125 παραγωγές ταινιών έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση μέσω του ΕΚΟΜΕ

125 παραγωγές ταινιών έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση μέσω του ΕΚΟΜΕ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης.

Οι παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών, φθάνουν σε επένδυση τα 127 εκατ. ευρώ, με επιστροφή 46 εκατ. ευρώ μέσω του Cash Rebate.

Η Ελλάδα δεν ήταν φιλική προς τις ξένες παραγωγές στη χώρα μας, οι οποίες την προβάλλουν διεθνώς. Γραφειοκρατία και μηδενικά κίνητρα, έγερναν τη ζυγαριά προς το μέρος τους, έχοντας απέναντι το κάλλος της Ελλάδας.

Όμως, από το 2019 που ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια, η οποία αναδείχθηκε περαιτέρω το 2020, από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ, και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς από τη μια τα Film Offices που δημιουργούν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας και από την άλλη τα κίνητρα που δίνονται, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων Cash Rebate και Tax Relief , αλλάζουν το τοπίο.

Παρά την υγειονομική πανδημία, και αξιολογώντας τις συνέπειες από το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία, το ΕΚΟΜΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατήρησαν πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής, εγγυήθηκαν την αδιάλειπτη συνέχειά του και μερίμνησαν για την ενημέρωση των ξένων εταιρειών παραγωγής για τη συνεχή λειτουργία του προγράμματος και τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα γυρίσματα. Παράλληλα, προχώρησαν σε ριζική αναβάθμιση των χρηματοδοτικών εργαλείων Cash Rebate και Tax Relief και υλοποίησαν το έργο ανάδειξης των Περιφερειών ως πόλων έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Film Offices.

Ειδικότερα για το Cash Rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020, με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επιβράδυναν το μηχανισμό του και την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού, αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα εντός του 2021, καθιστώντας το από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως.

Μέχρι τις 16 Απριλίου 2021, το πρόγραμμα Cash Rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών. Από αυτές, 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα μας από την παραγωγή τους, να διαμορφώνεται στα 127 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη (επιστροφή μέσω του cash rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46 εκατ. ευρώ, εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο Νόμος. Πάνω από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές των έργων αυτών, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.

Για το 2021, η παραγωγή ελληνικού περιεχομένου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική: 15 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, 26 τηλεοπτικές σειρές, 17 ντοκιμαντέρ, 2 video games και 2 ταινίες μικρού μήκους, αναμένεται να ολοκληρωθούν χάρη στην οικονομική ενίσχυση του ΕΚΟΜΕ. Ειδικότερα, μέσω της χρηματοδότησης του Cash Rebate, το ελληνικό σινεμά προβλέπεται να ενισχυθεί με πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικών έργων μέσω της δραστηριοποίησης παρόχων περιεχομένου του εξωτερικού στην Ελλάδα (όπως Netflix, Apple TV, Disney+ κλπ.), ανοίγει το δρόμο στο ΕΚΟΜΕ για ακόμα πιο συστηματική υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής.

«Τα επενδυτικά κίνητρα της Ελλάδας για την στήριξη της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, ενισχύθηκαν αποφασιστικά μέσα στο 2020. Η προσπάθεια που καταβάλλει το ΕΚΟΜΕ για την επιτυχία του προγράμματός του είναι αδιάλειπτη και είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που στελεχώνουν την εγχώρια οπτικοακουστική αγορά. Το 2021 καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες της αγοράς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για όσα έπονται και κυρίως για τον τρόπο που πετύχαμε να καταξιωθεί η χώρα μας ως υπολογίσιμη δύναμη παγκοσμίως», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα