλώρινα-Πλατύ και Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη. Καθώς η βασική αρχή για τις ΣΔΙΤ είναι ο επιμερισμός κινδύνων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην περίπτωση αυτή δεν γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος που αναλαμβάνει ο ιδιώτης. Επίσης, επειδή μόνο το δημόσιο θα καταθέσει χρήματα δεν γίνεται κατανοητός ο λόγος που δεν ανατίθεται το έργο στον ΟΣΕ, ο οποίος έχει πείρα σε αυτόν τον τομέα. Ακόμα και στην περίπτωση που ο ιδιώτης θα έβαζε τα χρήματα, με αυτή την πρακτική ουσιαστικά θα παροπλιστεί η τεχνογνωσία του ΟΣΕ. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός, σύμφωνα με την βουλεύτρια ότι 1.5 χρόνο μετά την ανακοίνωση του έργου ΣΔΙΤ, ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και η Διοίκηση του ΟΣΕ παραδέχεται ότι σε αυτό το διάστημα η συντήρηση γίνεται με περιορισμένους πόρους. Τέλος, γίνεται αναφορά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Φλώρινας, το οποίο έχει αναστείλει την λειτουργία του μετά το δυστύχημα των Τεμπών και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογεί λεωφορεία και με την γέφυρα στο Ξινό Νερό να έχει πρόβλημα στατικότητας, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για αποκατάσταση όλων αυτών. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τις τεκμηριωμένες συγκριτικές αναλύσεις που έγιναν για την επιλογή της μεθόδου ΣΔΙ, για τον λόγο που δεν διατίθενται τα προβλεπόμενα κονδύλια στον ΟΣΕ και για το εάν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στη γέφυρα στο Ξινό Νερό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα