Βρούτσης: Τι ισχύει για επίδομα ειδικού σκοπού, δώρο Χριστουγέννων και επίδομα ανεργίας

Βρούτσης: Τι ισχύει για επίδομα ειδικού σκοπού, δώρο Χριστουγέννων και επίδομα ανεργίας
Γιάννης Βρούτσης Eurokinissi

Στην μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας ανεφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Τι είπε για επίδομα ειδικού σκοπού και δώρο Χριστουγέννων

Τι ισχύει για επίδομα ειδικού σκοπού, το δώρο Χριστουγέννων αλλά και τι αλλάζει σχετικά με το επίδομα ανεργίας εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επίκειται μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50, η οποία θα αφορά και τις εποχιακές επιχειρήσεις. “Μέχρι τέλους του 2021 θα πληρωθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις” δεσμεύθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των ορίων ηλικίας και πως δεν θίγονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού για τις αναστολές του Νοεμβρίου προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια κατηγορία 24.000 εργαζομένων σε αναστολή που δεν έχουν υποβάλει στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία τους.

“Μόνο για το μήνα Νοέμβριο, μες στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε πει και δεσμευτεί και ακόμα πιο μπροστά, έχουμε ήδη καταβάλει από την Παρασκευή συνολικά σε 675.000 εργαζόμενους το ποσό των 440 εκατ. ευρώ. Από την αρχή της κρίσης το σύνολο των εργαζομένων που έχουν πληρωθεί από την ΕΡΓΑΝΗ είναι πάνω από 3,4 εκατ. δικαιούχοι με ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 δισεκ. ευρώ” ανέφερε, ενώ εξήγησε πως για το μήνα Νοέμβριο μαζί με τις υποβολές που έχουν συντελεστεί από τους λογιστές, επιχειρήσεις κλπ υπήρξαν και εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν το αντίστοιχο έντυπο στην ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 24.000 δικαιούχοι.

Όπως είπε, γι’ αυτούς η ΕΡΓΑΝΗ παραμένει ανοιχτή προκειμένου να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Επίσης 14.736 δικαιούχοι είχαν κάνει λάθος τα έντυπα υποβολής στην Εργάνη θα πληρωθούν τώρα. Δευτέρα ή Τρίτη εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή. Τα ποσά έχουν καταβληθεί ήδη στο τραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.

Για τον κόσμο του τουρισμού/ επισιτισμού δήλωσε ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, περισσότερο από τον καθένα, και η οικονομία συνδέεται με τον τουρισμό. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση εργοδοτικών εισφορών, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για να μη χαθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επέκταση επιδομάτων ανεργίας για 2 μήνες και για αυτό τον κόσμο και για τους άλλους ανέργους.

“Κανείς δε θα μείνει ακάλυπτος από την κυβέρνηση όσο κρατάει η κρίση” ανέφερε ο Γ. Βρούτσης. Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν έτσι 21 Δεκεμβρίου και για τους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κανονική παραγωγική διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, από το μήνα Μάιο μέχρι και Δεκέμβριο, θα πληρωθούν κανονικά για το χρόνο που εργάστηκαν από τις επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι που αντιστοιχεί στο κράτος “είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά το δώρο”. “21 Δεκεμβρίου το βράδυ θα καταβάλουμε τα χρήματα για το δώρο Χριστουγέννων, στους λογαριασμούς φθάνουν με μια καθυστέρηση” είπε.

“Η καταβολή δώρου θα είναι για τους 7 μήνες, διότι δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της αγοράς εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο. Ο Δεκέμβριος θα καταβληθεί τον Ιανουάριο” διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα