Βουλή: Τροπολογία του ΜέΡΑ25 για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

Βουλή: Τροπολογία του ΜέΡΑ25 για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον διευθυντή της Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" (18/11) eurokinissi

Αναλυτικά όσα προτείνει η κοινοβουλευτική του ομάδα του ΜέΡΑ25 για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μέτρα για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ προτείνει το ΜέΡΑ25, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα. Με την τροπολογία προτείνονται:

– Επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) στο σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Ε.Σ.Υ.. «Το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και το λοιπό προσωπικό των μονάδων υγείας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό COVID-19. Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της υγείας των υγειονομικών που μάχονται κατά της πανδημίας και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομειακών και λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

– Οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, στις θέσεις και τις υγειονομικές μονάδες που ήδη υπηρετεί. Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι συμβάσεις επικουρικών ιατρών έχουν υπερβεί το ορισμένο όριο των 24 μηνών. Οι σιωπηρές παρατάσεις μέσω υπουργικών εγκυκλίων δεν λύνουν επουδενί το πρόβλημα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αναγνωρίζει δαπάνη μισθοδοσίας πέραν των 24 μηνών για επικουρικούς ιατρούς. Το ΕΣΥ διατρέχει άμεσο κίνδυνο να χάσει από το δυναμικό του 1100 ιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. Η μόνη πραγματική λύση είναι η άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ενισχύοντάς το ουσιαστικά και διανοίγοντας το δρόμο για την πλήρωση των κενών στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και των λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας».

Επίσης, για την κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας και παροχή υπηρεσιών, προτείνεται για χρονικό διάστημα έως και την 31η.3.2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς κορονοϊού COVID-19, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Υγείας, να είναι δυνατό να παραχωρούνται με αντίτιμο ίσο με τον τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ, επιμέρους ή εν συνόλω χώροι ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας, παρόχων υπηρεσιών υγείας, κέντρων αποκατάστασης, καθώς και ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας προς το Δημόσιο για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση προτείνεται «επίταξη, στα συνταγματικά πλαίσια και όπως αυτά ορίζονται από τα λαρθρα 18, παρ.3 και 22, παρ. 4, με την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», γιατί «οτιδήποτε διαφορετικό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα