Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων κατανάλωσης, πρωταγωνιστούν για ακόμη μία εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, την εργασία και την εκπαίδευση. Τα κόμματα έδειξαν έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 188 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 57, ακολουθεί η ΝΔ με 38, το Κίνημα Αλλαγής με 34 και το ΚΚΕ με 33 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Ελληνική Λύση με 9, το ΜέΡΑ25 με 9 και με 8 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά τα κόμματα έθεσαν 101 Ερωτήσεις, 66 Αναφορές, 15 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ και 2 ΑΚΕ.

Δευτέρα 16.5.2022

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετη η κυβέρνηση στο θέμα των παράνομων βίαιων επαναπροωθήσεων και της τήρησης των αρχών του Κράτους Δικαίου

Τριάντα τρεις βουλευτές του κόμματος απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παναγιώτη ΜηταράκηΤάκη Θεοδωρικάκο και Ιωάννη Πλακιωτάκη, αναφορικά με τις παράνομες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις που εκτυλίσσονται στην χώρα. Σύμφωνα με τους βουλευτές, απαραίτητη είναι η εγκατάσταση Ανεξάρτητου Μηχανισμού Παρακολούθησης της συνοριακής διαδικασίας, πρόταση για την οποία φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως η Κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο κρίνεται πλέον αναγκαίο μετά από τις αποκαλύψεις για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο, την συγκάλυψη αυτών και την εμπλοκή της Frontex, εξηγούν οι βουλευτές. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο είχε ως συνέπεια την παραίτηση του επικεφαλή της Frontex, κ. Λετζέρι, στον οποίο είχε προηγουμένως απονεμηθεί «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης, από τον Υπουργό Μετανάστευσης. Όλα τα παραπάνω εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο τηρούνται οι αρχές τους Κράτους Δικαίου και προστατεύονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα διακαιώματα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Για την στελέχωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με μόνιμο προσωπικό και για την μη απόλυση των 10 εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου

Ρωτά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για την στελέχωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και τις δέκα απολυμένες εργαζόμενες στην Υπηρεσία Ασύλου. Σύμφωνα με τον βουλευτή, μεγάλη είναι η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες που σχετίζονται με το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ειδικότερα, ο βουλευτής εξηγεί την κατάσταση της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία κατά την ίδρυση της (2013) αποτελείτο κυρίως από προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ έκτοτε μοναδική προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού υφίσταται το 2017. Επιπλέον, συνεχίζει ο  βουλευτής, οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται από ολιγόμηνες και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες είναι αυξημένες (ήδη από το 2014) εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απόλυση δέκα εργαζόμενων εν όψει μεγάλης ακρίβειας, που, σύμφωνα με τον βουλευτή, αποτελούν έμπειρο προσωπικό, και, μάλιστα την ίδια στιγμή που η Υπηρεσία παρουσιάζεται υποστελεχωμένη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 17.5.2022

Νέα Δημοκρατία: Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες υπεκμισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων και λοιπών περιπτώσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού Covid_19

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, προς τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες – εκμισθωτές, οι οποίοι, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, εισέπραξαν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια. Σύμφωνα με τον βουλευτή, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών -επαγγελματικών κυρίως- ακινήτων δεν έχει λάβει την αποζημίωση που του αντιστοιχεί για την μείωση ή απαλλαγή καταβολής ενοικίου. Ειδικότερα, ο βουλευτής διακρίνει τις περιπτώσεις ολικής και μερικής εκμίσθωσης του ακινήτου, εξηγώντας ότι στην δεύτερη περίπτωση πλήθος μισθωτών και εκμισθωτών δεν έλαβαν καμία αποζημίωση, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Παράλληλα πλήθος ιδιοκτητών έλαβαν μειωμένα (αν όχι καθόλου) μισθώματα, και ενώ έχουν υποβάλλει δήλωση δεν έχουν λάβει ούτε την κρατική αποζημίωση, γεγονός που συνιστά αδικία εις βάρος των εκμισθωτών, που αντιμετωπίζουν ταμειακά προβλήματα, εξηγεί ο βουλευτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Ακόμα ένας θάνατος εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας του

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, τις ελεγκτικές υπηρεσίες και την προστασία των εργαζομένων. Με αφορμή τον θάνατο εργαζομένου της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΜΗΡΟΣ» στα Τρίκαλα (που έρχεται να προστεθεί στους θανάτους στην COSCO), οι βουλευτές εξηγούν ότι τα τελευταία χρόνια διανύουμε τρομακτική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, που πολλές φορές οδηγούν ακόμη και στον θάνατο. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι κάθε είκοσι μέρες συμβαίνει ένα θανατηφόρο ατύχημα εν ώρα εργασίας, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη μέτρων προστασίας και ελέγχου από του εργοδότες και την Πολιτεία. Μάλιστα, όσον αφορά τον εργαζόμενο στα Τρίκαλα παρατηρείται αποσιώπηση από τα ΜΜΕ, αλλά και τον συνδικαλιστικό του φορέα, οι βουλευτές, λοιπόν, ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 18.5.2022

Κίνημα Αλλαγής: Νομικό πλαίσιο περί προμηθειών αμυντικού υλικού

Ρωτά ο βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για το αμυντικό υλικό της χώρας και τις αμυντικές συμβάσεις. Σύμφωνα με τον βουλευτή, ύψιστης σημασίας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρα, την ίδια στιγμή εξίσου σημαντική είναι η υποχρέωση της Κυβέρνησης να πληροφορεί σχετικά με τον προγραμματισμό για τις αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να μπορεί να διενεργείται ο αναγκαίος κοινοβουλευτικός έλεγχος επί αυτών. Με αφορμή τα παραπάνω ρωτά ο βουλευτής για τις αναθέσεις που έχουν γίνει (και δύνανται να γίνουν) σε αμυντικό υλικό, το ύψος και το τρόπο της προμήθειας για κάθε μία από αυτές, το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης επί αυτών, το ύψος των βιομηχανικών επιστροφών ανά σύμβαση και την εφαρμογή του -πρόσφατα ψηφισθέντα- νόμου για τις αμυντικές συμβάσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Καταρρέουσα η ψυχολογία των παιδιών στα σχολεία λόγω των πολιτικών που εφαρμοστηκαν για την προστασία από τον ιό “Covid_19” και υποστελέχωση των δομών της Δημόσιας Υγείας σε παιδοψυχίατρους

Ερώτηση καταθέτει η βουλεύτρια Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, προς τους Υπουργούς Νίκη Κεραμέως και Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με τις ψυχικές ζημίες που υπέστησαν οι μαθητές ανά την επικράτεια, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν κατά της πανδημίας και τις ελλείψεις σε προσωπικό στις Παιδοψυχιατρικές Κλινικές της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδάνειου νοσοκομείου Πατρών, εξαιρετικά οδυνηρές επιπτώσεις είχαν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19, για τους μαθητές και δη τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες (Δημοτικό). Μεταξύ άλλων: υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, βίαιη συμπεριφορά, ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας είναι μερικά από τα ψυχικά συμπτώματα που προκάλεσε ο παρατεταμένος εγκλεισμός και όσα συνεπάγεται η πανδημία. Με βάση τα παραπάνω, η βουλεύτρια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπει την άμεση λήψη μέτρων και την κάλυψη σε προσωπικό των Παιδιατρικών Κλινικών, ανά την χώρα, που παρουσιάζονται σοβαρά υποστελεχωμένες.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 19.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Έντονη φημολογία για ενδεχόμενη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Επίκαιρη ερώτηση απευθύνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, έντονη είναι η φημολογία για χρονική μετάθεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Οκτώβριο του 2023. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο βουλευτής, η Κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, με την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών να λαμβάνει χώρα μαζί με τις Ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024. Η ενδεχόμενη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών, η οποία αποφασίζεται από τον κοινό νομοθέτη, όχι αυθαίρετα, αλλά, σύμφωνα με την αρχή της ισότητας και τις επικρατούσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, δύναται να προστεθεί στις αντισυνταγματικές τροποποιήσεις της ΝΔ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Περικοπή συντάξεων από 1.3.2022 των συνταξιούχων που απασχολούνται

Ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων όσων συνταξιούχων εξακολουθούν να παράσχουν εργασία. Σύμφωνα με τον ν. 4387/2016, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται και εντάσσονται στον ΕΦΚΑ λαμβάνουν το 60% της σύνταξης τους για το διάστημα που διατηρούν την ιδιότητα αυτήν. Με τον ν. 4670/2020, το ως άνω άρθρο αντικαταστάθηκε, με το ποσοστό της περικοπής να μειώνεται στο 30%, ενώ από 1.3.2022 μεταβατικό καθεστώς προβλέφθηκε για τους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν τις 12.5.2016 και οι οποίοι δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του νόμου του 2016. Με αφορμή τα παραπάνω, ο βουλευτής τονίζει την ανάγκη του ασφαλιστικού συστήματος από ενεργούς ασφαλισμένους, καθώς και την ανάγκη στήριξης των απασχολούμενων χαμηλοσυνταξιούχων σε μία περίοδο εκτεταμένης κρίσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Ζητούνται άμεσες λύσεις για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες

Ρωτά ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, τους Υπουργούς Άδωνι ΓεωργιάδηΚωστή ΧατζηδάκηΠαναγιώτη Μηταράκη και Ιωάννη Πλακιωτάκη, για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, προβλήματα αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, κατά την παρούσα καλλιεργητική περίοδο, σε ότι αφορά τους υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους εργάτες γης. Ο ν. 4915/2022 προβλέπει ότι δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν εκείνοι που εισέρχονται από τρίτες χώρες ως εποχικοί εργάτες για 3 ή 9 μήνες, με υποχρεωτική αποχώρηση εφόσον παρέλθει το διάστημα αυτό. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο βουλευτής, οι νεοεισερχόμενοι εργάτες εκπαιδεύονται 20-30 ημέρες, καθώς οι αγροτικές εργασίες πολλές φορές απαιτούν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, με την επιστροφή τους να παραμένει αμφίβολη μετά την αναγκαστική αποχώρηση τους. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η έγκριση εισόδου και άδειας εργασίας αποτελεί μία απίστευτα γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία για αυτούς, και την ίδια στιγμή που οι ελάχιστοι εναπομείναντες εργάτες υποχρεούνται να αποχωρίσουν από την χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 20.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Επιτακτική ανάγκη η λήψη δραστικών μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying)

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει επίκαιρη ερώτηση, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού. Σύμφωνα με τον βουλευτή, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και βίας μεταξύ ανηλίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αυτοκτονία 14χρονου μαθητή στην Αθήνα, ο οποίος δεχόταν bullying στο σχολείο, ακόμη και εντός της σχολικής αίθουσας. Με αφορμή τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, ο βουλευτής ζητά την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς της Πολιτείας και προτείνει την τοποθέτηση ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες ανά την χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Δεκάδες χιλιάδες, αδύναμοι οικονομικά, ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να χάνουν το δικαίωμα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

Ρωτά σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον Υπουργό Οικονομικών για το πλήθος φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα που καλούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ, παρόλο που δικαιούνται έκπτωση ή και πλήρη απαλλαγή. Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο ν. 4223/2013 προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για την χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις προβληματικός παραμένει, εξηγεί ο βουλευτής, ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων, καθώς πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα που εξαιρούνται από το ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης. Ανάμεσα τους χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα -που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του παραπάνω νόμου- τελικά χάνουν το δικαίωμα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version