Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 27/11-01/12

Διαβάζεται σε 12'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 27/11-01/12

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε αφορούν ζητήματα που άππτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η ακρίβεια και η αστυνομική βία, καθώς και για ζητήματα διαφάνειας, εργασιακών δικαιωμάτων και δικαιοσύνης. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 207 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 43, ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 39, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 37, η Νέα Δημοκρατία με 32, η Ελληνική Λύση με 29, ύστερα ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 10, η Πλεύση Ελευθερίας με 9, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 6 και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 107 Ερωτήσεις, 67 Αναφορές, 31 Επίκαιρες Ερωτήσεις και από 1 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 27.11.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Σκοπεύει η Νέα Δημοκρατία να ιδιωτικοποιήσει τα 22 δημόσια περιφερειακά αεροδρόμια;

Δεκατρείς από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με 22 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ και φέρεται ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιηθούν. Πρόκειται για αεροδρόμια που χρειάζονται άμεσα νέες επενδύσεις , ώστε να υπάρξει ενεργειακή αναβάθμισή τους και προσαρμογή στη μεταπανδημική συνθήκη, με πολλά εξ αυτών να παρουσιάζουν ιδιαίτερο εμπορικό, γεωπολιτικό ή/και στρατιωτικό ενδιαφέρον. Για την αξιοποίησή τους, το 2022, το Υπερταμείο εκκίνησε διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου για το συγκεκριμένο έργο, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται η Eurobank να έχει αναλάβει ήδη ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου στο όλο εγχείρημα και προκύπτει ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει ως ΣΔΙΤ. Ωστόσο, μετά την έξοδο από το καθεστώς των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο φορέας καθίσταται αναχρονιστικός και καθώς δεν ιδιωτικοποιήθηκαν επειδή δεν σημείωναν κερδοφορία προκαλεί εντύπωση η επιλογή της κυβέρνησης. Με βάση τα παραπάνω οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης και ζητείται η κατάθεση της αναθεωρημένης μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις μέσα από τις οποίες προκύπτει η σημερινή παρούσα αξία και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθέριας: Για την επαναλαμβανόμενη δολοφονική αστυνομική βία και την πρόσφατη δολοφονία ενός ακόμη νέου, 17 ετών.

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Οικονόμου, για την επαναλαμβανόμενη αστυνομική βία, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης δεν αναιρεί τις κρατικές ευθύνες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομικής δράσης. Η Πρόεδρος κάνει αναφορά στην δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου, το 2008, και τα επαναλαμβανόμενα πρόσφατα περιστατικά που κατέληξαν στην δολοφονική αστυνομική βία, κάτι που προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες σχετικά με σωματική ακεραιότητα των ιδίων αλλά και οικείων τους. Ζητά να δημοσιοποιηθούν οι οδηγίες, οι κατευθύνσεις και εντολές που δίνονται προς τα αστυνομικά όργανα και να αποδοθούν ευθύνες για τις οδηγίες αυτές. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, εάν έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στους αστυνομικούς για τους Ρομά, εάν έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή των εγκλημάτων αυτών και εάν θεωρεί την αντιμετώπιση των αστυνομικών που εμπλέκονται σε περιστατικά δολοφονικής βίας δικαιολογημένη και δέουσα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Ζητείται δικαστική και διοικητική διερεύνηση για την υπόθεση της καταβολής της μεγαλυτέρας αποζημιώσεως, την οποία απέδωσε το Δημόσιο σε κατασκευαστική εταιρεία για έργο το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ερωτά τους Υπουργό Δικαιοσύνης και Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιο Φλωρίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την ανεύρεση ευθυνών των υπαίτιων για την αποζημίωση που έδωσε το δημόσιο σε κατασκευαστική εταιρία για ένα έργο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Κατόπιν πολύχρονης διαμάχης του δημοσίου με την κοινοπραξία τεχνικών εταιριών, τον Οκτώβριο του παρόντος έτους, το δημόσιο οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκ. αφορούσαν τόκους υπερημερίας, διότι οι διατελέσαντες υπουργοί δεν υπέγραψαν για την εκταμίευση του τεραστίου ποσού. Το έργο είχε ανατεθεί το 2005 στην κοινοπραξία «Θερμαϊκή Οδός Α. Ε.» με τη συμμετοχή της «Άκτωρ Παραχωρήσεις» και αφορούσε την σύνδεση της ανατολικής πλευράς με τη δυτική είσοδο της πόλεως με μέρος υποθαλάσσιας σήραγγας, ωστόσο κατόπιν αντιδράσεων των τοπικών φορέων δεν υλοποιήθηκε. Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι ποτέ δεν αναζητήθηκαν οι ευθύνες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ερωτάται εάν θα ζητήσει έρευνα για πιθανή απόδοση ευθυνών, εάν δεν έχει υπάρξει παραγραφή. Τέλος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να δώσει πληροφορίες για τον κακό σχεδιασμό του έργου και για τη μη παρέμβαση του Υπουργείου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 28.11.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο η κυβερνητική εξαγγελία για τα δάνεια των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η εξαγγελία αυτή για τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών _ Δανείων;

Είκοσι οκτώ από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης για διαγραφή δανείων των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και επίσης για περιπτώσεις οφειλών που δεν κρίθηκαν επιλέξιμες θα υπήρχαν σημαντικές λύσεις ρύθμισής τους με μερική άφεση χρέους. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου εκ των 33 αιτήσεων που υπεβλήθησαν, η Ένωση διαβίβασε θετική εισήγηση για 26 και τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν προχωρήσει επιβεβαιωμένα στην οριστική διαγραφή των 31 οφειλών σε 18 περιπτώσεις αιτήσεων και ακόμα και σε περιπτώσεις που είχε επέλθει τιτλοποίηση της οφειλής, έγινε εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την ρύθμισή της με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε αρνητική εισήγηση για αιτήματα προς χρηματοδοτικά ιδρύματα μη μέλη και επίσης το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν χορήγησε στοιχεία για ενδεχόμενες αιτήσεις για δάνεια που είχαν χορηγηθεί το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, για το οποίο υπάρχει καταγγελία από συγγενή α’ βαθμού για απόρριψη. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, το λόγο που απορρίφθηκε αίτημα συγγενή από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και εάν υπάρχουν άλλα αιτήματα συγγενών που απορρίφθηκαν. Τέλος, εάν έχουν διαγραφεί ολικώς από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων όλα τα δάνεια για τα οποία υπήρξε αίτηση από τους δικαιούχους ή εάν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθερίας: Παραμένουν υψηλές οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αδαμάντιος Καραναστάσης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, για τις υψηλές τιμές υγρών καυσίμων στη χώρα μας και την αλυσιδωτή αύξηση τιμών που προκαλούν σε άλλους κλάδους, λόγω του κόστους μεταφορών, την στιγμή που υπάρχει συνεχείς πτώση τιμών στην παγκόσμια αγορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο βουλευτής τονίζει ότι ο λόγος της υψηλής τιμής των καυσίμων είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και γι’ αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά μεταξύ των τριών ή τεσσάρων ακριβότερων χωρών της ΕΕ και στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο. Ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προβεί σε ενέργειες σημαντικής ελάφρυνσης των καταναλωτών και εάν θα προχωρήσει στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 29.11.2023

Νέα Δημοκρατία: Έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή ποινών σε παραβάσεις των συμβεβλημένων παρόχων του ΕΟΠΥΥ και ατιμωρησία επί 18 μήνες.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοΐδη, σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας το 2022, όπου καταργήθηκε η υπηρεσία ελέγχου δαπανών υγείας με τις αρμοδιότητές της να μεταβιβάζονται στην αυτοτελή διεύθυνση συμβάσεων και παρόχων του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αυτό σημαίνει ότι οι καταγγελίες για απάτη και διαφθορά στον ΕΟΠΠΥ ελέγχονται από δύο υπηρεσίες. Για να μπορέσει η Βουλή να κατανοήσει εάν είναι αποτελεσματικός ο νέος νόμος, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί τους τελευταίους 18 μήνες, που ισχύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, και τις τυχόν ποινές που έχουν επιβληθεί. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τον αριθμό των καταγγελιών που περιήλθαν στον ΕΟΠΥΥ και ήταν σε εκκρεμότητα μέχρι τον Μάιο του 2022 και πόσες το τελευταίο 18μηνο και ποία η έκβαση αυτών και εάν θεωρεί επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

Δεκατέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, για το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε εργάζονται σε έργα των Εφορειών Αρχαιοτήτων, είτε στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι το έργο τους είναι αυξημένο και απαιτητικό καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις δραστηριοποιούνται σε έργα του Υπουργείου εργολαβικές εταιρίες με ελαστικές σχέσεις εργασίας και χαμηλούς μισθούς. Η σημερινή Κυβέρνηση ακολουθεί το ίδιο μοντέλο για τις απαιτήσεις των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες και το επιχείρημα περί αδυναμίας κάλυψης της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, καταδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα την πολιτικής που ακολουθείται. Κατόπιν των παραπάνω, η Υπουργός ερωτάται, για το ποιά μέτρα θα ληφθούν από την Κυβέρνηση ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να στελεχωθεί πλήρως το Υπουργείο Πολιτισμού με μόνιμο προσωπικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 30.11.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Οι πολίτες αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των διοδίων.

Είκοσι δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις αυξήσεις που θα υπάρξουν με το νέο έτος στα διόδια, κατόπιν των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των παραχωρησιούχων των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας. Η Κυβέρνηση εμφανίζει σαν επιτυχία το γεγονός ότι η αύξηση θα είναι πλησίον του 8% και δεν θα είναι αθροιστικές για τα έτη 2022 και 2023. Ωστόσο, οι αυξήσεις του κόστους των διοδίων υπολογίζονται στη βάση του πληθωρισμού του μήνα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου του 2023 κυμαινόταν στο ύψος του 1,6%, κατά πολύ δηλαδή μικρότερος από την αύξηση που θα λάβουν τα διόδια. Με βάση τα προαναφερόμενα, ο Υπουργός ερωτάται για το τελικό ύψος των αυξήσεων και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς και για το νομικό έρεισμα των των παραχωρησιούχων βάσει του οποίου η αύξηση των διοδίων θα είναι 4 έως και 6 φορές πάνω από όσα προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Μοριοδότηση στις προσλήψεις για τους εκπαιδευτικούς της ΔΥΠΑ.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, ερωτά τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη, για την αλλαγή που θα επέλθει στον τρόπο μοριοδότησης του διδακτικού προσωπικού των ΔΥΠΑ. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι εδώ και χρόνια οι εκπαιδευτικοί των ΔΥΠΑ είναι κατά βάση ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, προσφέροντας τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό έργο και έχοντας αποκτήσει εξειδικευμένη γνώση, αλλά και διαρκή επιμόρφωση. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο που είναι προς διαβούλευση και θέτει αλλαγές στον τρόπο μοριοδότησης, καθιστά τους εκπαιδευτικούς της ΔΥΠΑ σε δυσμενή θέση, καθώς μοριοδοτείται περισσότερο η εργασιακή εμπειρία από τη διδακτική, κάτι που δεν ίσχυε στις προγενέστερες προκηρύξεις. Με βάση τα νέα δεδομένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το επί τόσα χρόνια εκπαιδευτικό προσωπικό θα απομακρυνθεί, κάτι που συνιστά άδικη μεταχείριση. Ο Υπουργός ερωτάται εάν γνωρίζει το πρόβλημα όπως περιγράφεται παραπάνω και εάν είναι στις προθέσεις του να μεταβάλλει τον τρόπο μοριοδότησης, ενισχύοντας τη διδακτική μοριοδότηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 01.12.2023

ΚΚΕ: Να δικαιούνται οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί αναρρωτική άδεια όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναφορικά με τις καταγγελίες από τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών για τις εργασιακές συνθήκες των αναπληρωτών, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνα των μόνιμων. Το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα εκ νέου λόγω του περιστατικού με τον τραυματισμό δύο συμβασιούχων εκπαιδευτικών εν ώρα εργασίας, όπου ενώ καταγράφηκε ως εργατικό, ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές ότι δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια με βάση τις υποδείξεις των γιατρών, αλλά μόνο έως 15 ημέρες και σε περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα προβλεπόμενα από το νόμο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην προϋπηρεσια και στη μισθοδοσία τους. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα τα οποία θα λάβει, ώστε όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να δικαιούνται την άδεια που απαιτείται σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, χωρίς κάποια επίπτωση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα